fbpx

Pinky Gloves ili ružičaste rukavice je najnovije otkriće u svijetu ženske higijene – jednokratna rukavica koja služi za uklanjanje tampona bez prljanja ruku. Pinky Gloves omogućuju ženama čisto uklanjanje tampona iz tijela i bacanje istog upravo u ovoj inovativnoj rukavici.

Kako piše australijski portal Women’s Agenda, dva njemačka poduzetnika su ovom inovacijom htjeli „osigurati ženama osjećaj sigurnosti i pružiti im nešto privlačno i sa stilom.“ Jedino pitanje koje se postavlja nakon ove informacije je: Zašto?

Zašto bi ženama bio potreban dodatan trošak od nevjerojatnih 11.96 eura (92 kune) za higijenske potrepštine (koje to zapravo nisu)? Osim toga, u Hrvatskoj je moguće za istu cijenu, a u puno slučajeva i manju, kupiti pakiranje od 100 komada lateks jednokratnih rukavica (i eventualno ih koristiti za vađenje tampona, ako se nekome baš sviđa ta ideja). Vjerujem da nema puno razlike kad ih odmah bacaš u smeće. Jedina razlika je u boji.

Zašto je ružičasta rukavica ružičasta?

Kad smo kod boje, zašto ženski proizvod mora biti ‘pinky’, odnosno ružičaste boje? Možda bolje pitanje – zašto muškarci poput dvojice spomenutih Nijemaca pretpostavljaju da će žene kupiti nešto samo zato što je ružičasto? Mnoge žene ne vole ružičastu, druge ju obožavaju, mnogi muškarci ju preziru, ali opet sigurno će se naći i mnogi muškarci koji ju vole. Ružičasta je samo boja, nije ženska boja. Jedini odgovor je u marketingu i psihološkoj pozadini boja jer ružičasta stvara osjećaj suosjećanja i bezuvjetne ljubavi; daje nadu, djeluje smirujuće te potiče empatiju. No, upitno je koliko je će ružičasta rukavica postati prihvaćena među ženama, samo zato jer je ružičasta. Jer da nije u toj boji, ova rukavica bi doista bila samo rukavica.

Zašto bi ijedna žena kupila Pinky Gloves? Inovaciju je financirao investitor koji je bio jedan od sudaca u showu u kojem je proizvod predstavljen. Njemački reality show “Dragons Den” je bio odskočna daska za dva poduzetnika i izumitelja Pinky Glove jer je jedan od sudaca oduševljeno uložio 30 000 eura u ovaj projekt.

Kao i većinu ženskih proizvoda, ovaj su osmislili i financirali muškarci. Ipak, ovaj njihov izum je naišao na otpor i niz komičnih komentara te brojnih vizuala objavljenih na Instagramu. Dovoljno je da upišete #pinkygloves i naići ćete na neke od njih.

Čini se da je burna javna rasprava oko Pinky Gloves potaknula inovatore i investitora na povlačenje rukavica iz prodaje pa su tako na službenom Instagram profilu napisali svojevrsnu ispriku: „Ni u jednom trenutku nismo namjeravali nikoga diskreditirati ili stvoriti tabu temu od jednog prirodnog procesa. Razvoj našeg proizvoda i komunikacija s njim nisu bili dobro promišljeni (…) Ispričavamo se svima čiji su osjećaji i emocije povrijeđeni. Možemo razumjeti da su mnogi uznemireni zbog toga.“

Pinky Glove nije jedini bespotreban proizvod

Nažalost, Pinky Glove nije jedini primjer rješenja koje traži problem i koje želi nametnuti ženama troškove za nepotrebne i beskorisne proizvode. Svakodnevno se susrećemo sa stvarima bez kojih bi se moglo živjeti, ali neke su zaslužile stajati bok uz bok s ovom ružičastom rukavicom.

Jedan od najboljih primjera takvog proizvoda je ‘Kush Breast Support Cleavage Wrinkles and Nursing‘, odnosno malo valjkasto tijelo koje žena treba smjestiti između grudi prije spavanja. Taj proizvod će za samo 40 dolara spriječiti bore u dekolteu.

Foto: Ebay

Čini se da je borba s borama prisutna na svakom dijelu ženinog tijela. ‘Chin Facial Anti Wrinkle Strap Face Slimming Bandage’, to jest traka za peglanje bora na licu košta tek nekoliko dolara i na Ebayju postoji mnogo varijanta ovog proizvoda. Nadam se da je razlog tomu jer se slabo ili uopće ne kupuje.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!