fbpx

Koliko puta dnevno provjerimo zaslon naših mobitela u nadi da će nas neka obavijest zaokupiti, razveseliti ili jednostavno uključiti u online komunikaciju? Istraživanja pokazuju kako provjeravamo telefon čak 96 puta u 24 sata! Međutim, koliko često pomislimo na moguće štetno djelovanje provjeravanja obavijesti na naše mentalno zdravlje?

U suvremenom svijetu gotovo je nemoguće biti offline, ispravnije bi bilo zapitati se: koliko dugo traje naša odsutnost iz svijeta društvenih mreža? Mnogi od nas pokušali su i potpuno izbaciti društvene mreže ili se o njih „ohladiti“ na nekoliko dana. Nakon svega par sati može se javiti sindrom fantomske vibracije. Da, mobitel nije zavibrirao, isključili smo podatke, ali nam se čini kako je nešto zavibriralo ili smo čuli zvuk obavijesti.

Osjećaj neispunjenosti nakon 2 sata pregledavanja društvenih mreža

Milenijalci, odnosno generacija Y zajedno s generacijom Z provodi gotovo 2 sata dnevno na društvenim mrežama. Brojne studije povezuju provedeno vrijeme online uz probleme u mentalnom zdravlju poput anksioznosti, depresije i stresa. Ovakvi rezultati zapravo mnoge i ne iznenađuju. Upoznati smo, ako i sami ne svjedočimo osjećaju neispunjenosti nakon 2 sata skrolanja po različitom feedu. U borbi s medijima koja podsjeća na nepravednu borbu između Davida i Golijata, jesmo li doista toliko nemoćni kao pojedinci?  Koliko smo svjesni i možemo li se na vrijeme kritički osvrnuti na vlastito korištenje?

Društvene mreže su samo alat

Dobra vijest ipak postoji. Prvi korak je osvještavanje problema, potom i promjena okoline na društvenim mrežama. O apstinenciji ili o odbacivanju već mnogi stručnjaci ne govore kao o efektnom rješenju jer će društvene mreže i dalje postojati, razvijati se i biti dijelom društva.

Važno je imati na umu da su društvene mreže samo alat. Čovjek je sposoban sam upravljati svojim vremenom i interesima , a ne biti žrtva navika. Samim time, koristeći  se društvenim mrežama u pozitivne svrhe stvaramo i pozitivan odnos prema samome sebi . Zato, jedan klik na unfollow s profila koji nas ne ispunjava, a klik na follow samoga sebe,  na ono što nas čini sretnima i na kraju zdravima i zadovoljnima.

Možda će te zanimati i ovo: Kako je živjeti 44 dana bez interneta – Vesna nam je opisala svoje offline iskustvo

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!