fbpx

Hrvatska udruga rukometnih sudaca pravomoćno je osuđena jer je rukometnu sutkinju Helenu Crnojević diskriminirala zbog toga što je žena, odnosno odlučila roditi i zasnovati obitelj.

Helena je otkrila kako je 2014. u sedmom mjesecu trudnoće saznala kako su ona i njezina sudačka partnerica izbrisane s međunarodne liste sudaca. Nakon odbijenih zamolbi za vraćanje na međunarodnu listu, krajem svibnja 2015. obratile su se udruzi B.a.b.e. koja je u njezino ime podnijela pritužbu Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica je utvrdila da se u konkretnom slučaju radi o izravnoj diskriminaciji temeljem trudnoće i materinstva koja je zabranjena Zakonom o ravnopravnosti spolova te sukladno tome uputila preporuku i upozorenje Udruzi hrvatskih rukometnih sudaca i Hrvatskom rukometnom savezu koji unatoč upozorenju diskriminaciju nisu otklonili.

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci donesenom 26. siječnja ove godine utvrđeno je da je njezinim brisanjem s međunarodne liste rukometnih sudaca, Hrvatska udruga rukometnih sudaca prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova. Heleni Crnojević dosuđena je i naknada štete od 30.000 kuna koju joj udruga rukometnih sudaca mora isplatiti.

‘Ova presuda meni osobno neće pomoći, ali želim da pomogne ženama koje će se naći u sličnoj poziciji’

Helena je 2017. nakon razgovora s članom uprave UHRS došla do zaključka da nisu bili svjesni svojih posljedica i značenja svoje odluke. Potom je tužila Udrugu hrvatskih rukometnih sudaca i pravomoćno dokazala da su je diskriminirali kao ženu. Na sudu ju je zasupala odvjetnica udruge B.a.b.e. Ines Bojić.

“Tada sam shvatila, ako on to ne zna, koji je moja generacija, pa koliko ostalih još ne zna da se ženi za vrijeme trudnoće ne smije mijenjati njezina pozicija i da se ima pravo nakon rodiljinog dopusta vratiti na isti posao koji je obavljala prije trudnoće. Za mene je jedina logična odluka bila ići u sudsku tužbu i iako sam znala da meni osobno to neće pomoći, jer su sudski procesi su prespori da bi trenutno pomogli nečijoj karijeri, željela sam da ovaj slučaj, bez obzira na ishod, uđe u sudsku praksu.”, rekla je Helena na novinarskoj konferenciji koju je organizirala udruga B.a.B.e.

Nakon trogodišnjeg sudskog procesa izrazila je nadu da će njezin slučaj i presuda napraviti pozitivnu promjenu te zaštititi žene u trudnoći.

“Poručila bi svim ženama koje se žele nastaviti baviti sportom, na istoj razini kao i prije trudnoće, da sada to mogu napraviti bez straha da će im netko oduzeti njihov višegodišnji trud i rad za vrijeme dok su trudne ili na rodiljnom dopustu. Imaju pravno uporište nastaviti na istoj poziciji na kojoj su bile i prije trudnoće i to pravo nitko ne može osporiti,” poručila je Crnojević.

Jedine u Hrvatskoj s licenom međunarodnih rukometnih sutkinja

Helena Crnojević i njezina sudačka partnerica Emina Kostecki Radić, obje bivše rukometašice, prve su i do sad jedine žene u Hrvatskoj koje su krajem 2009. u švicarskom St. Gallenu stekle licencu međunarodnih rukometnih sutkinja. Licenca ima je omogućila suđenje u okviru svih rukometnih natjecanja koja se odvijaju pod okriljem Međunarodne rukometne federacije, uključujući i Olimpijske igre.

Crnojević je 2017. obranila doktorat na zagrebačkom prehrambenom tehnološkom fakultetu, a nakon prijepora s HRS-om i udrugom sudaca, ona i njezina sudačka partnerica Kostecki Radić, prestale su suditi u Hrvatskoj. Kao sudački rukometni par su bile na listi slovenskog rukometnog saveza i nekoliko sezona nastavile uspješnu sudačku karijeru, a potom su se povukle iz sudačkog posla.

Možda će te zanimati i ovo: Poduzetnice iz različitih djelatnostiVlasnice paušalnih obrta primaju sramotno niske porodiljne naknade nam otkrivaju kako kriza utječe na njih

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!