fbpx

Ženska podrška na porodu je iznimno važna, a čak i istraživanja pokazuju da prisustvo doule na porodu smanjuje potrebu za intervencijama i lijekovima, a majke imaju veće samopouzdanje. Tko je doula (izgovara se du-la) i kakvu podršku pruža prije, tijekom i nakon poroda odlučila sam razgovarati s Dorom Kolačko, 26-godišnjakinjom iz Koprivnice i majkom dvije djevojčice koja se upravo zbog iskustva svojih poroda odlučila educirati za profesionalnu doulu.

‘Moj prvi porod bio je bolnički porod, a za drugi porod odlučila sam se na planirani kućni porod. Nakon predivnog iskustva kućnog poroda, nešto se u meni probudilo i odlučila sam da želim pomoći ženama da i njihova iskustva poroda budu jedan od najljepših događaja u njihovim životima’, kaže Dora.

Svoju doula edukaciju je započela početkom 2018. godine, a nakon nekoliko mjeseci učenja, polaganja ispita, čitanja raznih literatura te prvih iskustva poroda i doula podrške dobila je svoj certifikat za porođajnu doulu. Nakon toga je 2019. godine otvorila Doula Dora obrt za poduku i savjetovanje i u međuvremenu završila još dvije edukacije. Prva je bila za postpartum doulu, a druga je bila za porođajnu edukatoricu (voditeljica trudničkog tečaja).

‘Trenutno pružam usluge porođajne doule, postpartum doule i vodim trudničke tečajeve, te se potvrda s mojeg tečaja prizna u većini rodilišta. Između ostalog, držim i individualna savjetovanja za porod, podršku u dojenju i organiziram razno razne radionice na temu trudnoće, poroda, postpartuma, dojenja i općenito brige za novorođenčad’, pojašnjava Dora.

Više o njenom životnom pozivu, iskustvima i zašto smatra da bi svaka žena trebala imati svoju doulu, čitajte u nastavku.

Što znači biti doula, odnosno što sve obuhvaća vaš rad?

Za mene, biti doula je životni poziv. Zaljubljena sam u svoj posao i svaki put dajem cijelu sebe u cijeli proces rađanja. Biti doula nije samo držanje žene za ruku i gledanje kako prolazi kroz porod i postpartum – a upravo to je jedna od predrasuda s kojom se često susrećem. Biti doula je puno više od toga. Kao prvo, morate biti svjesni da je doula dostupna od 0-24 za vrijeme termina trudnice (koji je od 38. – 42. tjedan trudnoće), a često se i sami termini pomiču tako da ja u principu imam nekih mjesec dana u kojima ne znam kada ću dobiti poziv, hoće li to biti dok kuham ručak, vodim djecu u vrtić ili usred noći.

Kao porođajna doula pratim trudnicu kroz njezinu trudnoću, tu sam za svaku njezinu brigu, sumnju ili samo razgovor. Ovisi o trudnici, ali svakoj se prilagođavam s obzirom na njezino iskustvo ili viđenje samog poroda. Smatram da žene danas porod doživljavaju na jako čudan način, ali nismo same krive za to, tu su mediji, loša iskustva s poroda i općenito odmicanje od prirodnog poroda. Tako da kroz trudnoću upoznajem trudnicu s mehanizmom rađanja, pripremamo se na različite faze poroda, što očekivati u kojoj fazi, na koji način će se nositi s trudovima, kako ih možemo prirodno ublažiti i ono što je najbitnije – mora shvatiti što su trudovi i zašto bole, odnosno pokušati objasniti da trudovi ustvari ne moraju boljeti tako na koji mi smatramo da bole. Pripremamo se na lijepo i pozitivno iskustvo poroda. Zajedno prolazimo i radimo plan poroda, s tim da smo spremni da ne ide uvijek sve po “planu”, ali zato radimo tu pripremu da se pripremimo i znamo reagirati upravo u tim situacijama gdje ne ide sve kako smo možda zamislili. Također, tu su najčešće i partneri koje isto tako treba pripremiti za porod. Jer doula ne isključuje partnera, štoviše – učini ga još boljom podrškom za porod i iz iskustva znam da su puno sigurniji kad žena angažira doulu.

