fbpx

U ovoj izazovnoj godini Marijeta Duvnjak je odlučila svoju ideju o tri djevojčice superjunakinje pretvoriti u slkovnicu koja progovara o stvaranju lanca dobrote. Kaže kako je odluka došla nekoliko dana nakon što je njena trogodišnja djevojčica bila pozvana na dječji rođendan, a kojem je tema bila superjunaci. U potrazi za kostimom shvatila je da je izbor za djevojčice vrlo mali.

‘Zatim je uslijedilo pretraživanje cijelog interneta, nisam mogla prihvatiti činjenicu da je svijet zaista uvjetovao nas djevojčice da budemo princeze, a ulogu superjunaka ostavio dječacima. No nažalost, pretraga nije donijela drugačiji zaključak i tako se u mojoj glavi aktivirao bunt i rodila ideja o tri djevojčice superjunakinje – Zuri, Phia i Kiri‘, kaže Marijeta.

Upravo danas je krenula Kickstarter kampanja za slikovnicu pa sam odlučila Marijetu pitati čemu još, osim ljubaznosti, slikovnica nastoji podučiti djecu i koga predstavljaju tri djevojčice. Marijeta je u razgovoru otkrila kako je veliki cilj slikovnice, osim učiti djecu o ljubavi i dobroti prema planetu, ljudima, životinjama i samima sebi, ujedno financijski poduprijeti izgradnju škole za djecu u području djelovanja humanitarne organizacije Pencils of Promise (Ghana, Guatemala i Laos). O ovoj dječjoj knjizi i kako podržati kampanju, čitajte u nastavku.

Tko je sve zaslužan za kreiranje slikovnice – tekst, ilustracije, grafičko oblikovanje itd.?

Sandra Čuljak je napisala ovu prekrasnu priču, akademska slikarica Valentina Supanz Marinić ilustrirala predivne slike, svaka slika je toliko posebna. Art direkciju je odradila Mirna Ptiček, a Jelena Babić je sve moje zamisli sprovela u djelo kao urednica produkcije. Bez ovih žena Kind Kind ne bi izrastao u ovakav projekt, srećom davno sam u poslu naučila da velike stvari nikad ne trebamo raditi sami.

Zašto baš kindness (dobrota)? Mislite li da je u sve agresivnijem raspoloženom svijetu dobrota postala sinonim za slabost?

Često čujemo kako se svijet ne može promijeniti, prekasno je za planet, za ljude, za ugrožene vrste životinja… Ja vjerujem da to nije tako, ne bih nužno definirala dobrotu kao slabost u današnjem svijetu, ali kad se okrenemo oko sebe vidimo da nešto nije u redu, pogotovo nas je ova 2020. tome naučila. Što je uzrok tome? Ne znam, znam samo da ja vjerujem u dobrotu kao osnovni princip, ako ja želim biti dobra prema drugoj osobi, neću činiti ništa što tu osobu vrijeda, samim tim ću potencijalno utjecati na ponašanje te osobe prema nekoj trećoj. I tako se stvara lanac dobrote.

Vrlo bazičan, mnogi bi rekli klišejski princip, ali on funkcionira, nažalost premalo se o njemu govori, jer “pa to svi znamo“… i “prebanalno je“, a istovremeno živimo u svijetu gdje se s jedne strane troši jako puno novaca da bi fotografije na Instagramu izgledale savršeno, a s druge strane tog isto svijeta djeca umiru od gladi. Pandemija gladi postoji toliko dugo, da se o njoj i prestalo pričati, ali opet, nemojmo zaboraviti, ni o ovom virusu se ne bi pričalo toliko da se nije doselio na zapad.

Osim ljubaznosti, čemu još slikovnica nastoji podučiti djecu? Koje su još vrline u današnje vrijeme u deficitu?

Tri junakinje Zuri, Phia i Kiri govore o ljubavi i dobroti prema planetu, ljudima, životinjama i samima sebi. Kroz cijelu priču učimo o važnosti čuvanja okoliša, nastojali smo prikazati ljepotu i važnost prirode na djeci shvatljiv način. S obzirom da je bullying i cyber-bullying praktički u trend kategoriji, kroz priču govorimo o prihvaćanju različitosti i o tome da smo svi jednaki, bez obzira koje boje kože, vjere ili spola bili. Jedna od meni najdražih tema je i ljubav prema samima sebi, to je nešto što se djeci možda najrijede prenosi, a jako je bitno.

Glavni likovi u slikovnici su tri djevojčice – Zuri, Phia i Kiri. Tko su one, odnosno tko vam je bio inspiracija za likove? Kako bi ukratko opisali svaku od njih?

Inspiracija je bila moja djevojčica Phia, po njoj je nazvan i jedan od likova. Osim činjenice da sam htjela da moja djevojčica zna da može biti što god želi biti i da ako to odluči, može biti superjunakinja jednako kao i princeza, htjela sam da te djevojčice izgledaju stvarno, realno, kako djevojčice izgledaju. Primjetit’ ćete da nemaju struk od dva cm i srebrnu kosu do poda.

