fbpx

Knjiga kao nijedna druga, puna smijeha i inspirativnih priča: Disaster – dijagnoza modernog biznisa

Ako se odlučite ući u poduzetničke vode ili već neko vrijeme plivate u njima, sigurno ste barem jednom čuli, ili ćete uskoro imati priliku čuti da ste hrabri. Dobro, možda će netko i pomisliti da ste pomalo šašavi. No, osim da ste hrabri svakako će vam koristiti i to da ste kreativni, uporni i odvažni. Upravo tim karakteristikama, uz dodatak humora, prožeta je knjiga Disaster – dijagnoza modernog biznisa. Riječ je o knjizi koja kroz tekst, slike i ilustracije opisuje poslovni svijet današnjice i njegove superheroje.

Sanja Lujić Pirc nam se javila sa željom da knjigu predstavimo na našem portalu. U nastavku je ono što nam je ona sama napisala o knjizi.

Gdje je ta zemlja Crazydonija

„Nekoć davno, iza sedam carinskih zona, sedam projektnih ciklusa i sedam urbanih aglomeracija, ležala je zemlja Crazydonija. Njeni stanovnici živjeli su u blaženom tupilu, snujući o dobitku na lutriji koju nikad nisu uplatili. U sunčanoj sobi u visokom dvorcu, živjela je crazydonijska princeza Linda. Bila je vesela i zaigrana djevojka, na radost svim dvorjanima i cijelom narodu. No, jednog se dana na Crazydoniju spustila teška nevolja: strašni zmaj, neman s krilima od beskonačnih tablica i raljama punim oštrih uredbi, iz kojih su kapala otrovna sitna slova. Dok je on letio nebom, vojska zlih goblena provalila je u dvorac i otela princezu Lindu te je odvela preko mora, do visoke planine u zmajevu špilju. Tu ju je zmaj bacio u lance i zatvorio u ured s kvarnim klima uređajem da mu broji taksene marke i ispunjava formulare.“

Ok, to je samo dio jedne priče iz knjige Disaster – dijagnoza modernog biznisa. Ali Linda stvarno postoji. I ona ima četiri vrijednosti kao i ovaj portal: prisnost, pouzdanost, proaktivnost i pozitivu.

rhdr

Tko su autori knjige

O prisnosti i pouzdanosti bih mogla ispisati role papira, sve što sam čula od njezinog tima, ali preskačem ih u ovom tekstu. Dovoljno je naglasiti da je njezina Ana, jedan od koautora knjige i članica radnog tima izjavila jednom prilikom da ne zna koja ju je dobra karma dovela do Linde koja je iznimna osoba i dobar čovjek pa stoga i dobar lider i mentor koju prati neumoran kreativan duh.

Slijedi proaktivnost. Linda Poščić Borovac je uspješna poslovna žena, direktorica kastavske tvrtke Crocon koja se može pohvaliti s 30 godina rada na međunarodnoj i domaćoj sceni kao etablirani zastupnik svjetski poznatih brendova brodske opreme i kompleksnih brodskih sustava. Kroz poslovanje se susreće, kako ona kaže, s raznim morskim nemanima, ali i jedinstvenim zvijezdama.

Zašto je uspješna i kao supruga i majka, prijateljica, kolegica, predsjednica uprave, autorica, mentor…? Jer joj je STALO! U svim svojim životnim ulogama živi kreativno, pozitivno, predano, odgovorno, duhovito, nikad ravnodušno ni samodopadno. U svima živi u skladu sa svojim vrijednostima i pazi da djela prate riječi. Uspješna je jer je stvarna, autentična, konkretna, pozitivna i iskreno zahvalna.

Dobitnica je prestižne nagrade Stevie Award for Women in Business i Hermes nagrade za kreativnost u kategoriji Company Branding.

