fbpx

Roditeljstvo predstavlja najljepšu ulogu mnogim pojedincima. Kroz tu ulogu prožete su gotovo sve emocije ovog svijeta – ljubav, sreća, osjećaj blaženstva i mira. Međutim, neke žene kroz ovaj period prolaze s dosta problema i psiholoških komplikacija.

Među njima se ubraja i postporođajna depresija, koja je i dalje nedovoljno poznata široj javnosti. Činjenica je da je period trudnoće, kao i period nakon porođaja, izuzetno izazovan. Počevši od promjene razine hormona, zatim stresa, odgovornosti, nespavanja – sve to predstavlja faktore koji utiču na to da se žena osjeća napeto ili nervozno. Ponekad, navedeni faktori mogu dovesti do razvoja postporođajne depresije. Postporođajna depresija predstavlja stanje koje se može javiti nakon svake trudnoće ili tijekom prve godine nakon porođaja. Ona predstavlja za majku teško emotivno stanje koje uključuje osjećaj tuge, bespomoćnosti, nezainteresiranosti za dijete i događanja oko sebe, što često izaziva i osjećaj krivice i stida.

Ostali simptomi su uglavnom slični simptomima “obične” depresije, a to su:

  • Nedostatak energije i motivacije
  • Nekontroliran plač i nervoza
  • Poremećaj spavanja i ishrane
  • Razdražljivost
  • Anksioznost
  • Osjećaj nesposobnosti da se odgovori na zahtjeve okoline
  • Teške nametljive misli
  • Misli o smrti i samoubojstvu.

Što sve može uzrokovati postporođajnu depresiju

Najčešći uzroci jesu već spomenute fizičke promjene; zbog drastičnog pada razine estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlijezde, javljaju se umor i usporenost. Promjene krvnog tlaka i imuniteta dovode do promjene raspoloženja. Međutim, mnogi životni problemi također mogu dovesti do nastanka postporođajne depresije – briga o drugom djetetu, poteškoće s dojenjem, financijski problemi, nedostatak podrške od strane obitelji ili partnera.

Kao i kod mnogih drugih stanja, i kod postporođajne depresije su od velikog značaja upravo okolina i obitelj, od kojih se očekuje da ovakve probleme primijete i adekvatno reagiraju na njih. Ono što je jako važno znati jeste to da je žena u ovom periodu najranjivija, te da treba pažljivo koristiti riječima, kao i pružiti dosta podrške i razumijevanja kako bi se ovaj period što lakše prebrodio. Nije strašno obratiti se stručnjaku za pomoć – štoviše, sama svijest o tome da problem postoji je već početak rješavanja istog. Stoga nemojte ignorirati ovakve stvari, bilo da se događaju vama osobno ili nekome u vašoj okolini. Nemojte prebacivati krivicu i odgovornost na druge, već krenite od sebe i onoga što vi možete učiniti.

Postporođana depresija i kako se što bolje nositi s njom

Poruka za trudnice i rodilje: Kada god primijete kod sebe neku tugu, tjeskobu, crne misli, obavezno o tome popričaju s partnerom, obitelji ili nekom osobom u koju imaju povjerenja i koja ih razumije. Ohrabrite sebe i posvetite malo vremena stvarima koje vas opuštaju i uveseljavaju. I ne brinite – nećete zbog toga biti “lošija” majka. Naprotiv, brigom o svom stanju, brinete i o blagostanju svog djeteta.

Poruka za očeve: Kada god možete, izdvojite vrijeme kako bi popričali sa suprugom, ohrabrite je da vam ispriča ako je nešto muči i imajte strpljenja za nju. Zamijenite je u nekim svakodnevnim poslovima po kući, podijelite obaveze, udijelite joj kompliment i budite nježni. Sudjelujte u nekim zajedničkim aktivnostima i kvalitetno ispunite slobodno vrijeme. Uloga oca i supruga je veoma važna!

Reference: Golubović, G. (2014). Psihijatrija za praktičare. Niš: Unigraf

Tekst je pripremila Nevena Kranjc, Klub psihologa

Možda će te zanimati i ovo: Doula Dora: Svaka trudnica bi trebala imati doulu jer ako se pripremamo za ljetovanja i vjenčanje zašto ne bi i za porod

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!