fbpx

Sve je više žena u digitalnom sektoru i ICT tvrtkama, no i dalje je potrebno promicati obrazovanja i osposobljavanja u digitalnim vještinama te povećanje broja poduzetnica u tom sektoru. Stoga smo odlučili razgovarati sa suosnivačicom jedne softverske tvrtke te porazgovarati o njenoj ideji iskustvu.

Riječ je o Marini Župančić iz tvrtke EasyDigital koja je razvila EasyBusy – program za jednostavno i učinkovito vođenje poslovanja. Iako Marina nije primarno zadužena za razvoj softvera, kao operativna direktorica i poslovni konzultant u ovakvoj tvrtki svakako može poslužiti kao primjer ženske snage u ICT sektoru. Svakako treba i spomenuti kako ranije nije radila ovu vrstu posla, iako je on bio odlična podloga za razvoj spomenutog softvera.

‘Još kao studentica povijesti i talijanistike, počela sam raditi u jednoj velikoj stomatološkoj ordinaciji koja se bavi dentalnim turizmom, a nakon završetka fakulteta tamo sam se i zaposlila. Moj opis posla je bio vrlo širokog spektra – od prezentacije stomatoloških usluga stranim klijentima do organizacije svakodnevnog poslovanja u ordinaciji. Ubrzo sam postala voditeljica ordinacije (dental clinic manager) i fokus mi se prebacio na vođenje zaposlenika te vođenje i optimizaciju poslovnih procesa. Nitko od zaposlenika me nije zvao imenom, već sam dobila svoj prvi nadimak u životu, a zvali su me Šefika! :)’, kaže Marina.

Kako to da ste se odlučili postati poduzetnica? Surađujete li s nekim ili ste samostalno ušli u svijet poduzetništva?

Odlučila sam postati poduzetnica zato što sam veliki i predani radnik, cijelim srcem i dušom pristupam svakom poslu i dajem cijelu sebe, a kad ste takvi, mislim da je najbolje da radite za sebe. Rekla sam si: kad već ne znam drukčije, nego gorjeti za posao, onda ću gorjeti za sebe, a ne za druge. Oduvijek mi je bila i velika želja raditi u radnom okruženju gdje mogu povesti svog psa na posao, a sada mi se i ta želja ostvarila. U svijetu poduzetništva nisam sama, nego imam kolegu softver developera s kojim se poslovno jako dobro slažem zato što imamo iste poslovne i životne vrijednosti. Budući da smo novi u svijetu poduzetništva, jedno drugom smo velika potpora.

Kreirali ste softver EasyBusy. Čemu on služi koje su glavne prednosti u odnosu na druge načine evidencije i komunikacije s pacijentima te klijentima?

EasyBusy služi za jednostavno i učinkovito vođenje svakodnevnih poslovnih procesa. On štedi vrijeme i povećava mjesečne prihode. U njemu na jednostavan i brz način evidentirate sve što se događa s vašim klijentima, izrađujete ponude, evidentirate isporuke usluga, radite račune, šaljete automatizirane podsjetnike klijentima. Nudi mogućnost vođenja osnovnog robno materijalnog poslovanja, ima ugrađen CRM i vlastiti kalendar te daje vrlo detaljan financijski i managerski uvid u stanje vašeg poslovanja u svakom trenutku. Podržano je i poslovanje sa stranim klijentima te izrada R1 računa.

U odnosu na neka druga softverska rješenja, u EasyBusyu se sve radnje izvršavaju na dva klika, sve informacije su na jednom mjestu i lako su dostupne, administrativno osoblje je znatno efikasnije, a briga o klijentu je podignuta na jedan sasvim novi nivo. Primjerice, automatski šalje klijentima rođendanske čestitke. Izrazito je intuitivan tako da korisnici nauče u njemu raditi za samo sat vremena. EasyBusy je cloud rješenje i dostupan je na svim platformama što znači da kompletni uvid u poslovanje možete imati i na svom pametnom telefonu. Da biste ga počeli koristiti, treba vam samo internet. I ako ne možete biti na svom radnom mjestu, što je u ovo Covid vrijeme postalo novo normalno, s ovim softwerom posao možete obavljati gdje god bili.

Osim dentalnim klinikama kome još može poslužiti ovaj softver i koje su njegove okvirne cijene? Naplaćujete li podršku zasebno, odnosno imate li kakve pakete?

