fbpx

Pri spomenu riječi lutka najčešće ćemo pomisliti na Barbie, lutku čija bi svrha prije svega trebala biti da se djeca njome igraju i šire svoju maštu, no u isto vrijeme ona u dječjim umovima stvara sliku idealnoga tijela i ljepote koja je sasvim suprotna realnom izgledu tijela žene. Takav utjecaj jedne lutke je veći nego što možemo zamisliti i zato je lijepo čuti da postoje lutke, i to ručno rađene, potpuno drugačije od Barbie.

Tina Dolić iz Zagreba, supruga i majka dvoje djece, kćeri Eve i sina Lovre, nakon podužeg razmišljanja i puno rada je usavršila jednu posebnu vrstu lutke i prodaje je kao proizvod iz Radionice mame Tine.

Prva lutka kćeri Eve

Tina je trenutno na porodiljnom dopustu sa sinom, a kaže kako je ideja za kreiranjem ručno rađenih lutki nastala nedugo nakon rođenja njenog prvog djeteta, kćeri Eve. Poželjela je darovati joj nešto posebno, svojih ruku djelo, samo za nju. Dodaje kako je oduševljenje s Evine strane na prvu lutkicu teško opisati.

‘Bio je to vjetar u leđa za daljnjim stvaranjem i kreiranjem. Educirala sam se sama koristeći dostupnu literaturu, iako mogu reći da mi je moja majka bila od velike pomoći s obzirom na to da godinama radila u tekstilnoj industriji, tako da sam zahvaljujući njoj imala dostupne savjete u bilo koje doba’, kaže Tina.

ručno rađene lutke, lutke od platna, lutke od vune
Lutke iz Radionice mame Tine

Prvu lutku je izradila prije nešto više od godinu dana, a prosječno vrijeme izrade jedne lutke je između pet i šest sati. Naglašava kako je puno koraka i detalja na koje treba paziti i svaki od njih iziskuje dosta pažnje i vremena.

‘Pri izradi naglasak je na prirodnim materijalima. Vanjski dio lutkice čine pamučna platna i vuna, zbog čega su vrlo ugodne na dodir, a punjene su antialergijskim i antibakterijskim punilom’, pojašnjava Tina.

Po čemu su lutke posebne?

Kada sam ju pitala po čemu su lutke koje izrađuje posebne, navela je kako je njihova kosa ta koja ih čini drugačijim od ostalih. Što se tiče imena za lutke koje Tina izrađuje, za sada nemaju neki poseban naziv, već to prepušta na maštu kupcima.

ručno rađene lutke, lutke od platna, lutke od vune
Lutke iz Radionice mame Tine

Lutkama je oduševljena njena kćer Eva, ali i sinu Lovri su zanimljive. Tina uživa u svom poslu i izradi lutki te kaže kako ju puno toga veseli u tom kreativnom procesu.

‘Puno je toga što me veseli. Od izbora dezena, kombiniranja s materijalima, adrenalina koji prati samu izradu. Ali, moram priznati da me posebno dirnu reakcije i povratne informacije koje dobijem od kupaca. Ponekad je teško prenijeti na fotografiju sve što bismo htjeli. Zato je onaj prvi doticaj s lutkom još intenzivniji’ kaže Tina i poručuje ženama koje se žele baviti nekom vrstom kreativnog posla da pokušaju: ‘Ako nešto volite, u tome uživate i dobro to radite, nema prepreke da to ne podijelite s drugima. Samo hrabro i sretno Vam na tome putu’.

Tinine lutkice se mogu naručiti putem Facebooka i Instagrama te se sa svim pitanjima obratiti sna mail radionica.mame.tine@gmail.com.

Tina je odlučila čitateljicama Femisfere osigurati popust od 20 % popusta na sve lutkice u ponudi, a popust je moguće iskoristiti do 22.2.2021.

Možda će te zanimati i ovo: Marijeta Duvnjak kreirala je knjigu o tri djevojčice koje svojom dobrotom uistinu mijenjaju svijet

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!