fbpx

Na Međunardoni dan žena slavimo ekonomska, politička i društvena dostignuća svih nas. No, danas dodatno možemo naglasiti važnost ravnopravnosti i upozoriti na sve situacije i područja u kojima smo od te ravnopravnosti još daleko. Pitali smo vas kako je BITI ŽENA U HRATSKOJ, da nam javite s kojim izazovima, ali i pozitivnim stranama se susrećete. I dobili smo upravo takve odgovore, one koji govore o vašim problemima, ali i dobrim situcijama. Pročitajte sa čime se susreću žene u Hrvatskoj.

‘Mogu istaknuti da je veliki posao biti žena u ovoj zemlji, puno radimo, želimo najviše, najbrže, ponekad ostajemo duže u uredu, dolazimo ranije jer eto posao je dio nas, našeg života. Kad krenemo raditi prvo nas dobro svi skeniraju, procijene, deklariraju, prođemo kroz najsitnije sito da bi zadovoljile sve traženo i bile prihvaćene za malu naknadu jer eto trebamo dokazati da smo vrijedne priznanja. Većina mojih prijateljica su u kasnim dvadesetima, nismo udate, radimo posao od 9 do 17 sati. Nismo se još uklopile u tu sliku obitelj, djeca i kućni ljubimci iako možda baš želimo sve, tog usamljenog kunića iz izloga Zoo shopa. Tog tipa koji nas ispunjava. Ili djece koliko i diploma (možda se zato moj studij i produžio toliko). Izazovno je, posebice zbog puno poslova koje obavljamo, ali radimo to najbolje kako znamo. Izazov je opravdati svačija očekivanja, deklariraju nas jer eto nismo dale zadnji ispit, nismo se udale, nemamo djecu. Teško je u Hrvatskoj boriti se kao žena, ali je moguće, od borbe se i osnaži, možda je i to svrha svega. Vama koji ovo sada čitate želim ugodan dan i sretan dan žena’, kaže M.

‘U današnje doba jako je teško biti žena u Hrvatskoj. Većina nas radi, a borba na poslu koja zna biti nemilosrdna, iz osobnog iskustva, najviše s drugim kolegicama umjesto da se podržavamo. U mojoj radnoj okolini više je žena nego muškaraca, ali je nevjerojatno koliko neke žene više uvažavaju muškarce, a pokopavaju žene. To mi nikada neće biti jasno zašto je tako, ne mogu to razumjeti. Mislim da bi nam bilo puno lakše da se podržavamo. Kada dođeš doma opet radiš drugu smjenu, tu je obitelj o kojoj se moraš brinuti, sve mora biti posloženo da bi funkcioniralo kako treba. U toj strci vjerujem da ima žena, a i ja sam među njima, koje zaborave na sebe i na ono što žele. To nisu velike stvari – sitnice ali jednostavno za njih vremena nema. Vječita borba dokaži se na poslu, dokaži se kao supruga, majka, kćer, sestra umori nas to sve po putu našeg života. Ne damo se mi jake smo, snažne, sve mi izdržimo ali teško je …. istovremeno prekrasno je biti žena, ali i užasno teško’, kaže S.

Ana Kolarić – pratite ju možete na Instagramu @storyinverse

‘Biti žena u Hrvatskoj naročito na istoku zemlje je ponižavajuće i krajnje traumatično. Doselila sam u Zagreb prije dvije godine i to je velika razlika, iako ni ovdje nije lagano.’, kaže J.

‘Biti žena u Hrvatskoj je izuzetno teško. Svi znamo zašto. A najviše za to krivim žene. Npr. Kako možete dozvoliti da vam na Dan žena daju cvijeće, puštaju vas ranije s posla, zar žena nije bitna 364 dana u godini, vidi vraga. Taj dio ja preskačem… Mi žene za ništa ne dižemo glas, ništa se ne borimo.. Jedna drugoj smo najveći neprijatelji, a ubija nas jal, nepismenost, neinformiranost, dokonost malograđanštinom, ljubomorom i mnogim inim stvarima. Žalosna sam i sa ženama na vlasti. Neću ih imenovati. Osvijestimo se i budimo JAKE. To je što me žalosti’, kaže K.

Biti žena i majka u Hrvatskoj je svakodnevna borba! – A.M.

‘Mislim da je pitanje potrebno preformulirati, budući da su određeni dijelovi Hrvatske nebo i zemlja što se tiče odgoja i uvjerenja o ženama. Kao poduzetnica, mogu reći da na razini države se ne prepoznaju i kao majke, budući da je porodiljna naknada za paušalistice smiješna.’ – misli L.

Pisali smo i o toj temi: Vlasnice paušalnih obrta primaju sramotno niske porodiljne naknade

Biti žena u Hrvatskoj je kao magija. Kroz sve svoje i tuđe borbe, greške, radosti i tuge, pomoći drugima ona raste, dijeli se i blista. Poput mađioničara – uz tisuću prepreka upornim radom postiže sve i postaje najbolja verzija sebe. Predivno je biti žena!

KAŽE J.

‘U današnje vrijeme biti žena je jako teško i pogotovo kada moraš biti i mama i tata u ovom surovom vremenu još više nakon ovog strašnog potresa koji nas je zadesio. Jedino svijetlo su moja tri anđela za koje živim i borim se, tišti me ponekad kada im nešto ne mogu priuštiti, ali sve ću dati za njih’, kaže B.

‘Dobro pitanje na koje ima milijun odgovora. Jako teško je biti žena u Hrvatskoj jer ako nemaš vezu, brata, sestru ili nekoga poznatog na radnom mjestu svi te gaze  a znaš da su gori od tebe. Šutiš, trpiš nepravdu, boriš se i na dane pukneš, no ideš dalje jer iza tebe stoji ono najdraže što si rodio. Misliš da će biti bolje kad se udaš, ali onda stignu djeca i opet imaš manje vremena za sebe. Kad djeca odrastu, ponovno nemaš prilike jer u Hrvatskoj je teško naći posao, otvoriti firmu. Još se k tome dogodi potres pa gledaš kako pronaći novac za kupiti razbijenu stvar te kćeri sok i sendvič za školu. Teško je bit žena u ova teška vremena, kažu žena majka kraljica, a ja bih rekla žena radnik borac’, kaže J.

‘Ja sam žena, 38 godina, diplomirani ing. elektrotehnike. Radila sam u privatnoj građevinskoj firmi na projektiranju i nadzoru, svaki dan na gradilištu, preko 400 zaposlenih. Zatim sam prešla raditi u jedinicu lokalne samouprave kao visi stručni suradnik, te sam kroz 4 godine postala voditelj odsjeka zaduženog za održavanje kompletne infrastrukture Grada. Pod sobom uglavnom muške osobe dobi 30-65 godina. Svojom stručnosti i znanjem dovela sam sama sebe na ovu poziciju, nikad podcijenjena plaćom, poštovana i cijenjena od strane svih. Meni je biti žena u muškom i svakom svijetu jednakopravno iskustvo. I ponosna sam na to.’, kaže M.

Drage žene, sretan vam ovaj dan i svih ostalih 364 u godini! Budite ustrajne u svim svojim životnim borbama, kao što su to bile naša pretkinje. I budite tu jedna za drugu!

Možda će te zanimati i ovo: Od žena ribarica do znanstvenica: Imaju manje plaće i vidljivo lošije uvjete rada od muških kolega

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!