fbpx

Vjeruje se kako su u kršćanstvu u davnim vremenima jaja bila zabranjena hrana tijekom korizme, pa bi ih ljudi oslikavali i ukrašavali kako bi obilježili kraj razdoblja pokore i posta.

Ukrašena jaja se već stoljećima poklanjaju bližnjima su kao simbol ponovnog rođenja i novog životajaja poklanjala, a vjeruje se kako su taj običaj ukrašavanja jaja kršćani preuzeli od iranskih naroda i Egipćana. Prema drugoj teoriji, Crkva je tradiciju bojenja jaja za Uskrs preuzela od ranih kršćana iz Mezopotamije koji su ih bojili u crveno kako bi podsjetili na krv koju je Krist prolio na raspelu kao žrtvu za otkupljenje ljudskog roda.

Koje je značenje različitih boja na pisanicama

Osim crvene, i druge boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje. Iako ih najčešće bojimo u jednu boju, mogu biti dvobojne ili višebojne, a nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.

 • Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi. Kršćanski je simbol Kristove muke, Božje ljubavi, nade, energičnosti i služenja Crkve.
 • Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.
 • Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću. Kršćanski je simbol nagrade i priznanja.
 • Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.
 • Crna boja predstavlja vječnost, smrt, strah i neznanje.
 • Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.
 • Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo. Kršćanski je simbol pobjede života nad smrću, nade i blagostanja.
 • Ružičasta boja simbolizira uspjeh i zadovoljstvo.
 • Smeđa boja pisanica predstavlja velikodušnost, žetvu i tlo.
 • Ljubičasta boja simbolizira vjeru, povjerenje, strpljivost i post.
 • Narančasta boja označava izdržljivost, snagu, ambicioznost.

Kombinacija boja na pisanici također ima simboličko značenje:

 • Bijela i crna boja na pisanici simboliziraju žalost, poštovanje pokojnih.
 • Crvena i crna boja zajedno predstavljaju neukost koja proizlazi iz strasti.
 • Crvena i bijela boja označuju poštovanje.
 • Četiri i više boja na jednoj pisanici simbolizira obiteljsku sreću, mir i ljubav.

Običaji vezani uz darivanje pisanica

Obitelji koje slijede crkvenu tradiciju Uskrsa daruju svojim bližnjima uskrsna jaja na uskrsnu nedjelju ili ponedjeljak. To je danas sve rjeđi običaj, a ako se i daruju pisanice, one su danas puno češće čokoladne, a ne ove ručno obojane ili ukrašene.

Nekada, ne tako davno, pisanice su darivali zaljubljeni i bile su ukrašene s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje – specifično za Međimurje). Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta. U okolici Đurđevca na pisanicu se pisala čestitka s dobrim željama. U bogato ukrašenim košarama hrana se nosila u crkvu na blagoslov na Vazmeno bdijenje. Pisanice su se darivale susjedima i rođacima. Običaj tucanja jaja je prisutan već duži niz godina, a kod nekih je popularan i danas. Pobjednik je onaj čije jaje ostane neoštećeno. 

Jeste li ikada čuli za izreku: Ako izumru običaji, izumrijet će selo. Supratno čestom mišljenu, običaji nisu nužno vezani uz vjeru, nego tradicijski način ponašanja i radnji u određenim prigodama. Možda običaj sam po sebi potiče iz odrežene vjerske zajednice, ali s vremenom često prestaje biti samo simbol vjere već postaje znak zajedništva, poštovanja i dio našeg identiteta (ne nužno nacionalnog). Iako je neke običaje dobro napustiti ili ih već jesmo, neki nas drže zajedno i na okupu, čine nas sretnijima i uče nas da cijenimo male stvari u životu. Često svaka obitelj ima svoj običaj, modificiran i mrvicu drugačiji od tradicije. Pa bez obzira darujemo li čokoladnu pisanicu ili jaje koje smo sami ukrasili, simbolika darivanja i povezanosti je i dalje tu.

Pisanicom oko svijeta

Od 2008. godine pisanica u Hrvatskoj ima status nematerijalnoga dobra. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je 2009. godine pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive u suradnji sa slikarima naivcima članovima Udruge hlebinskih slikara i kipara, Udruge “Molvarski likovni krug” i Likovne sekcije “Podravka 72”. U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom velika uskršnja jaja, krasila su trgove gradova i mjesta u Hrvatskoj i u inozemstvu, kao što su: New York,Madrid, Budimpešta, Bratislava, Klagenfurt, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Đurđevac, Križevci, Molve.

Izvor: Wikipedia

Možda ćete zanimati i ovo: Pečenje kruha kod kuće je postalo jedna dobra navika i zašto je poželjno da to tako ostane

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!