fbpx

Webinare rade gotovo svi, pa želite probati i vi? – super jer imaju svoju svrhu. Kao vrlo važan i efektivan alat content marketinga, webinari su u ulozi gradnje odnosa s vašom publikom, kupcima, novim potencijalnim klijentima ili educiranja o novim proizvodima i procesima.

Za Femisferu sam već pisala o top tri webinar platforme, Demio, Zoom Webinar  i Webinarninja te njihovim prednostima i nedostatcima. Nakon što ste odlučili koju platformu koristiti, prije održavanja samog webinara dobro je obratiti pozornost na nekoliko stvari koje mogu biti presudne za to hoće li webinar biti uspješan i ispuniti svoj cilj i svrhu.

Top 3 platforme za webinare – sve popularniji način edukacije

Sadržaj usmjeren na vašu ciljanu publiku

Najvažnija točka vašeg webinara je sadržaj koji bi, ako ga koristite kao content marketing alat, trebao biti osmišljen strateški jer njime želite doprijeti do vaše publike, novih kupaca, klijenata ili želite uspostaviti kvalitetnu vezu s njima. Stoga, ključno je da poznajete ciljanu publiku, da znate što ih zanima i da je to u skladu s onime što vi njima možete ponuditi.

Kada ste odabrali temu webinara, bilo da je to tutorijaI, edukacija s primjerima, intervju s ljudima iz određenog područja, grupna diskusija, bitno je osmisliti kvalitetnu prezentaciju. Sliedeove nije poželjno pretrpati tekstom, pa si svakako pripremite kvalitetnu skriptu kako biste osigurali što manje ponavljanja, držanje uz temu, bez previše improvizacije. Prezentirajte strukturirano od uvoda do zaključka.

Interaktivnost kao vrlo važna sastavnica webinara

Jedan od načina postizanja interaktivnosti tijekom webinara je izrada interaktivne prezentacije. Jednostavan i intuitivan način za napraviti interaktivnu prezentaciju nudi stranica AhaSlides,  gdje možete kreirati cijelu prezentaciju sa sadržajem, ubacujući slideove koji sadrže anketu, kviz, video i druge sastavnice. Sudionici se s prezentacijom mogu povezati QR kodom ili jedinstvenim linkom, odgovoriti na postavljeno pitanje, a prezentacija će se automatski osvježiti i prikazati vam odgovore sudionika u grafu i postocima.  

Čak ako i ne koristite interaktivan format prezentacije ubacite koje pitanje i ostavite vremena za pitanja i odgovori (Q&A) sesiju čiji princip jasno iskomunicirajte na početku webinara. Q&A princip može biti primjerice tekstualni, gdje sudionici utipkavaju svoja pitanja ili verbalni gdje se odredi vrsta signalizacije sudionika za dobivanje riječi. Primjerice, jedna od opcija AhaSlidesa, umjesto mikrofona, omogućuje upotrebu mobilnog uređaja za snimanje odgovora. Što više dokumenata podijelite, webinar će biti interaktivniji i zanimljiviji, a sudionici koncentriraniji.

moram, želim, stres

Najbolje vrijeme za održavanje webinara

Prema izvješću ON24, najbolji dani u tjednu za održavanje webinara su utorak ili srijeda kada smo zagrijani na radnu temperature, usmjereni na rad i produktivnost. Kraj tjedna i vikend često nisu najpopularniji termini. Vremenski gledano, najpogodnije vrijeme u danu za webinar je rano prijepodne između 10 i 11 sati te ranije poslijepodne između 13 i 15 sati, Ljudska koncentracija i pažnja kratkog je trajanja, prema izvješću oko 50 minuta, pa se preporuča da webinar ne bude dulji od sat vremena. Ako se radi o duljem treningu ili edukaciji, osigurajte 15 minutne pauze između sekvenci. 

