fbpx

Inicijativa SOS Ona, u sklopu istoimene Facebook grupe, je nastala na samu Staru godinu, na izmaku 2020. koja nam je svima zauvijek obilježila živote. Potresene prozorima iz Petrinje i Gline, Mirta, Ivana i Marina smišljale su kako na svoj način pomoći, kako učiniti nešto lijepo i pametno za ljude koji su pogođeni potresom i cijelom situacijom.

Vrlo brzo su njih tri u Facebook grupi okupile veliki broj žena, a danas grupa broji gotovo 10.000 članica. O cijeloj inicijativi i na koji način su pomogle stradalim područjima, razgovarala sam s Marinom Karamatić Sopić, a koja kaže sljedeće: ‘Te večeri kad smo ispraćali 2020. kolegica Mirta nas je podsjetila na akciju prikupljanja pomoći za žene koje su ostale bez domova tijekom poplave u Gunji i tako se rodila ideja da ženama i djevojkama pošaljemo žensku torbu u kojoj ćemo poslati sve što bi jednoj ženi moglo zatrebati u prvim trenucima snalaženja. Za nekoliko sati smo otvorile grupu na Facebooku i očekivale da će nam se pridružiti 50-tak naših prijateljica i kolegica, no onda je grupa eksplodirala. U prva tri dana smo došle do nekoliko tisuća članica koje su nas doslovno zatrpale porukama podrške i motivacije. Od Vukovara do Dubrovnika javljale su se žene koje su htjele poslati svoju torbu i pomoći ženama da prebrode najteže trenutke nakon potresa’.

Zanimljivo je da se sve tri bave odnosima s javnošću i da su u ovoj cijeloj situaciji itekako dobro iskoristile svoje komunikacijske sposobnosti i vještine. Ivana i Marina su vlasnice agencije Ambrela komunikacije, a s kolegicom Mirtom surađuju 10-tak godina na različitim projektima.

Čime ste se vodili kada ste u opisu grupe navodili što bi bilo dobro donirati? Koliko je torbi prikupljeno u siječnju i koliko puta ste ih vozili u potresom pogođena mjesta?

Za vrijeme planiranja i pripreme razgovarale smo sa ženama iz Petrinje i Gline koje su nam iskreno rekle da im treba sve vezano uz higijenu: četkice i paste za zube, šamponi za kosu i tuširanje, vlažne maramice, sapuni za ruke, kremica za ruke i lice, ulošci, čarape i gaćice, ali i sitnice poput čaja ili kave, tablete protiv bolova… Jedna kolegica nas je zamolila grickalicu za nokte ili škarice, takve sitnice koje su nama svakodnevne i kojih se možda same ne bismo sjetile. Sastavile smo okvirni popis i predložile članicama u grupi da kupe koliko mogu. Zamolile smo ih i da u žensku torbu dodaju i svoju osobnu poruku i kontakt ukoliko žele da im se žena javi. I upravo to su poslije bili najljepši trenuci ove akcije. U samo dva dana prikupljanja torbi na 4 mjesta u Zagrebu prikupile smo oko 500 torbi! Odaziv je bio toliki da smo u jednom trenutku morale zaustaviti prikupljanje jer nismo mogle sve prihvatiti. Hvala svim članicama iz drugih gradova koje su se htjele uključiti, a nisu zbog logističkih razloga.

Tjedan dana nakon razornog potresa smo se uputili u Petrinju, Glinu i okolna sela i u dogovoru s kolegicama na terenu uručili smo torbe ženama koje su nas čekale.

Kako ste dolazili do žena kojima ste odvozili prikupljene torbe i stvari? Kakve su bile njihove reakcije?

Ti naši mali ženski razgovori na terenu ostaju samo naši, ali definitivno su nam potvrdili da smo napravile pravu stvar. U sabirnim centrima je bilo svega, a mnogima je bilo neugodno tražiti četkicu za zube ili higijenske uloške tako da smo s prikupljenom donacijom i uz pomoć nevjerojatnog odaziva članica inicijative SOS Ona učinile pravu stvar i ženama omogućile da se dostojanstveno nose s posljedicama teške prirodne katastrofe. Ženska torba je naša utjeha i riznica sitnica koje nam pomažu da se nosimo s dnevnim izazovima. Ta torba je simbol otpora svim životnim nedaćama i ujedno simbol ženstvenosti koje se ne odričemo ni u najtežim vremenima. Zato je ova akcija bila toliko dobro prihvaćena i među članicama grupe i među ženama pogođenima potresom.

Tko vam je sve pomogao u prijevozu, logistici te dijeljenju prikupljenih torbi?

Prikupljanje smo organizirale same, a u ostatku logistike i prijevozu smo koristile pomoć naših supruga koji su uskočili i pomogli koliko je trebalo. Organizirali smo kombi prijevoz i u jednom danu uspjeli sve dostaviti na dogovorene adrese u Petrinji i Glini.

sos ona žene

Postoji li nešto što se vas osobno posebno dojmilo?

Nevjerojatna je dobrota svih ljudi koji su pomagali i koji i danas pomažu ljudima da skupe snagu i prežive ove teške trenutke. Bilo je teško gledati razrušene gradove i sela, ljude koji se bore da održe prisebnost. A opet nam je drago da smo barem malo pomogli ženama jer one drže obitelji na okupu i najsnažnija su karika u funkcioniranju obitelji.

Imate li vi i ostale administratorice neku posebnu poruku za žene koje su donirale, ali i one s kojima ste se susretale na terenu? Postoje li možda neki novi planovi za dalje?

Ne možemo nikad dovoljno zahvaliti za dobrotu koju su pokazale. U mnogim torbama su bile poruke za primateljice i nekoliko danas kasnije su se u grupu počele javljati žene koje je ova akcija međusobno spojila. Vjerujem da će mnoge od njih ostati prijateljice i dalje i da će naći načina da se bolje upoznaju. Mi se nećemo zaustaviti samo na ovome, nego već ovih dana planiramo daljnje aktivnosti. Posjetile smo poduzetnice s kojima smo ostale u kontaktu, jednu školu u blizini Petrinje i djevojke koje od potresa neumorno volontiraju. U dogovoru s njima razrađujemo aktivnosti koje će uljepšati dane oporavka i kroz inicijativu SOS Ona potaknuti još jedan val ženske dobrote.

Možda će te zanimati i ovo: ‘Nakon volontiranje na Baniji u projektu Chef kuha doma šalim se kako čistim 40 kg luka na sat’

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!