fbpx

Mali Zagreb – otkrij minijaturna umjetnička djela na desetak lokacija od Vodnikove do Trga

Osim sunca, u Zagrebu je osvanuo jedan od najmanjih i potencijalno najdražesnijih projekata ulične umjetnosti ikad. U centru glavnog grada pojavile su se minijaturne instalacije koje svakodnevno iznenađuju posjetitelje. Ova majušna umjetnička djela nalaze se na svega desetak lokacija od Vodnikove do Trga, a svojom veličinom i skrovitosti podsjećaju na djetinjstvo – kada je sve bilo skriveno, neobično i slatko.

Radi se o projektu Mali Zagreb koji je započeo 21. ožujka, a trajat će sve do rujna ove godine. Slijedi, dakle, nekoliko mjeseci vremena da se zastane, pogleda dolje i pronađe mali grad! Upravo to je i misao vodilja ovog projekta. Serija instalacija imitira izgled nekadašnjih zagrebačkih haustora, prodavaonica i obrta, čije se ruševine danas mogu vidjeti, primjerice, u Ilici, Klaićevoj, Dežmanovoj i drugim donjogradskim ulicama. „Lokacije na kojima se nalaze instalacije imaju bogatu povijest. Pričaju nevjerojatne i zanimljive priče o gradu i ljudima koji su ovdje živjeli,“ ističe autorski tim. Te su zgrade nekad vrvjele životom, a danas njihovi prašnjavi ostaci ostaju samo svjedocima nekog drugog vremena.

‘Filipa je privukla gradska arhitektura u Zagrebu, koju oduvijek promatra, fotografira i snima. Zanimali su ga i oni dijelovi koje ne primjećujemo zbog veličine zgrada, prometa, užurbanosti. To su upravo ta „zavučena” mjesta u kojima je uočio čitav niz zanimljivih mikro arhitektonskih linija – zamislio ih je kao sićušan životni prostor. Vođen time, iz dana u dan stvarao je taj prostor koji, uz to što je minijaturnih dimenzija, daje osjećaj topline, doma i sigurnosti’, rekla je Lucija Švob, koordinatorica projekta.

mali zagreb
Foto: Projekt mali Zagreb

Uslijed užurbanosti života, posljedica potresa i tekuće pandemije, ovaj projekt osvjetljava svakodnevicu neuobičajenim staro-novim svjetlom. Unoseći dio starog Zagreba u ovaj suvremeni, u obliku minijaturne instalacije, projekt mali Zagreb potiče nas da se zaustavimo i na trenutak zaboravimo što sve taj suvremeni grad proživljava. Ovi talentirani kreativci zajedničkim su trudom pokazali što se sve može, kad se male ruke slože. Radi se svakako o projekciji Zagreba, njegovoj preslici – pretakanju jednog velikog svijeta u jedan mali.

‘Mali Zagreb donosi poruku o važnosti na obraćanje pažnje na male stvari i detalje u životu, kao i na povijest grada i njegov identitet, nekadašnji gradski život i navike u njemu, koje se prepoznaju upravo kroz izgled tih filigranski izrađenih minijaturnih pročelja zgrada, izloga dućana i obrta poput krznarije, prodavaonice popluna ili videoteke’, objašnjava Lucija.

Osim Lucije, koja pored rada na kulturnim projektima, predaje ruski i hrvatski jezik, na projektu je surađivalo još dvoje entuzijasta – Mia Martinović, arhitektica, scenografkinja i mlada redateljica i Josip Kresović, interdisciplinarni umjetnik, psiholog i scenograf. Autor i voditelj projekta, redatelj je i umjetnik Filip Filković Philatz. Svestrani Filip se proslavio režijom kratkometražnog igranog filma Posljednji bunar. Film govori o nasilnoj svakodnevici koja slijedi ekološkoj katastrofi i nestašici vode. Osim njime, priznanje je stekao i dokumentarnim filmom Zastava u kojem okuplja stručnjake da progovore o dizajnu, vrijednosti i nastanku jednog od najprepoznatljivijih hrvatskih nacionalnih simbola. Trenutno radi na pripremi dokumentarnog filma K67, koji će se baviti dizajnom i njegovim nasljeđem. A kad se ne bavi sedmom umjetnošću, Filip okuplja mlade ljude i stvara minijaturni Zagreb.

Možda će te zanimati i ovo: Martina Findrik otkriva kako je ‘raditi kao vještica’ i tko je najpopularniji lik Gornjogradskih coprnica

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!