fbpx

Poznavanje politike i medija u Hrvatskoj je loše stoga GONG održava edukacije o građanskoj pismenosti

Deset godina za redom GONG održava ciklus edukacija o građanskoj pismenosti za nastavnike i nastavnice. Radi se o projektu namijenjenom zaposlenima u obrazovanju – jer školu čine upravo oni. Dok se na visokim pozicijama raspravlja kako školu pretvoriti u mjesto koje će djecu pripremiti za život, ova nestranačka udruga građana, već tradicionalno radi na tome. Prepoznavši kako tek stručni i obrazovani nastavnici mogu pripomoći u odgajanju poduzetnih i odgovornih mladih ljudi, usredotočili su se na stvaranje programa koji će se baviti upravo njima.

Edukacija se sastoji od nekoliko dijelova, a to su:

  • edukacija za političku pismenost
  • za medijsku pismenost
  • za pismenost Europske Unije

No što je to zapravo građanska pismenost? To je skup znanja o politici, državi i institucijama te medijima. Znanja su to koja omogućuju kritičko pristupanje svakom od njih, koja pomažu u obrani od lažnih vijesti, od povrede građanskih ili ljudskih prava ili jednostavnom razumijevanju onoga što se u javnosti kaže. Najefikasniji je to sustav zaštite od manipulacije i prva linija obrane od onih koji su vještiji na jeziku nego u svom području djelovanja.

“Radi se dakle o cjelovitom paketu kompetencija – znanja, vještina i stavova – koje građankama i građanima pružaju ono što im je potrebno za upoznavanje, razumijevanje i sudjelovanje u javnim poslovima”

objašnjava Dražen Hoffmann, jedan od voditelja edukacija.

Krenuli su eksperimentalno, ali s vremenom se uspostavio jasan tematski fokus i okvir djelovanja. Cilj je bio jasan – pripremiti nastavnike i nastavnice za političke teme unutar Građanskog odgoja i obrazovanja, od kojeg se puno očekivalo kao potencijalnog predmeta u školama. Iako je kao predmet u školi s vremenom postao ‘međupredmetni’, odnosno njegovi dijelovi su smješteni unutar već postojećih predmeta, i dalje postoji potreba za pripremanjem nastavnika u tom području. Poznavanje politike i medija u Hrvatskoj dosta je loše. Građani, a pogotovo mladi, vrlo su nepovjerljivi, a često se i osjećaju strancima u vlastitoj zemlji.

„Govoreći najopćenitije, politička participacija u Hrvatskoj – koja je, potvrđuje se na izborima, prilično niska – odgovara razmjerno niskoj razini političke pismenosti u općoj populaciji. Građanke i građani nerijetko izražavaju stavove o politici kao nečasnoj, isključivo interesno pogonjenoj djelatnosti koja ne zaslužuje zaista vrijeme niti pozornost“

upozorava Hoffmann.

Rezultat građanske nepismenosti je, dakle, razočaranje zbog kojega mnogi vjeruju da je stanje gore nego što jest, a nerijetko se javlja i želja za odlaskom iz Hrvatske. Da bi se to spriječilo, stručnjaci ističu važnost informiranosti, konkretnih znanja i razumijevanja načina rada pojedinih institucija, u kombinaciji s kritičkim promišljanjem. Time se jača društvena odgovornost te zainteresiranost za druge i za miran suživot u zajednici.

Edukacije vode dvoje gongovaca, Lucija Dumančić Jovanović i Dražen Hoffmann, a s njima surađuju prof. dr. sc. Berto Šalaj, dugogodišnji GONG-ov partner te niz stručnjaka s Fakulteta političkih znanosti i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Aktivni, informirani i odgovorni građani ne nastaju tek tako, tvrde u organizaciji, njima su potrebni podrška i obrazovanje.

„Enormnu ulogu u tome imaju nastavnice i nastavnici koji svojim entuzijazmom nose kompetencije mladih – budućih građanki i građana. Ali ni to nije dovoljno. Potrebna je strateška, sustavna podrška za građanski odgoj i obrazovanje, a neformalne edukacije koje drže organizacije civilnog društva su važan doprinos onim temama koje nisu dosad dovoljno prepoznate i pokrivene,“ zaključuje Hoffmann.

Možda će te zanimati i ovo: Jesmo li svi zamjenjivi ili to misle samo oni koji ne cijene tuđi rad pa ga nisu spremni platiti

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!