EasyBusy može poslužiti svim privatnim poliklinikama bez obzira na medicinsku djelatnost kojom se bave, a može se koristiti i izvan medicine. Namijenjen je svima koji žele aktivno voditi brigu o svojim klijentima i upravljati svojim poslovanjem na brz, jednostavan i efikasan način. I mi u koristimo EasyBusy za vođenje naših klijenata. Postoji i posebna verzija za dentalne laboratorije, pri čemu je dentalnim ordinacijama i dentalnim laboratorijima koje koriste softvere omogućena integracija njihovih poslovnih procesa te direktna razmjena informacija digitalnim putem kroz softver, bez potrebe za dodatnim papirnatim ili nekim drugim kanalima komunikacije (mail, telefon, whatsapp).

Imamo dva paketa, PROFESSIONAL i EXPERT, čije su cijene 275 odnosno 385 kn po korisniku mjesečno. Neograničena podrška je uključena u oba paketa i ne naplaćuje se zasebno. Izuzetno smo ponosni na našu korisničku podršku jer nam je zadovoljstvo korisnika uvijek na prvom mjestu, a naši klijenti su to prepoznali.

Što se tiče razvoja samog softvera i njegove profitabilnosti, sada kad ste tek na početku, kakvo je vaše mišljenje o isplativosti takvog proizvoda u Hrvatskoj. Jesu li poduzetnici spremni izdvojiti za tako neki softver, koji su razlozi za odgovor da ili ne?

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je EasyBusy svima velika novost jer se nikada nisu susreli sa sličnim proizvodom i katkad su sumnjičavi prema njemu, ali to traje samo do drugog dana korištenja. Mi redovito primamo pozive naših klijenata drugi, treći dan od početka korištenja softvera u kojima nas obavještavaju da je EasyBusy savršen, da su preporođeni, da su tako nešto čekali cijeli život i sl. Poduzetnici koji shvaćaju da je najvažnije imati zadovoljnog korisnika i koji primjenjuju managerska znanja i alate, odmah uočavaju prednosti EasyBusya i odlučuju se za njegovo uvođenje.

Ono što je isto zanimljivo, većina malih poduzetnika ne percipira softver kao nešto vrijedno (za razliku od npr. hardvera ili nekog stroja ili automobila) i niti ne razmišljaju o tome koliko vremena, pa i klijenata, gube u svakodnevnom poslovanju zbog neadekvatnih softvera koje koriste. Također, ne znaju da je razvoj softvera jako skup proces te često očekuju softver po svojoj mjeri, ali nisu spremni u njega investirati. Mi pokušavamo to pomiriti na način da svima nudimo izrazito funkcionalan proizvod, a onima koji imaju specifične želje omogućujemo da dobiju verziju prilagođenu svojim potrebama za prihvatljiv iznos.

Kako se vaš softver uglavnom bavi organizacijom, smatrate li da je organizacija općenito jača strana ženama ili su one ipak preveliki perfekcionisti?

Uvjerena sam da je organizacija jača strana ženama zato što sagledavaju stvari iz više perspektiva i ne promiču im detalji koji nekada mogu biti od presudne važnosti za dobro funkcioniranje. Ako je perfekcionizam prisutan u nekim normalnim dozama, smatram da je na ovom području dobrodošao. Iz mog iskustva, žene su općenito odgovornije prema poslu, više obraćaju pozornost na detalje, a nerijetko su u stanju raditi više zadataka u isto vrijeme te zato smatram da im je organizacija područje za koje imaju veće predispozicije. I za kraj, koliko vam je bilo izazovno pri pokretanju novog posla uskladiti privatni i poslovni život.

Marina Župančić – privatna arhiva

Ima li puno dana kada vam je osobno teško napraviti odmak od poslovne komunikacije? Imate li tu neki savjet za poduzetnice?

Ima puno dana koji su mi u potpunosti ispunjeni poslovnim obvezama, ali na to sam bila spremna kad sam odlučila ući u poduzetničke vode. Veseli me što učim nove stvari i što imam ispred sebe zadatke i izazove s kojima se još nikada nisam susretala. Kao poduzetnica, imam privilegiju sama upravljati svojim vremenom i smatram da se dobrom organizacijom, planiranjem i ispravnim određivanjem prioriteta sve može uskladiti. Kad mi se učini da ipak previše vremena provodim na poslu, pomislim: posao nije zec. 🙂 I zaista mi još nikada nije pobjegao niti nestao. Uvijek me čekao tamo gdje sam ga ostavila. Prekratko sam u svijetu poduzetništva da bih se usudila davati savjete drugim poduzetnicama. Zasad ja tražim savjete iskusnijih.

Možda će te zanimati i ovo: Nina Erceg iz tvrtke Include nam pokazuje da ICT sektor nije rezerviran za muškarce

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!