fbpx

Dok aktivistice, političari i mediji vode raspravu tko je pogriješio, sustav je i dalje loš a djeca pate

Cijela ova priča oko preminule djevojčice odigrala se u duhu skrivenog senzacionalizma, koji se tako podmuklo provukao kroz šokantnu priču o zlostavljanom djetetu i prerastao u borbu socijalnih radnika i nekolicine hrabrih žena koje nisu mogle zašutjeti na sramotu ovakvih razmjera.

Nakon što je u nedjelju, 4. travnja, u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti preminula dvoipol godišnja djevojčica iz Nove Gradiške i tragično završio slučaj koji je potresao Hrvatsku, javnost su nastavili potresati događaji koji su uslijedili – agresivno traženje krivaca i serija govora mržnje sa svih strana. Gotovo i da nema onoga tko se nije priklonio na jednu stranu, zdušno napadajući sustav socijalne skrbi ili ga braneći.

Dvije aktivistice su se istaknule, preuzevši inicijativu i dominaciju javnim prostorom. Radi se Jeleni Veljači, aktivistici inicijative #spasime, i Marti Divjak, aktivistici inicijative Moramo vam nešto reći. Prva se bavi seksualnim i obiteljskim nasiljem, a druga problematikom vezanom uz posvojenje i udomljavanje. Obje su teme kontroverzne i u mnogima izazivaju emocionalnu reakciju jer se dotiču onoga najgoreg u ljudima i onoga najslabijeg u sustavu. Ipak, kada se čovjek zapita zašto su baš one zaokupile javni prostor posljednjih nekoliko dana, ostaje mnogo nejasnoća.

“Nisam pravnica, ali sam majka i čovjek i mislim da je njihov propust za zatvor”

izjavila je Jelena Veljača, članica inicijative #spasime

U utorak se inicijativa #spasime sastala s ministrom Aladrovićem, a inicijativa Marte Divjak s premijerom Plenkovićem. Razgovarali su o problemima hrvatskog sustava socijalne skrbi, svaka iznijela svoje zahtjeve u tradicionalnom točkovnom obliku i dogovorile su se promjene. Najavljena je reforma. Koji je temeljni zahtjev? Trenutni otkaz odgovornih osoba za konkretni slučaj i svima iz Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške, ostavka ministra i svi skupa u zatvor. A gdje je struka?

Struka ne govori mnogo. Povremeno se javi netko od odgovornih ili poneka udruga koju smeta kad Veljača želi da se oduzmu djecu biološkim roditeljima – kao da se to radi zbog roditelja, a ne zbog djece. Ponižena i osramoćena struka, iznapadana sa svake strane, svjesna posljedica ove greške, ostaje u pozadini, nadajući se da se neće ponoviti slučaj iz Đakova. Paralelno, kad se saznalo da će Vlada primiti i poslušati dvije aktivistice, počinje se javljati pitanje – tko su one da imaju pravo progovarati o sustavu socijalne skrbi. Linč socijalnih radnika pretvara se u linč građanskih inicijativa. A gdje je zapravo problem?

“Potrebno je naglasiti da navedene „inicijative“ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi.”

napisao je Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika

Uloga civilnog sektora je važna, ali struke još važnija

Socijalne politike i civilno društvo, u Hrvatskoj se razvijaju gotovo paralelno, od 1993, godine. Efikasnost demokratskog sustava mjeri se, među ostalim, i prema uspješnosti suradnje javnog, privatnog i civilnog sektora. Rad civilnog (ili trećeg) sektora iznimno je važan jer znači provjeru rada vladajućih, svojevrsnu nezavisnu opoziciju. Taj sektor polazi iz pozicije građana, a ne struke ili vlastodržaca. Cilj mu je civilna zaštita, povećanje prava potlačenih i općenito poboljšanje socijalnih uvjeta. Osigurani su uvjeti za postizanje suradnje civilnog i javnog sektora, koji se nalaze u službi zakona, a ne medija. To su primjerice pravo na natječaje i žalbe, pravo ustavne tužbe. Dodatne mogućnosti nudi i Zakon o pravu na pristup informacija, te poticaj na participaciju u stvaranju zakona. Ipak, predstavnice ovih dviju inicijativa umjesto pravnim lijekovima, okrenule su se medijima.

Ako su svi glasni, koga treba slušati

Treba li u ovakvim situacijama slušati ‘potencijalno uhljebljenu’ struku ili ’emocionalno prenabijene’ pojedince? O čijoj se neprofesionalnosti ovdje radi? S jedne se strane nalaze inicijative koje ne poznaju sektor u kojem djeluju, a s druge mediji koji nestručnim osobama daju autoritet progovarati o temama za koje nisu mjerodavne. Tko je sve to zakuhao? S jedne je strane aktivistica koja putem društvenih mreža ispaljuje metke, a s druge strane mediji koji ju svakodnevno pozivaju da progovara o struci koju ne poznaje i slučaju koji nije u potpunosti javan niti je procedura za utvrđivanje okolnosti završena. Ne zaboravimo i naše vladajuće, koji na prvu naznaku medijske graje primaju bilo koga u svoj ured, slušaju točke i točke preko noći osmišljene reforme, i obećaju promijeniti bilo što – valjda u strahu od od lošeg rezultata na izborima.

U žurbi za objavom, u želji za što većom klikanosti, dvije su žene smještene u krivi kontekst

Ovaj slučaj nas podsjeća da živimo vremenu kad svi imamo pravo glasa. No, izgleda da je upravo to pitanje i dalje vrlo aktualno: ako su svi glasni, koga treba slušati – potencijalno uhljebljenu struku ili emocionalno prenabijene neznalice? Gdje je onda stvarni problem? U medijima. U žurbi za objavom, u želji za što većom klikanosti, dvije su žene smještene u krivi kontekst. Cijela ova priča odigrala se u duhu skrivenog senzacionalizma, koji se tako podmuklo provukao kroz šokantnu priču o zlostavljanom djetetu i prerastao u borbu socijalnih radnika s nekolicinom hrabrih žena koje nisu mogle zašutjeti na sramotu ovakvih razmjera.

I nisu trebale zašutjeti. Trebale su progovoriti, dapače, morale su! Njihova je zadaća reagirati. Kao članicama udruga trećeg sektora, njihova je dužnost provjeravati sustav i propitkivati ga. Na njima je odgovornost da traže odgovore. Međutim, zauzele su preveliki medijski prostor, dobile prevelike naslove. Izašle su iz svoje uloge savjetnika i lobista i postale apsolutni autoritet. Dodajmo još k tome nekoliko ispada na društvenim mrežama i eto ga – spektakl. Nije samo sustav zakazao, zakazali su i mediji.

Možda će te zanimati i ovo: Svako 5. dijete je žrtva nekog oblika spolnog zlostavljanja – šest žena se udružilo i odlučilo reći ‘Dosta!’

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!