fbpx

Prošlog tjedna održana je dodjela nagrade EY Poduzetnik godine, a ovogodišnji dobitnici su Hrvoje Josip Balen, Mislav Balković i Tomislav Dominković, čelni ljudi tvrtke Algebra d.o.o.

U jednoj Facebook grupi žena poduzetnica potegnulo se pitanje zbog čega u žiriju nema žena. Odlučila sam napraviti malu analizu i vidjeti tko su dobitnici dosadašnjih dodjela. Do sada su se održale šest puta, odnosno na službenoj stranici su objavljeni podaci za razdoblje od 2014. do 2018. godine, a uzela sam u obzir i ovogodišnju nagradu.

Pregledom podataka od pokretanja nagrade u Hrvatskoj do danas vidljivo je da je bilo 38 tvrtki finalista s 51 finalista članova tima. Od ukupnog broja bilo je samo 5 finalistica, od kojih samo jedna članica pobjedničkog tima.

Žiri je do sada dodjeljivao i nagrade u dvije potkategorije – tehnološka inovativnost i međunarodno postignuće, koju je do sad dobilo 5 muškaraca. Neovisni žiri nagrade čini 8 muškaraca, a u prošlosti je bila samo jedna članica žirija.

Je li prije bilo kokoš ili jaje teško je znati, no teško je da nas ovakva statistika ne bocne u oko.

Poduzetnice u Hrvatskoj i isticanje uspjeha

Ima li u Hrvatskoj dovoljno uspješnih poduzetnica i ako ima (a vjerujem da ima), zbog čega nisu u većoj mjeri kandidirane za EY nagradu?

S obzirom na to da već niz godina radim uglavnom sa ženama na razvoju biznisa i brendova, činjenica je da žene često imaju problema sa samopromocijom i isticanjem svojih uspjeha. Sklonije su “vrijedno raditi u tišini i čekati da ih se primijeti i prozove” što je sjajan scenarij za film, ali se u stvarnom svijetu rijetko dešava zbog čega najčešće ne dobiju željena priznanja, nagrade i promaknuća.

Marina Kolar
Marina Kolar – privatna arhiva

Često imaju negativnu percepciju brendiranja jer su ih odgajali da nije pristojno “isticati se i hvaliti se”, dok je istina posve drugačija – u kvalitetnom procesu stvaranja brenda i brend strategije vi postajete svjesni svojih vrijednosti i razloga zbog čega bi klijenti trebali izabrati upravo vas. Otkrivate “vaš glas” kako bi o sebi i svom biznisu mogli pričati s ponosom, brendirati se, a time i bolje pozicionirati na tržištu, povećati vidljivost i prodaju. Kao i svaku drugu vještinu i vještinu brendiranja moguće je vrlo lako naučiti i ona je nužna za naš poslovni uspjeh.

Imamo li manje poduzetnica ili se one rjeđe kandidiraju

Žene se vjerojatno manje kandidiraju na ovakve nagrade i jer često (neutemeljeno) misle da ono što rade “nije dovoljno dobro”. Perfekcionizam, neprepoznavanje vlastitih uspjeha i ljestvica koju stalno dižemo odvest će nas jedino u burnout.

Drugo moguće objašnjenje premalog postotka žena finalistica je i to što u Hrvatskoj jednostavno ima više poduzetnika nego poduzetnica. Finina analiza iz 2018. pokazala je samo 22% tvrtki bilo je isključivo u vlasništvu žena (ako uračunamo i suvlasništvo dolazimo do 31,3%), dok je među vlasnicima obrta udio žena bio 34%.

Unatoč svemu, ima li stvarno razloga da se uspješne poduzetnice koje sjajno rade svoj posao već drugu godinu ne nađu na listi kandidiranih?

Ovu statistiku možemo promijeniti i mi same.

Pozivam vas da razmislite o uspješnim poduzetnicama koje se uklapaju u opće uvjete NY nagrade i da ih kandidirate, jer se prijave prikupljaju cijele godine.

Možda će te zanimati i ovo: Moraju li žene na poslu, jednako kao i kod kuće, uvijek raditi još više i više

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Marina Kolar
Gostujuća autorica - Marina Kolar
Website | Prikaži sve članke od autora

Stručnjakinja za razvoj uspješnih, smislenih i profitabilnih biznisa i vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!