fbpx

Marija Budija Bingula je rođena Riječanka, a posljednjih 14 godina živi i radi u Zagrebu. Po struci je diplomirana ekonomistica te zaposlena u jednoj banci, a uz to kako sama kaže; velika zaljubljenica u raščišćavanje i organizaciju doma. Iako joj je to trenutno hobi, nada se jednoga dana potpuno posvetiti tom poslu. Početkom 2017. godine je, dok je bila na porodiljnom dopustu, pokrenula SrećaNaKvadrat. Naime, Marija je supruga, mama petogodišnjih blizanaca, curice i dečkića te joj je ideja bila pokrenuti blog gdje bih objavljivala tekstove koji su bili vezani za njenu tada novu životnu ulogu – mame.

‘Sreća na kvadrat simbolizira moje blizance kao kad bi napisali Sreća2. A dodatno ovaj kvadrat označava i fizički kvadrat doma. Instagram profil nastao je dvije godine kasnije kao inspiracija organizacijom doma i posljedica provođenja KonMari metode pospremanja u svom vlastitom domu‘, pojašnjava Marija.

Uz majčinstvo, raščišćavanje i organizaciju doma, Marija se u slobodno vrijeme bavi trčanjem i voli pročitati dobru knjigu. U nastavku pročitajte više o najpopularnijoj metodi raščišćavanja, par savjeta o dobro organiziranom životnom prostoru, ali i doznajte kako ćemo se s Marijom dalje družiti na Femisferi.

Jeste li oduvijek bili organizirana osoba i što bi rekli da su glavne prednosti dobro organiziranog životnog prostora?

Da, rekla bih kako je organizacija uvijek bila dio mog života ali u najranijoj dobi tome nisam pridavala veliku važnost. Da ovo isto pitanje postavite mojoj prijateljici koja je sa mnom dijelila školsku klupu rekla bi najvjerojatnije kako ne poznaje osobu koja je već od malena vodila računa da ima sve knjige i potrepštine uredno spremljene u svojoj torbi kao što je to bilo u mom slučaju. 🙂

Dobro organizirani životni prostor ima brojne prednosti od kojih bi izdvojila:

  • stvaranje urednog doma kojega je u konačnici lakše održavati čistim,
  • kvalitetnije upravljanje vremenom,
  • eliminiranje nepotrebnog stresa (u smislu traženja stvari) jer usvajate naviku vraćanja stvari na njihovo mjesto nakon korištenja istih,
  • korištenje stvari koje u vama bude radost, stvari koje svakodnevno (ili često) koristite, koje volite i dodaju vrijednost vašem životu.

Kao organizacijska savjetnica koristite KonMari metodu pa možete li pojasniti kako je ona nastala i koje su njene značajke?

Autorica Metode je Marie Kondo, poznata japanska savjetnica za organizaciju prostora. Usudila bih se reći kako je KonMari metodaTM trenutno jedna od najpopularnijih metoda raščišćavanja. Ona predlaže pospremanje prema kategoriji, ne prema lokaciji. Npr. umjesto da danas pospremate dječju sobu, zadajte si konkretniji cilj poput pospremanja svih dječjih igračaka gdje god se one nalazile (u njihovoj sobi, dnevnom boravku, na balkonu). Tako ne samo da se nećete istom kategorijom stvari baviti više puta već možete realno vidjeti koliko ukupno imate nečega i zapitati se da li vam je to u navedenoj količini uopće potrebno.

Redoslijed je bitan. Započinje se s odjećom, zatim prelazite na knjige, papire, komono (kategorija razno) i na kraju predmeti sa sentimentalnom vrijednošću. KonMari metoda vas ohrabruje da zadržite samo one stvari koje u vama izazivaju sreću i da sa zahvalnošću otpustite one predmete koji u vama više ne izazivaju tu emociju. 

Postoje i druge metode organizacije prostora. Kako to da ste odabrali baš ovu i gdje ste se educirali?

Tako je, postoje brojne metode raščišćavanja i organizacije doma te sam i sama probala nekolicinu njih. A onda me je pred nekoliko godina moja prijateljica upoznala s knjigom “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”. I zaista je bilo tako; nakon što sam u svom domu primijenila KonMari metoduTM osjetila sam pravo olakšanje. Smatram da mi je donijela najveću vidljivu promjenu. Iziskuje mnogo vremena međutim ako se obavi temeljito naknadno je potrebno samo održavati red.

U rujnu 2020. sudjelovala sam u virtualnoj edukaciji za buduće KonMari konzultante. Uspješno sam završila program sredinom prosinca prošle godine kada sam stekla status certificirane KonMariTM konzultantice.

Marija Budija Bingula, organizacija doma
Privatna arhiva

Koja su tri glavna pravila kada se kreće u organizaciju određenog prostora, tj. čime treba početi, što je najvažnije postići te kako održavati prostor koji smo odlučili bolje organizirati?

Preduvjet ili da tako kažem predradnja organizaciji svakog prostora je proces raščišćavanja. Radi li se o organizaciji vašeg ormara, kuhinje ili papirologije prvi korak je uvijek raščistiti prostor i donijeti odluku koje stvari ćete zadržati; one koje koristite i koje vam trebaju, koje volite i koje vam donose vrijednost u životu.

Potom je potrebno svakoj stvari naći odgovarajuće mjesto. Upravo je to razlog zašto se mnogi ljudi vrate na staro jer nakon cijelog procesa nisu odlučili gdje koji predmet pripada. Nije dovoljno jasno određeno kamo pospremiti neki predmet nakon njegova korištenja stoga se njihov prostor ponovno jako brzo zatrpa.

Nakon što usvojite naviku redovitog vraćanja stvari na njihovo mjesto, sigurna sam da ćete se puno lakše nositi s održavanjem reda u vašem domu. Poanta ovog pravila je zaustaviti “dodavanje nereda” kako biste si olakšali život stavljajući stvari tamo gdje očekujete da ćete ih naći kada vam ponovno zatrebaju.

Koji prostor u stanu i kući smatrate možda najzahtjevnijim za organizaciju ili mislite da je jako važno da je dobro organiziran?

Rekla bih garderobni ormar i kuhinja. Oba prostora sadrže stvari koje koristimo na svakodnevnoj bazi; s odabirom odjevne kombinacije započinjemo svaki dan, a predmete koje držimo u kuhinji koristimo svakodnevno za pripremu hrane i posluživanje. Stoga je organizacija upravo stvari iz ovih dviju kategorija po meni najbitnija stavka u domu pojedinca.

Jeste li pobornica minimalizma, ZeroWaste ili neke druge slične životne filozofije?

Generalno ne bih za sebe rekla da sam pobornica neke konkretne životne filozofije više da iz svake za sebe izdvojim ono što odgovara mojem životnom stilu. 🙂

Definitivno sam osoba koja teži jednostavnosti u životu. Moje temeljne vrijednosti su osim spomenute jednostavnosti, organizacija, obitelj i svjesno življenje u trenutku. Upravo radi toga smatram osobno važnim živjeti u prostoru sa što manje nepotrebnih stvari koje oduzimaju naše vrijeme i posvećenost. Cilj mi je fokusirati se na one situacije, događaje, aktivnosti i osobe koje su mi zaista bitne – to je ono što želim u životu.

Marijine savjete možete pronaći i na njenoj web stranici SrećaNaKvadrat, a na Femisferi uskoro objavljujemo njen tekst o organizaciji kuhinje, ali pripremamo i kratki video na tu temu.

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Možda će te zanimati i ovo: Inspiracija za održivi život: Snježana je u 20 godina čak tri puta sama redizajnirala staru kuhinju

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!