fbpx

Dobila sam na poklon eterična ulja i bila su moj spas ovih dana – stvarno imaju opuštajući učinak

O moći mirisa se puno više priča kada je riječ o zavođenju, a puno manje kada govorimo o zdravlju. Tisućama godina se aromaterapija i esencijalna ulja koriste se za liječenje i ublažavanje bolesti svih vrsta. Koliko su blagotvorna uvjerila sam se i sama u posljednja dva tjedan pa iz tog razloga i pišem ovaj tekst.

Za početak, od drage prijateljice sam ovih blagdana za poklon dobila antistres inhalator. Nisam ni znala da to postoji, a ona kao da je znala da će mi trebati zbog ovih svih događanja i potresa koji je krajem prošle godine pogodio Petrinju. Kao velikog empatičara, cijela situacija je jako utjecala na moje emocije. Stoga je emotivna podrška u obliku eteričnih ulja došla u pravi čas. Inhalator koji sam dobila sadrži eterična ulja valerijane, tamjana, kadulje, naranče i lavande. Nakon par udisaja, stvara se val ugodnih trnaca u tijelu. I to mi je jedan od dokaza da me stvarno opuštaju.

Kako točno esencijalna ulja djeluju na suzbijanje stresa i opuštanje, odnosno na koji način određeni mirisi stvaraju niz emocionalnih i fizičkih reakcija?

Mirisna ulja utječu direktno na živčani sustav u našem mozgu

Autonomni živčani sustav dio je našeg mozga te kontrolira naš odgovor na situacije ‘bori se ili bježi’ te utječe na manifestacije poput ubrzanog rada srca i promjene brzine disanja. Kada se suočimo sa stresnom situacijom, ovaj se dio mozga aktivira i tijelo reagira fizičkim simptomima poput plitkog disanja, ubrzanog pulsa i navala adrenalina. Međutim, određeni mirisi mogu usporiti ili spriječiti ovaj odgovor te tako smiriti tijelo, a i nas same.

Ono što doživljavamo kao umirujući miris razlikovat će se od osobe do osobe, ali sljedeća eterična ulja imaju dokazana umirujuća svojstava:

  • Lavanda
  • Bergamot
  • Ylang Ylang
  • Rimska kamilica
  • Slatka naranča
  • Tamjan

Kako koristiti esencijalna ulja?

Puno je različitih načina na koje eterična ulja možete početi uključivati ​​u svoju svakodnevicu. Mnogi ljudi koriste difuzor, uređaj koji kroz nježnu maglicu raspršuje eterična ulja u zrak. Možete isprobati difuzor u svom radnom prostoru ili u dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi kako biste postigli opuštajuće efekte vašeg odabira mirisa.

Ali postoje i druge mogućnosti.

Mnoga esencijalna ulja sigurno se koriste na koži i tkaninama u vašem domu. Pokušajte dodati nekoliko kapi ulja u losion za tijelo bez mirisa ili poprskati sprej s esencijalnim uljem izravno na posteljinu, kauč ili pokrivač koji često koristite. Možete čak nanijeti neka ulja izravno na kožu na područjima poput zapešća, iza ušiju ili vrata. No prije nego što počnete koristiti ta ulja na više mjesta na koži, prvo ga testirajte na malom dijelu kože kako biste bili sigurni da ne uzrokuju alergijsku reakciju ili svrbež, crvenilo ili iritaciju.

Također je jako važno paziti da ne kupujete esencijalno ulje koje je zagađeno sintetičkim materijalima, punilima ili toksinima. Naime, nisu sva esencijalna ulja kvalitetna, a ni sigurna. Zato je vrlo važno educirati se o sigurnoj uporabi esencijalnih ulja. Iz tog razloga sam se i sam prošlog ljeta uključila u Facebook grupu Priprema za jesen (uz eterična ulja).

I zahvaljujući toj grupi sam se također uvjerila koliko su ulja blagotvorna kada je riječ o opuštanju.

Eterična ulja nisu samo uživanje u mirisima nego i u njihovoj manifestaciji

Marijanu iz ranije spomenute Facebook grupe samo zamolila da mi pošalje testere eteričnih ulja za koje smatra da bi sama po sebi bila dobra za kreiranje vlastitog parfema. Naime, odlučila sam se ove godine riješiti se što više sintetičkih mirisa pa sam se zato okrenula eteričnim uljima.

Na moju adresu je, među ostalim, stiglo i eterično ulje White Angelica. Samo ću spomenuti da sam testere podigla na dan potresa, to jutro i da su eterična ulja bila uz mene na radnom stolu te White Angelicu od tada nosim u svojoj torbi. Marijana je i u grupi navela to eterično ulje kao svoj favorit jer kako kaže to je jedan od najpopularnijih blendova za emotivnu podršku. Djeluje izuzetno umirujuće na cijelo tijelo, a stvara osjećaj sigurnosti i balansa.

Ovo ulje stvoreno je od raznih eteričnih ulja slatkastih, toplih i cvjetnih nota koja dolaze sa svih strana svijeta: Madagaskara, Italije, Francuske, Egipta, Bugarske, Somalije, Kanade i Australije. To je blend 10 prekrasnih biljaka bergamota, sandalovine, korijandera, geranija, ylang ylanga, crne smreke, melisse, miloduha, ruže i mire.

Pomaže u rješavanju negativnih misli, a čak je dovoljno da stavite kap na dlan, spojite dlanove, lagano ih protrljajte i umasirajte sljepoočnice te lagano protrljajte vrat, ramena i gornji dio prsa na području prsne kosti.

Ako i vas zanima svijet eteričnih ulja, pratite nas jer će Marijana za čitateljice Femisfere ubrzo održati kratko online predavanje o Eteričnim uljima za emotivnu podršku.

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Možda će te zanimati i ovo: Glavni razlog zbog kojeg toliko volimo eterična ulja – a nije riječ prvenstveno o mirisu

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!