fbpx

Iako si čak deset posto Hrvatica ne može priuštiti menstrualne potrepštine koje se u Hrvatskoj oporezuju s čak 25 posto, a što je ujedno i jedan od najviših porezna na svijetu, Vlada Republike Hrvatske odbila je prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš da se PDV na tampone i uloške smanji na pet posto. Menstruacija se oporezuje kao luksuzni proizvod, dok se silikonski implantati oporezuju s pet posto, što je ujedno i porezna stopa za esecnijalna dobra kao što su kruh i mlijeko, navodi se u priopćenju iz riječke udruge PaRiter, koja je nedavno objavila rezultate prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj.  

‘Menstrualno siromaštvo je usko vezano upravo uz visoke stope poreza. Oporezivanje menstrualnih potrepština kao luksuza podiže njihovu cijenu što dovodi do višestrukih problema. Dio građanki si menstrualne potrepštine ne može priuštiti, dio njih koristi za njih neadekvatna sredstva za održavanje higijene, visokom razinom potrošnje jednokratnih potrepština se generira izuzetno velika količina otpada, što su sve segmenti koji se nalaze u preporukama koje prate rezultate istraživanja’, stoji u priopćenju.

Dio građanki ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze, radi toga što si ne mogu priuštiti nešto toliko osnovno kao što su higijenske potrepštine. Sredstva za održavanje menstrualne higijene su osnovne životne potrepštine i stoga moraju biti svima dostupne, dok se ovom odlukom i prolongiranjem izmjene Poreznog zakona održava neravnopravnost unutar poreznog sustava, ističe se u priopćenju. 

Unatoč tome što su objavljeni razočaravajući rezultati o razini menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, činjenici da su se protiv menstrualnog siromaštva samoinicijativno odlučile boriti srednje škole kroz donacije menstrualnih potrepština svojim učenicama te da u Saboru postoji nadstranačka inicijativa zastupnica koje zagovaraju smanjenje stope poreza na pet posto za ova dobra – Vlada ne drži ovaj problem toliko ključnim da bi ga se riješilo u definiranom, smislenom roku, ističu iz PaRitera. 

Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj: Trećina žena štedi na ulošcima

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!