fbpx

Nekim ženama su financije slaba točka. To ne znači nužno da ne zarađuju ili imaju male prihode. Iako je i to dio problem financijske stabilnosti, a samim time i manje slobode. Čest slučaj je i da žene koje dobro zarađuju ne znaju pametno raspolagati novcem pa taj dio prepuštaju partneru ili troše novac neplanski. A da ne pričamo o investiranju koje je općenito velika nepoznanica većini građana.

Upravo o tim temama govori Sandra na svom blogu MyTetka te prenosi svoje znanje o financijama. S njom smo već radili intervju pod naslovom Tetka – majstorica za ‘financijski fitness’ otkriva financijske navike kod žena i kamo usmjeriti novac

Ovaj put prenosimo njen tekst u kojem poručuje: Žene, ovo su 3 stvari koje morate promijeniti

Kako tvrdi, posljednje vrijeme su na njenom blogu jednako česti komentari žena i muškaraca. I to na razne teme. Što je dobro jer pokazuje da među ženama itekako postoji interes za bolje upravljanje financijama.

‘U anketama koje provodim, obično je zastupljenost 50:50 što mi govori kako sam postigla svoj cilj, a to je ponuditi sadržaj interesantan i jednima i drugima. No, ipak, ne mogu ne primijetiti neke razlike koje ipak idu u korist muškog dijela čitateljstva. Zato je ovaj post motiviran idejom kako pomoći shvatiti ženama kako unaprijediti svoju financijsku sliku te u čemu najčešće griješe kada je o tome riječ. Postoje tri područja koja vidim kao ona u kojima bi žene, kada bi se ozbiljno njima pozabavile, napravile drastičnu razliku u svom imovinskom stanju. Pri tome ne mislim kako otkrivam ‘toplu vodu’ već ukazujem na ono što se, iz iskustva ovoga što radim već dulje vremena, čini presudnim’, piše Tetka.

Dodaje kako je poznato da žene, u prosjeku, žive dulje od muškaraca, imaju kraći radni vijek, manje zarađuju, akumuliraju manju ukupnu imovinu te, naravno, imaju manje mirovine. Naglašava kako su time financijski ‘ranjivije’ i često ne posjeduju dovoljnu ušteđevinu za financijski bezbrižno umirovljenje. Naročito su ugrožene razvedene žene u kasnijoj dobi.

Stoga na svom blogu donosi 3 ključne stvari koje žene moraju mijenjati.

Žene se moraju više financijski opismeniti

Iako ova opaska vrijedi jednako za oba dijela populacije, ozbiljnija istraživanja o toj temi govore, a i neka moja iskustva potvrđuju, kako su žene jednostavno manje financijski pismene od muškaraca. Ono što i dalje ostaje nepoznanicom je konkretan uzrok budući da djeca u školskoj dobi, ne pokazuju značajne razlike. Gdje i kako se ta razlika stvara još nitko ne zna. Jedan od mogućih razloga koji se često navodi je činjenica kako žene u kasnijoj fazi života (u braku ili vezi) često prepuštaju gotovo sve veće financijske odluke svojim partnerima.

Zašto je financijska pismenost presudna i u kojim područjima financijski pismeni pojedinci bolje stoje čitajte u Tetkinom detaljnijem pojašnjenju ove lekcije.

Žene moraju početi ozbiljnije investirati


Prethodna točka preduvjet je ovoj. Zanimljivo je kako žene, kad investiraju, u prosjeku ostvaruju veće prinose u odnosu na muškarce. Prije svega se to očituje u činjenici kako smo prilično nesklone riziku pa tako češće biramo pasivne investicijske strategije, manje trgujemo jednom kada uložimo (zbog čega i plaćamo niže naknade) te rjeđe špekuliramo.

Naše žene pak, kada investiraju, većinom ulažu u bankovne depozite (oročena štednja) ili kratkoročne obvezničke fondove vrlo niskih prinosa. U tome se, doduše, ne razlikuju od ostatka populacije. No, izborom globalno diverzificiranih indeksnih ETF-ova (o kojima često pišem na ovom blogu, zadnji put ovdje), žene bi, uz prihvatljivu razinu rizika mogle značajno uvećati svoje prinose, a time i ukupnu imovinu.

Zašto žene štede, a muškarci investiraju čitajte u izvornom tekstu na stranici My tetka.

Žene moraju više zarađivati

Ovo je toliko očito te sigurno ne treba dodatno pojašnjavati. Ipak, pojašnjenje ovoga čitajte u izvornom tekstu na njenom blogu.

Možda će te zanimati i ovo: Tetka – majstorica za ‘financijski fitness’ otkriva financijske navike kod žena i kamo usmjeriti novac

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!