fbpx

Posadi i ti mikro vrt u svom stanu jer ćeš imati slasne plodove, osloboditi se stresa i smanjiti otpad

Proteklih godinu dana je donijelo nekoliko stvari koje bismo radije prespavali ili konačno zaboravili. Ipak, u navali silnih prirodnih, političkih i ekonomskih pretresa, mnogi su upravo u takvom okruženju pronašli prostor da se okušaju u nečemu novom. Za neke je to bio fitness, za neke kuhanje, a za neke i vrtlarenje. Na ovo potonje javljaju se mnoga pitanja i teškoće – ta za vrtlarenje je potreban komad zemlje! Ili možda ne? U posljednje vrijeme sve popularniji postaju takozvani mikro vrtovi – idealni za manje prostore, interijere i urbani ambijent.

Što su točno mikro vrtovi?

Postoji više vrsta, a najpoznatiji je terarij – kao stvoren za one koji ne vole prljati ruke. Uključuje staklenku, koja može biti otvorena ili zatvorena, i biljčicu koja raste sama. U slučaju da je staklenka otvorena, biljku je potrebno povremeno zaliti. Ako se odlučite za zatvoreni oblik staklenka će stvoriti vlastiti ekosustav. Biljka će sama kondenzirati vodu te će voda kliznuti natrag niz staklo, osiguravajući stalnu vlažnost zemlje.

mikro vrt
Foto: Pinterest

Dok su terariji uglavnom rezervirani za cvijeće, ova druga vrsta zahtijeva malo više truda, a uobičajeno je saditi klice ili povrće. Među najpoznatijima je patuljasto povrće koje nije samo ukusno, već je i iznimno primamljivog izgleda.

U svijetu vrtlarstva ovih nekoliko je vrsta najpoznatije:

  • Patuljasti kineski kupus (eng. Dwarf bok choy)
  • Baby mrkve (eng. Romeo baby carrots)
  • Fino Verde bosiljak (eng. Basil)
  • Jingle Bell papričice (eng. Peppers)
  • Minijaturni patlidžan (eng. Fairy Tale eggplant)
  • Cherry rajčice (eng. Red Robin tomatoes)
  • Patuljasti krastavci (eng. Rocky cucumbers)
Foto: Pinterest

Mikro vrtove, kao i sve ostale, moguće je saditi na više načina. Neki se nalaze na balkonu, neki u kutku stana ili na krovnoj terasi visoke zgrade. Saditi ih se može u staklenkama, šalicama, starim gumama, drvenim kutijicama. Zgodna ideja su i viseći mikro vrtovi. No, bez panike! Upravo se u tome nalazi čar vrtlarenja – kreativno je, potiče recikliranje i oslobađa stres. Kad nije moguće izaći u prirodu, neka priroda dođe nama!

Možda će te zanimati i ovo: Krenula sam s obrađivanjem vrta i od tad za mene nema povratka jer vrt je spas za moju obitelj

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!