Osim što ih pripremam na porod, pričam i o tome što beba prolazi na porodu, nekako zaboravljamo na taj faktor koji je iznimno bitan. Zato radimo i planiramo tako da porod bude što ljepši i za majku, ali i za dijete.

Dora Kolačko

Nakon što me trudnica nazove da je porod počeo, ovisi o tome gdje živi (moram li putovati) i našem razgovoru, najčešće odmah krećem k njoj doma. Mi se pripremamo na “feštu”, dolazim k njoj, prvo što napravim je stvorim sigurno i mirno okruženje za nju i partnera, dam im mjesta i vremena da “uspaničare” i nakon toga najčešće naručimo neku finu hranu, skuhamo si kavu/čaj i krećemo s opuštanjem, masažom i jednim predivnim druženjem. Na svakom porodu se “zaljubim” u ženu koja rađa, to je jedna posebna povezanost između dvije žene. Ja sam tu da i njoj i partneru budem jedna određena psihička sigurnost i potpora što jako puno znači. Najčešće su porodi na koje idem puno kraći, definitivno puno ljepši i opušteniji. Ovisno o našem planu i tome jeli sve u redu s trudnicom, u rodilište idemo na sam izgon djeteta. Što je super jer ulazimo direktno u rađaonicu i bebice su u vrlo kratkom roku rođene. Isto tako postoji mogućnost da umjesto mene kao doule, partner ide sa ženom na izgon ili se pak zamijenimo u periodu zlatnog sata (prvih sat vremena bebinog rođenja)

Postoji podjela doula za trudnoću i porod i doule za poslije poroda. Nudite li vi sve te usluge ili samo dio njih? Koliko je u Hrvatskoj tražena svaka od tih usluga?

U Hrvatskoj je sve veća potražnja za uslugom doule. Ja sam prva doula na području Koprivničko-križevačke županije i na početku sam bila ona čudna žena koja radi nešto čudno. Međutim, vrlo brzo sam osjetila da sve više žena traži moje usluge, pogotovo uslugu trudničkog tečaja. Kod nas je mentalitet malo drugačiji i često se susrećemo s predrasudama, međutim dok jednom shvatimo da bi bilo bolje da uložimo u edukaciju i pripremu za porod te uložimo u to da si radije priuštimo doulu nego najnoviji model kolica i razne opreme za bebu (te shvatimo da većinu te opreme nećemo ni koristiti) onda će potražnja biti veća. Iz iskustva govorim da me više angažiraju višerotke nego prvorotke, kao da se moraju “opeći” pa onda shvate da im ipak treba neka vrsta pomoći i pripreme za porod.

Dora Kolačko

Iako doule ne pružaju nikakvu medicinsku skrb, vaša uloga je višestruka. Što bi naveli kao glavne razloge za angažiranje doule?

Osobno smatram da bi svaka žena trebala imati doulu. I doula bi trebala imati doulu na svojem porodu. Ne zato što je to sad “moderno”, već zato što trebamo shvatiti što je ubiti uloga doule. Kada bi pričali o vremenima prije, gdje su žene rađale kod kuće, primijetili bi da su žene bile doule jedne drugima. Uz primalju koja je dolazila na porod, tu su bile druge žene koje su rodilji pružale sigurnost, potporu i jednostavno bile uz njih.

Kao jedne od glavnih razloga zašto angažirati doulu izdvojila bih osjećaj sigurnosti, osjećaj topline i oksitocina koji doula “donese” sa sobom dok dolazi na porod. Kada bi razmišljali što nam je potrebno na porodu, prvo što bi rekla je upravo taj osjećaj sigurnosti.

Mnoge žene odlaze prerano u rodilišta zbog toga što ne znaju što se događa, uplaše se i jednostavno se ne osjećaju sigurno. Uz doulu koja će im znati objasniti što se događa, u kojoj su fazi poroda i njezinu psihičku podršku, žene se osjećaju sigurnije, smirenije te porod bude brži i lakši. Doula pomaže i partneru koji se također osjeća sigurnije i može se više posvetiti ženi, te mu doula može dati korisne savjete kako da konkretno pomogne svojoj partnerici. Uz doulu puno je manja vjerojatnost da ćeš otići u rodilište pre rano, smanjuješ si šansu za intervencijama i komplikacijama na porodu, te je šansa za carski rez isto tako puno manja. Povećavaš si šansu za predivnim porodom i jednim iskustvom kojeg ćeš pamtiti kao jednim od najljepših iskustva u svojem životu.

