fbpx

Stižu nam blagdani i mali ekrani su prepuni reklama za igračke, odjeću, video igre i razne stvarčice za djecu koje nisu nimalo jeftine. Te reklame su napravljene da kod djece potaknu želju za tim što nude, da kod roditelja da izazovu grižnju savjest i ponukaju ih na kupnju baš njihovog proizvoda kako bi usrećili svoje dijete. Naravno da nema ništa lošega u poklanjanju. To je nešto najdivnije što možemo napraviti za sebe, ljude oko sebe, a posebno djecu. Međutim, pokloni koji se daruju djeci itekako imaju veliki utjecaj na njih i on može biti pozitivan ili negativan.

Pokloni kao što su novi telefon, tenisice određene marke, pomodna odjeća, igrače konzole su predmeti koji pridonose jačanju samopouzdanja putem materijalnog. Zbog navedenih proizvoda dijete misli da će biti bolje prihvaćeno u društvu ili da će uspjeti ući u željeno društvo jer će imati isto što i djeca s kojim se želi družiti. Međutim, pokloni koji potiču na vanjsko prihvaćanje, a zanemaruju prihvaćanje sebe kakav jesi mogu samo stvoriti probleme – može doći do ovisnosti o materijalnom. Kupnjom se nastoji potaknuti dobar osjećaj o sebi i unutarnje zadovoljstvo. A svi znamo da on vrlo kratko traje, a novi poželjniji modeli izbacuju se svako malo. 

Uostalom, trebamo se i zapitati kako to da padamo na reklame i dječje želje koje često i nisu previše razborite. Treba li djetetu stvarno treba smartphone? Mnogi roditelji kupuju i poklanjaju određene stvari zbog grižnje savjesti (manjak vremena za djecu, razvod i slično) i žele se na neki način iskupiti. Ako ste se pronašli među njima, zapitajte se da li će poklon koji planirate kupiti, pomoći vašem djetetu i njegovom rastu kao osobi ili vašoj savjesti.

Najbolji poklon koji mu možete pokloniti je onaj koji je u skladu s njegovom osobnošću, talentima i interesima. Pokloni koji pružaju djeci mogućnost da budu kreativna, da se izraze, da razviju vlastiti identitet ne samo taj jedan dan, već mjesecima i godinama kasnije. Upravo su to oni koje će najviše cijeniti i koristiti. Pa evo par ideja: radionica koju žele upisati, pribor za crtanje, dekoracije za sobu, knjiga omiljenog pisca, omiljeni film, edukativne igre, znanstveni set, motivacijske kartice, instrument.

Možda će te zanimati i ovo: Kakvi božićni pokloni imaju smisla i koji je po meni onaj pravi

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Gostujuća autorica - Iva Brčić
Prikaži sve članke od autora

Mag.soc/phil., trenerica terapijskih tehnika, kroz svoj rad uči roditelje kako uskladiti brojne obaveze, pomaže im u baby handlingu i odgoju, provodi prevenciju međuvršnjačkog nasilja, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Osmislila je i posebnu radionicu za mame Holističko majčinstvo. Kao stručna suradnica piše za portale namijenjene roditeljima, medijskapismenost, te u časopisu Mama&Beba. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima gdje provodi edukacije na temu odgoja, prevencije međuvršnjačkog nasilja i prevencije ovisnosti o novim tehnologijama. Iva piše i Kids friendly osvrte o filmovima koji su namijenjeni djeci, te je i predsjedinica udruge Najsretnija beba Hrvatska koja provodi program pedijatra dr. Harvey Karpa.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!