fbpx

Crtići, odnosno animirani filmovi su nešto što djeca naprosto obožavaju gledati. Kad god imaju priliku, nastojat će nagovoriti roditelje da im puste neki od omiljenih crtića. Razlog njihovog obožavanja leži u dječjoj mašti. Djeca žive u svijetu odraslih i svom svijetu – svijetu mašte. U tom svijetu mašte sve je moguće. Tamo stvaraju nove svjetove, postaju superjunaci i sami određuju pravila. Za razliku od njega, svijet odraslih im je poprilično nejasan, čudan i pomalo dosadan sa svim silnim pravilima i zabranama.

Mogli bi reći da su crtići neka vrsta spoja tih dvaju svjetova koji zahvaljujući tehnološkim dostignućima nude oživljavanje dječjeg svijeta. Svijeta u kojem je moguće da automobili pričaju, da su igračke žive ili da postoje neobični likovi poput pričajuće spužve ili super brzog puža. Kao rezultat toga, dobivamo sadržaj s likovima s kojima se djeca mogu vrlo lako povezati. Dodatno šarenilo i brzi tempo radnje čine ih zabavnima i interesantnima. Ne smijemo zaboraviti da djeca ne mogu dugo biti koncentrirana na neku radnju ili sadržaj, pa sve navedeno zapravo pomaže da tu pažnju i zadrže.

Utjecaj crtića na djecu i što je ključan problem

Upravo zbog toga crtići imaju veliki utjecaj na djecu. Oni utječu na njihovo ponašanje i razmišljanje, na njihove postupke i odluke. To je posebno izraženo danas kada roditelji sve više izbivaju iz kuće i sve manje sudjeluju u odgoju djece i općenito u njihovim životima. Uzori, odgojitelji i prijatelji postaju imaginarni likovi koji postaju oličenje svega onoga što djeca žele i nastoje dobiti od roditelja.

Likovi poput Maše, Spužve Boba ili pak Toma i Jerryja postaju junaci koji putem masovnih medija sve više preuzimaju odgojnu i edukativnu ulogu.  Upravo zato je sve veći problem nasilja u animiranim filmovima, jer ga djeca oponašaju. Ona se poistovjećuju s animiranim junacima koji postaju njihovi idoli. A što oni rade, naravno da žele i djeca, bez obzira koliko to bilo loše. Kada Tom u jednoj od epizoda lupi Jerryja lopatom po glavi, ovaj se samo malo strese i nastavi dalje. Prema dječjoj logici, ništa se loše nije dogodilo jer nitko nije ozlijeđen. Dakako da u stvarnosti to ne bi tako bilo, ali mala djeca to ne znaju. Ona ne mogu razlikovati fikciju od stvarnosti.

Koja je uloga roditelja

Ali treba naglasiti da djeca po prirodi nisu nasilna. Ona uče takvo ponašanje koje s vremenom usvoje kako normalno. Posebno ako pomoću njega ostvare ono što žele. U smanjenju nasilnog ponašanja veliku ulogu imaju roditelji.

1. Prvo što treba učiniti je vremenski ograničiti gledanje. Smanjenje vremena provedenog pred ekranom, dovodi i do smanjenja nasilnog ponašanja.

2. Roditelji bi prvo trebali pogledati medijski sadržaj koji misle ponuditi djetetu. Tako se mogu najbolje uvjeriti da li je sadržaj prikladan.

3. Ako dođe do nasilja trebaju s djetetom o tome razgovarati. Što je uzrokovalo takvo ponašanje likova, te dati do znanja da se problemi ne rješavaju na taj način. Također mogu pitati dijete na koje načine bi se problem mogao riješiti. 

4. Usmjeriti im pažnju na sadržaj koji pridonosi razvoju kreativnosti i potiče znatiželju. Koji potiče empatiju, suradnju i pomaganje.

Možda će te zanimati i ovo: Marijeta Duvnjak kreirala je knjigu o tri djevojčice koje svojom dobrotom uistinu mijenjaju svijet

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Gostujuća autorica - Iva Brčić
Prikaži sve članke od autora

Mag.soc/phil., trenerica terapijskih tehnika, kroz svoj rad uči roditelje kako uskladiti brojne obaveze, pomaže im u baby handlingu i odgoju, provodi prevenciju međuvršnjačkog nasilja, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Osmislila je i posebnu radionicu za mame Holističko majčinstvo. Kao stručna suradnica piše za portale namijenjene roditeljima, medijskapismenost, te u časopisu Mama&Beba. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima gdje provodi edukacije na temu odgoja, prevencije međuvršnjačkog nasilja i prevencije ovisnosti o novim tehnologijama. Iva piše i Kids friendly osvrte o filmovima koji su namijenjeni djeci, te je i predsjedinica udruge Najsretnija beba Hrvatska koja provodi program pedijatra dr. Harvey Karpa.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!