Linda Poščić Borovac, privatna arhiva

Ona vjeruje u poslovne superheroje. To nisu Superman, Batman, James Bond, Iron man…i sl., nego su to heroji pozitivnog uma, optimističnog stava i srčanosti. I ne spašavaju oni nikakav svijet u fantastičnim filmovima da bi okončali svoju potragu, ali spašavaju poslovni svijet,  poslovni dan svojom vrhunskom predanošću poslu, zapanjujućim entuzijazmom, neupitnom odgovornošću i potpunim davanjem sebe u onome što rade. I tako dolazimo do pozitive.

‘Fali još jedan papir’

Ponekad nam je svima dan ispunjen nekulturnim sugovornicima, krivim narudžbama, „ne možeš vjerovati“ izjavama, lijenim i neodgovornim „pacijentima“ …! Jesam li u pravu? Koliko ste puta čekali satima da bi vam rekli da vam fali jedan papir?

Jednoga dana Linda je sjedila na ubitačnom sastanku i odlučila da će napisati knjigu s tom tematikom. I tako je, nakon nekoliko godina bilježenja, pisanja i crtanja s odabranim istomišljenicima, Ana Zoričić, Veronika Uravić Čolak i Zoran Krušvar, nastala slikovnica za biznismene Disaster. Iako je knjiga pisana humorističnim stilom, zapravo progovara o ozbiljnim temama. U knjizi se postavljaju pitanja koja ukazuju na ključne probleme suvremenog (poslovnog) svijeta poput: Zašto je srž posla zarobljena neprekidnom paradom formulara, upitnika, predugačkih ugovora? Zašto odnosi između poslovnih partnera sve više izumiru i nečija riječ sve manje znači? Zašto sve kompliciramo umjesto da pojednostavljujemo? Zašto smo zaboravili slušati?

Kroz koncept klinike (PM Clinic) secira se stanje poslovnog svijeta posljednjih godina i svih onih koji mu pripadaju, a služi za liječenje poslovnjaka puklih k’o kokica od svega s čim se bore na dnevnoj bazi. No, taj svijet u PM klinici pokušavaju „izliječiti“ pa se kroz slikovnicu pružaju i živopisni savjeti, dašak perspektive i inspirativne priče koje su bazirane na onim stvarnim, ali dobrim poslovnim partnerima koji uvijek daju snagu za dalje.

I superherojima je potrebna rola papira

Za sve one koji se užasavaju količine teksta, moram reći da ima više slika i ilustracija jer jedna slika govori više od riječi. A tekstovi su ipak pomno birani i stvarani. U knjizi ima i superheroja, koje Linda tako voli jer se u njima očituje i njezina pozitiva.

Na naslovnici se nalazi prazna rola papira. Ima li išta gore nego kada dođemo na wc, a fali papira? No, na zadnjoj stranici ipak nas čeka cijela rola. Linda i nakon svih prikaza slučaja iz PM klinike, ostaje pozitivna i vjeruje da ima nade.

Knjiga je objavljena u ova nadasve izazovna vremena. Kada se svakodnevno borimo sa vlastitim strahovima, sumnjamo u vlastitu pozitivu. Možda je baš ta knjiga pravi lijek koji nam govori da ne smijemo zaboraviti da smijehom i pozitivom ostajemo optimistični i puni nade da može biti bolje (jer je nekad bilo!) te da treba vrednovati igru i kreativnost čak i u ozbiljnom poslovanju. Pogotovo u ozbiljnom poslovanju, jer djeca svoju igru shvaćaju potpuno ozbiljno, zar ne?

Knjigu možete kupnjom putem web stranice PM Clinic ili fizički na prodajnim mjestima Naklada Val, Foto Kurti Fiumara i Poslovna knjižara UM. Tko zna, možda bude odličan poklon poduzetnicima koji vas okružuju.

Možda će te zanimati i ovo: Zašto nema ženskih dobitnica ovogodišnje nagrade EY Poduzetnik godine i kako to promijeniti

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!