fbpx

Možda ste pročitali neki članak ili post o važnosti štednje i dok ste ga čitali složili se s tezama iz tog članka, a nakon toga ste se odlogirali i onda „otrčali“ do nekog shopping centra, jer stiže proljeće i treba obnoviti garderobu. Ili ste rekli sami sebi; „samo još da riješim ovaj popravak“ ili „da otplatim ovih 12 rata“, pa počinjem štedjeti.

No, vrijeme prolazi, kao što znamo vratiti se ne može, a treba misliti i na sebe u budućnosti. Nekako sumnjam da želimo kao neki pripadnici sadašnje generacije umirovljenika prekopavati po smeću u potrazi za plastičnim bocama koje ćemo vratiti za kauciju. I nemojte misliti da tu krivim ljude, jer po meni država, kojoj plaćamo poreze i koju mi održavamo svojim radom i doprinosima, je dužna pobrinuti se za svoje građane.

No, kad smo već vidjeli kako to funkcionira u praksi, pokušajmo si pomoći i sami.

U svakom slučaju razmislite o sljedećem;

1. Štednja i trošenje jednako su bitni

Štednja nije samo nešto što odrasli rade po nekoj inerciji. Ušteđeni novac daje nam sigurnost i jamči da male poteškoće, na koje ćemo prije ili kasnije naići u životu, neće prerasti u ogroman problem.

Nisam niti ja oduvijek razmišljala o tome kako treba imati neki hitni fond za naravno hitne situacije, nego sam koristila kartice i zaduživanja – ali moram priznati da puno bolje spavam otkada sam usvojila naviku štednje.

Nemojte na štednju gledati kao na kaznu – dajte joj osobnu vrijednost; ona vam može omogućiti i putovanja, pokretanje vlastitog posla ili čak kupovinu nekretnine.

Na drugom kraju spektra je trošenje; trošenjem stvarate život kakav želite.

Što je vama bitno? Živjeti u lijepo namještenom stanu? Putovati i družiti se? Imati walk-in ormar i kolekciju dizajnerskih torbica? Želite stvoriti sigurnost za svoju obitelj?

Naučiti trošiti jednako je bitno kao i naučiti štedjeti. Jer može se dogoditi da trošenjem na puno nevažnih sitnica ostanete bez novaca za vama bitnije troškove. A opet, ako samo gomilamo novac, i ne priuštimo si ništa od onoga što želimo – postoji mogućnost da ćemo zažaliti.

Jer, život je jedan, jedinstven, vaš, ne znate koliko će trajati i pokušajte ga ispuniti sadržaje.

2. Stavite svoje ciljeve na papir i odredite im cijenu

Kako bismo ostvarili svoje ciljeve, prije svega trebamo znati koji su to ciljevi.

Zato je prvi korak da se malo pozabavimo njima i stavimo ih na papir. Zapisujemo ih da zadržimo fokus, da budemo koncentrirani i konkretni.

Možda je vaš cilj postizanje financijske stabilnosti, možda je vezan uz poboljšanje lifestyle-a, možda razmišljate o osobnom razvoju (obrazovanje ili doškolovanje).

Što god bio vaš cilj pokušajte mu dodati cijenu. Možda će vas neke cijene šokirati ili ćete pomisliti – to je neostvarivo! No umjesto toga razmislite „Kako to mogu ostvariti?“ Nakon što ste odredili cilj i cijenu – razmislite koliki će vam vremenski rok biti potreban da ostvarite svoj cilj (24 mjeseca, 60 mjeseci ili dulje).

I onda krenite u akciju, jer kao što je rekao Antoine de Saint-Exupéry „Cilj bez plana je samo želja!

3. Budite proaktivni prema dugu

Znam neke ljude koji nemaju kredite. Kapa do poda!

Ja nisam jedna od njih.

Imala sam tu sreću da nisam morala uzimati stambeni kredit, ali sam zato neke kratkotrajne financijske probleme rješavala podizanjem pozajmica i kredita umjesto da razmislim o štednji i boljem upravljanju financijama. I onda sam u jednom trenutku odlučila da mi je dosta! I krenula sam u obračun s dugovima.

Postoje razne metode pomoću kojih se možete obračunati s dugovima.

Ali kao prvo ne zaboravite da ne ulazite u nove dugove. I tu mislim i na kreditne kartice, revolving kredite i slično – što puno ljudi uopće i ne percipira kao dug.

No, da se vratimo na metode otplate duga – ja sam svakako za nešto što se zove „snowball method“ – ili metoda snježne kugle. To znači da se otplati prvo najmanji dug (mislim na iznos), a onda se prelazi na sljedeći dug po iznosu. Ta je metoda dobra jer su rezultati brzo vidljivi, a male „pobjede“ će vas motivirati za dalje.

Nadam se da će vas ovih par prijedloga motivirati da se pozabavite svojim financijama i da pronađete ravnotežu između štednje i trošenja u svom životu.

I kao što ja obično kažem na kraju svakog posta; Samo hrabro i štedno!

Javiti mi se možete na željka.zappalorto-pisk@gmail.com I www.stedimo.com

Možda će te zanimati i ovo: TTetka savjetuje: Žene su financijski ‘ranjivije’ i ove 3 stvari obavezno moraju mijenjati

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Gostujuća autorica - Željka Zappalorto Pisk
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!