Kvaliteta slike i tona

Svima je dobro poznata zrnatost slike i izblijedjele boje kamera s naših laptopa te kamera instaliranih na monitore ili pak robotski zvuk dok govorimo u naše mikrofon slušalice. Takva kvaliteta slike i zvuka uglavnom je prihvatljiva za video pozive, sastanke s kolegama ili klijentima, no za webinar je poželjno da slika nije prezrnata, da su boje dublje i življe te da je zvuk što čišći. Uvijek možete uložite u malo bolju web kameru i mikrofon, što nije najjeftinija opcija, no možete i razmotrite opciju skidanja softwarea za pročišćavanje slike tijekom live streama ili snimanja.

Bruno Zagorščak, COO Neurolaba i Transmit televizije za Netokraciju piše o kvaliteti slike na webinar platformama, pa preporuča korištenje softwarea za streaming OBS ili Wirecast , koji poboljšavaju kvalitetu slike tijekom live streama ili snimanja. Ako se pitate koju rezoluciju je dobro odabrati kod streaminga – 720p je odgovor.

Pozadina predavača i osvjetljenje

Otkako smo pustili šefove, kolege i klijente u svoj privatni prostor – sobu, kuhinju, dnevni boravak, mnogima su poznate situacije u kojima tijekom video sastanaka nerijetko u kadar uleti dijete, pas, a u pozadini se vidi nepospremljena soba ili posuđe koje čeka 10 minuta vašeg vremena. Nema tu ništa loše, zapravo mislim da nam je to svima postalo “novo normalno”, no za potrebe održavanja radionice, edukacije i drugih tematskih webinara ipak si osigurajte što profesionalniju i tišu okolinu, gdje bez ometanja možete prezentirati planirano. Poslužit će soba za sastanke, radna soba ili dnevni boravak sa što čišćom i jednostavnijom pozadinom. Pozadine s policama s knjigama, diplomama ili odličjima uvijek su dobar izbor.

Pobrinite se i za osvjetljenje. Idealno bi bilo da nabavite fotografsko svjetlo sa stativom ili se pobrinite da dodatnim svjetlima prostor i vi budete dovoljno osvjetljeni. Obratite pozornost na to da vam u pozadini nije pozor jer ćete isijavati zbog danjeg svjetla.

Savjeti plus

  • Promocija webinara na društvenim mrežama, e-mailom i na drugim kanalima vrlo je važna. Poželjno je poslati i podsjetnike prijavljenima prije samog online događanja.
  • Uvijek je dobro imati tehničku rezervu, još jedan laptop sa svim materijalima, u slučaju bilo kakvih tehničkih poteškoća.
  • Ukoliko želite prezentirati što profesionalnije i zvučati poput profesionalnog prezentera, dobro se pripremite vježbajući verbalizaciju onoga što ćete izgovoriti, pazite na intonaciju i vaš glas jer ne želite uspavati publiku. Želite da sadržajno i prezentacijski webinar bude što dinamičniji i zanimljiviji publici. Da biste osvijestili svoje prezenterske vještine i intonaciju, pomoći vam može ogledalo i voice recorder na smartphoneu.

Kao što ste vidjeli, za pripremu kvalitetnog webinara treba razmišljati o mnogo stvari, neke su zdravorazumske, a za neke je potrebno malo istražiti i informirati se. Čak i ako nemate najkvalitetniju kameru, svjetla i posebnu konferencijsku dvoranu, webinar može biti uspješno odrađen. Obratite pozornost na sadržaj i vašu publiku te si postavite konkretan cilj koji želite postići održavanjem webinara. Pratite statistike i feedback nakon samog webinara, pa će svaki sljedeći odrađeni biti još bolji.

Možda će te zanimati i ovo: Top 3 platforme za webinare – sve popularniji način edukacije

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Mateja Porkolabić
Prikaži sve članke od autora

Pokret i dinamika, rast i razvoj, želja za otkrivanjem, divljenje prirodi i čudesnim oblicima drveća i glazba velik su dio mene. Životne priče i iskustva drugih, komuniciranje, kreativnost, stvaranje i druženje pravo su mi bogatstvo.

Obrazovanjem i srcem sociologinja, radnim iskustvom iz medijskog projekt i marketing svijeta. Zanimaju me različite društveno - pshihološke i poslovne teme i međuljudski odnosti, a bavim se penjanjem, planinarenjem, bicikliranjem i drugim sportskim aktivnostima.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!