Dora Kolačko

Je li u hrvatskim rodilištima još uvijek zabranjeno imati dvije pratnje na porodu – primjerice partnera i doulu? Ako da, ima li naznaka da će se to uskoro promijeniti? Neke studije pokazuju da su žene, koje su na porod uz sebe imale partnera i doulu, imale najniže stope carskih rezova. Kako bi to objasnili?

Trenutno se u hrvatskim rodilištima događa nešto što stvarno nije u redu, a to je da pratnja u većini rodilišta uopće nije dozvoljena. A u onim rodilištima u kojima je dozvoljena može ući samo jedna osoba. Kad pričamo o našoj državi i sustavu, imamo tu raznih situacija gdje ako imaš “vezu” onda možeš imati i više od jedne pratnje, ali to je neka druga tema.

Iskreno se nadam da će se to uskoro promijeniti i da će žene imati slobodu sa sobom na porod povesti koga god žele, a ne da moraju birati. Istraživanja pokazuju da žene koje su imale doulu imaju nižu stopu carskog reza, a ako tu dodamo i partnera naravno da se stopa smanji još više.

Vrlo je jednostavno za objasniti, žene koje angažiraju doulu neće prerano otići u rodilište i prepustiti se svim medicinskim intervencijama, puno su više pripremljene za porod od onih žena koje nisu angažirale doulu i imaju konkretnu podršku koja je bezuvjetno uz njih.

Gdje ste se i kako educirali za doulu? Raste li interes za tim zanimanjem?

Ja sam za svoju obuku doule izabrala program preko Childbirth International stranice. U Hrvatskoj se može educirati i putem Hrvatske udruge doula koja svake godine organizira DONA International obuke. Svake godine se žene educiraju za doule, ali samo neke od njih stvarno počnu raditi ovaj posao. Upravo zato što nije lako uskladiti posao, djecu i doula obaveze.

Dora Kolačko

Na koji način vas buduće majke mogu angažirati i kako otprilike izgleda taj proces vaše podrške budućim majkama? Što im sve omogućujete?

Mogu me angažirati tako da mi se jave mailom ili me nazovu, nakon prvog razgovora žena mora odlučiti odgovaram li joj kao doula, pričamo o svemu što joj ja mogu pružiti, dogovaramo se oko plaćanja moje usluge i dogovaramo susret uživo. Na tom prvom susretu se upoznajemo, slušam njezinu priču s prvog poroda ili ako je prvi puta trudna pričamo o njezinom viđenju poroda, također uključujem i partnera te započinjemo naše putovanje kroz trudnoću. Ono što mi je bitno da budući roditelji shvate je to da se za porod trebamo pripremiti. Ako se pripremamo za vjenčanje, za ljetovanje, planiramo rođendane… onda je apsurdno da se ne pripremimo za porod. I upravo je tu doula jer zna kako i koji način pripreme ženi i njezinom partneru odgovara. Niti jedna žena nije ista, niti jedan porod nije isti i zato je i svaka priprema različita. 

Mogu me kontaktirati na – doula.dora@gmail.com i zapratiti na Facebook stranici ili Instagramu.

Koje su najvažnije stvari o tijelu žene i porodu koje ste naučili kroz svoj rad? Što je za ženu najvažnije u trenutcima pred sam porod, ali i za vrijeme rađanja?

Ono što sam ja naučila o tijelu žene na svojim porodima, ali onda mi se pokazalo istinito svojim iskustvom doule je to da je naše tijelo jednostavno predivno i savršeno napravljeno samo ako mu damo priliku da ga slušamo. I ono što je najvažnije je probuditi i slušati svoj instinkt. Ako se ponašamo instinktivno sve će biti u redu, trudovi nas neće “boljeti”, a takvo iskustvo poroda će još više osnažiti ženu. Dobiti će iznimnu snagu i vjeru u sebe i svoje tijelo. Porod je čarobno i najljepše iskustvo koje možemo doživjeti u svojem životu, samo mu trebamo dati priliku.

Možda će te zanimati i ovo: Tanja o svom iskustvu poroda francuskim carskim rezom: Bol je neusporedivo manja nego kod ‘klasičnog’ carskog opušteno rađanje

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!