fbpx

Miljenka Frančić je mlada pjesnikinja iz Zagreba čiji počeci pisanja sežu u, kako to ona kaže, daleku 2011. godinu, no oni pravi pjesnički koraci nastali su pred nešto manje od godinu i pol, kad joj je izdana zbrika poezije Monolozi moje duše. Iako je završila Menadžment u kulturi, umjetnost u raznim oblicima je ono što je najviše zanima.

‘Inspiracija mi može biti doslovno sve: od gumba pronađenog na ulici, preko raznih životnih situacija, pa sve do dobrih starih muško-ženskih odnosa. Iako je tematika mojih pjesama u zbirci zaista raznovrsna, okidač je bila jedna neuspješna ljubavna veza, nakon koje su mi sva razočaranja na tom polju bila previše i jednostavno sam to morala izbaciti iz sebe. Pisanje je bilo najlakši način da to učinim. Pjesme u toj knjizi moja su katarza’, kaže Miljenka.

Kad nema velike ljubavi… Još više znači mala

Od rođenja pa do smrti život je vječna potraga

A u dvoje, kad s tobom je duša ona prava draga,

Plovidba od šale hitra, gušt i sreća bezgranična.

No takvi su vam rijetki, rado sreća zaobiđe,

Iskrivi puteve tako da mače na zmiju naiđe.

Ne znaš kud ni kako, od samoće draža kvantiteta,

Jad, očaj, škart i bremenje, al’ nikako do cvjeta.

Jeste jedan pravi, al’ se i svi krivi računaju.

Njem’ daleko od očiju i duše vaga nije sklona,

Isto važi i za bližnjeg kojem cilj je samo ona.

Leti galeb k stini što se sve više odmiče,

Kljun ćeš slomit, krila razbit, shvati, tu ti nema sriće.

Gladan ćeš umrijet, u moru pokrepat će sve ribe,

Čak i ova divna, što ulovit ti se nije dala.

Tad znat ćeš, izgladnjen: vrijedila je ona crvena mala.

Pjesme objavljene u zbirci su prožete ozbiljnim promišljanjem, ali i neobičnim metaforama i usporedbama pa moglo bi se čak reći i crnim humorom. Miljenka kaže kako je svaka umjetnost, pa tako i pjesništvo, odraz promišljanja i stavova umjetnika koji ju stvara, ali opet se tu umiješaju imaginacija i stil, koji nju ili nekog drugog umjetnika čine onakvima kakvi jesu. ‘To su dijelovi nečije osobnosti i zajedno se itekako prožimaju’, dodaje.

monolozi duše
Naslovnica knjige

Zbirku poezije nije jednostavno napisati, a nimalo lako ni objaviti, ali Miljenka ističe da je imala punu podršku obitelj i prijatelji, i vjetar u leđa bilo bi puno teže dobiti da nije bilo njih. Ipak, smatra da svaki pisac, glumac ili neka treća vrsta umjetnika sam sebi treba biti najveća podrška.

Uz pisanje pjesama, Miljenka se više od dvije godine bavi improvizacijom. Na to ju je potaknula jedna radionica intenziva u umjetničkoj organizaciji „Kubus“ pod vodstvom izvrsne Simone Dimitrov-Palatinuš, na koju je odlučila otići i odmah se zaljubila u to što tamo rade i način na koji stvaraju.

Miljenka Frančić
Miljenka Frančić

‘Sad, zbog situacije s pandemijom, koja je ozbiljno poremetila sve, a pogotovo kulturu i umjetnost, panično se bojim otići na bilo kakav event, i svoje improvizacijske vještine brusim preko online improvizacija, a organiziraju ih ljudi širom svijeta: Od Australije, do Nizozemske i Njemačke, ima i dosta Amerikanaca koji se bave time, a onima s kojima ja radim baza je u europskim državama poput Njemačke i Španjolske. I sam imala priliku organizirati i održati dvije radionice improvizacije preko Zooma, a fokus je bio na glazbi, te kako u kombinaciji s pjevanjem potiču ljude na stvaranje scena i kreativnost’, kaže Miljenka.

Za kraj smo ju pitali koji su njeni planovi vezani uz umjetničko stvaralaštvo pa navodi kako planira nastaviti se baviti onime što voli i koristiti apsolutno svaku priliku da poveća i produbi svoje stvaralaštvo.

‘Kako ću to napraviti i koliko će mi vremena trebati, pojma nemam. Bitno je da se radi na tome intenzivno i neprestano’, zaključuje Miljenka.

Možda će te zanimati i ovo: Sibila Serdarević o tome kako ju je samozapošljavanje dovelo do podizanja jedne od najuspješnijih nakladničkih kuća

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!