Jedno od značenja imena Zuri je “dobro“, ona je djevojčica čiji je zaštitni znak alkemijski znak vode, povezana je sa svim vodama svijeta i kroz njih komunicira s okolišem i sve što radi ima u cilj zaštiti i ozdraviti okoliš. Jako voli plesati i ima kovrče koje proizvode zvuk valova.

Kiri je kambodžnasko ime i znači “vrh planine“. Kiri je prije svega svoja, ponekad izgubljena u svojoj mašti, svaki dan na drugom mjestu, slobodna poput vjetra. Svakog dana potiče drugu djecu da vjeruju u sebe jer su jedinstvena i savršena upravo takva kakva jesu. Trudi se da svako dijete pronađe svoj put, bude sretno i da se smijeh djece čuje iznad oblaka.

Phia će uvijek biti tamo gdje sve vrvi od žamora dječje igre. Svakog dana potiče drugu djecu na zajedništvo, toleranciju i međusobno razumijevanje. Ima psa Charlija, obožava životinje i u svom čarobnom plaštu uvijek nosi nešto hrane kako bi pomogla napuštenim životinjama. Njen zaštitni znak je zlatni rez, kao simbol povezanosti svega u svemiru.

Mislite li da djevojčicama ovakva slikovnica može poslati poruku da su važne i lijepe iako možda van ‘okvira’ koje nameću mainstream mediji, društvene mreže (tok-tok, instagram) i beauty industrija te samim time društvo u cjelini?

Da, to je i cilj. Industrija nas već kao male djevojčice izlaže kompleksima kroz likove nestvarnih tijela te kasnije kapitalizira na istim tim kompleksima. No ne zaboravimo da su i dječaci izloženi vrijednostima koji im se nameću kao poželjne. Dječake se uči da nije poželjno pokazivati slabost, uvijek trebaju biti jaki i imati vodeću ulogu. Smatram da jednako trebamo educirati svu djecu o jednakosti, prihvaćanju različitosti, poštivanju jedni drugih, interesu za drugačije kao pozitivnom dijelu odrastanja, ako im stalno govorimo da je samo jedan put ispravan i sprječavamo ih u istraživanju, u biti ih jako ograničavamo.

U slikovnici je veliki naglasak stavljen na povezanost djece i prirode. Smatrate li da im je ta povezanost s okolišem, šumama, planinama, livadama u današnjem vremenu, naročito od pojave COVID-19, oduzeta?

Baš suprotno, mislim da je pandemija okrenula mnoge roditelje prirodi pa tako i djecu. Ono što nas je zasigurno odvojilo od prirode je naša stalna zauzetost i stavljanje djece pred ekrane, jer je tako jednostavnije. I sama se puno puta uhvatim kako provodim vrijeme u zatvorenom prostoru, dok istovremeno mogu biti u prirodi. A svi, kad odemo u prirodu, shvatimo koliko nam ona pruža.

U slikovnici, ali i na društvenim mrežama kindkind.club komunicirate da svako dijete može biti superheroj. Koje su glavne moći svakog djeteta i trebaju li ona spašavati svijet? Kako im mi, osim ovakvom slikovnicom, možemo pomoći da svijet postane bolje mjesto?

Ovo nije jednostavno pitanje. Cilj Kind Kind priče je educirati djecu, dok su još mala, kako možemo ovaj svijet učiniti boljim mjestom. Jedno dijete ne može promjeniti svijet, ali puno dobrih srca zajedno može. Tu priču smo ispričali i kroz sam Kind Kind logo, interakcija dva glasa koje odabiru put dobrote rada srce koje u svakoj slijedećoj interakciji rada novo i tako nastaje “džungla srca“ kako bi rekla Mirna koja stoji iza Kind Kind loga. Mislim da je upravo ta metafora dobar odgovor na ovo pitanje.

A svi mi koji imamo utjecaj na neko dijete, isto tako moramo krenuti od sebe, ako im pričamo jedno, a radimo drugo, oni će to itekako osjetiti. Princip dobrote je jednako primjenjiv i na odrasle.

Krenula je i Kickstarter kampanja za slikovnicu. Na koliko jezika će biti izdana i zašto se nadate da će veliki broj ljudi pozdržati kampanju?

Danas, 10.11. krećemo s kampanjom. Knjiga će biti izdana na tri jezika, hrvatskom, njemačkom i engleskom. Osim knjiga, kao nagradu smo pripremili i nekoliko dodatnih poklona za sve one koji će medu prvima podržati Kind Kind. 

Hvala svima koji će prepoznati vrijednost u ovoj priči i podržati gradnju prve škole za djecu koja u suprotnom ne bi nažalost imala pristup niti osnovnoj edukaciji.

U kampanju se možete uključiti na sljedećem linku.

Možda će te zanimati i ovo:  Poduzetnice iz različitih djelatnosti nam otkrivaju kako kriza utječe na njih

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!