fbpx

Nesređena kuhinja čini pripremu obroka poprilično zamornim zadatkom čak i za ljude koji vole kuhati. Situacija je još teža ukoliko živite u malenoj kući ili stanu u kojoj je i sam prostor za kuhanje ograničen na svega nekoliko kvadrata.

Dobra organizacija predmeta unutar kuhinje može vam uštedjeti vrijeme za pripremu jela i pospremanje, a zapravo će vam pomoći i da više uživate u vremenu koje provedete u kuhinji. Uz adekvatno planiranje i organiziranje, svatko tko ima malu kuhinju može i dalje u njoj imati sve potrebno.

Preduvjet svake organizacije je proces raščišćavanja. Za potrebe ovog teksta ćemo uzeti pod pretpostavku kako ste navedeno ranije već obavili. A u slučaju da poželite pročitati tekst na temu raščišćavanja svakako pogledajte ovaj: Što je decluttering?

Određivanje mjesta pohrane za svaki predmet kojega planirate imati u svojoj kuhinji je od ključne važnosti. Prije nego što počnete organizirati kuhinju pomoću zona, prvo preispitajte vaše potrebe za pohranom. Jesu li predmeti smješteni tamo gdje ih upotrebljavate? Možete li uzeti jedan predmet, a da druge ne morate nužno micati?Najčešća podjela kuhinjskih zona je na:

  • zonu za pripremu hrane
  • zona za kuhanje
  • zona za čišćenje
  • zona za posluživanje
  • zona za pohranu posuđa i pohranu zaliha.

U nastavku su organizacijski savjeti za male kuhinje.

1. Ne pretjerujte sa zalihama

Planirajte svoj jelovnik i formirajte listu prehrambenih proizvoda koji su vam pri kraju s korištenjem kako biste kupnju namirnica napravili na tjednoj ili dvotjednoj bazi. Koristite hranu koju već imate u frižideru i smočnici i ne pretjerujte sa zalihama

2. Iskoristite svaki komadić dostupnog prostora

Ukoliko vam nedostaje polica unutar kuhinjskih ormarića, a radi iskorištavanja njihove visine, postavite dodatne police ili koristite organizatore-umetke za policu. Umetci dobro funkcioniraju za spremanje malog posuđa ispod stalka, a veće posuđe na vrh.
Koristite unutrašnju stranu vrata od kuhinjskih ormarića – nosač za poklopce od zdjela, razne kukice, viseći organizatori za pohranu stvari poput proizvoda za čišćenje, spužvica, krpa i sl.

3. Koristite visinu

Otvorene police na zidu jedan su od načina. Ovime izvrsno iskorištavate prostor i stvarate dojam veličine. To je dobro mjesto za čuvanje namirnica koje spremate u zasebne plastične ili staklene posude za hranu. Nije samo korisno već i vizualno lijepo. Ukoliko planirate preuređenje kuhinje ili ju tek kupujete, neka vam ormarići idu sve do stropa. Iznenadili biste se koliko više prostora za pohranu dobijete.

4. Koristite vertikalne stalke za tanjure i zdjelice

Ovo vam omogućuju slaganje tanjura i zdjela na bok stvarajući više mjesta u vašem kuhinjskom ormariću za druge predmete. Sav pribor vam je puno lakše dostupan i možete ih lakše rotirati u svakodnevnom posluživanju

5. Radnu plohu održavajte čistom

Većina ljudi na radnim plohama voli istaknuti kuhinjske uređaje. Međutim, kad je mala kuhinja u pitanju svedite ih na minimum. Ukoliko vam ipak nedostaje mjesta za pohranu, opcija mogu biti žičane košare koje objesite za donju stranicu vaših gornjih elemenata. Dodatno, ukoliko vam je prostor za rad u kuhinji ograničen razmislite o kupovini kuhinjskih kolica na kotačima (mini otoka) koja ujedno predstavljaju mjesto za pohranu raznog kuhinjskog pribora i mjesto za pripremu hrane.

Nadam se da će vam ovo dati ideju kako bolje organizirati i iskoristiti bilo koji prostor u svojoj kuhinji. Znam da postoje mnogi drugi načina za dodavanje prostora maloj kuhinji, pa ukoliko imate ideja ili trikova, ostavite ih u komentaru.

Tekst i video sa savjetima je pripremila Marija Budija Bingula, a intervju s njom možete pročitati ovdje:  Kako izgleda Sreća na kvadrat otkrit će vam velika zaljubljenica u raščišćavanje i organizaciju doma

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com


Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!