fbpx

Ako ste ljubiteljice gel manikure, dobro ste upoznate s blagodatima dugotrajnog sjaja, besprijekorno nalakiranih noktiju i jednostavnog održavanja između posjeta kozmetičarki. Osim što gel manikura pruža instant estetsku promjenu, osjećaj samopouzdanja zbog lijepo uređenih i nalakiranih noktiju raste. Ipak, koliko god bile zadovoljne svojom gel manikurom, postoji i loša strana ovog tretmana uljepšavanja noktiju, koja u nekim slučajevima narušava prirodni izgled i zdravlje noktiju, a dugotrajno izlaganje zračenju UV lampe predstavlja rizik za zdravlje kože.

Moja sugovornica Ana-Marija dugo je pokušavala pravilno brinuti za prirodne nokte raznim preparatima i redovnom njegom. Međutim, listanje noktiju, pucanje i stalno skidanje laka natjerali su ju da isproba gel manikuru. S rizicima, koje gel manikura nosi sa sobom, bila je upoznata, ali priznaje kako do sada nije primijetila štetno djelovanje na svojim noktima i koži.

Štetnost UV lampi za gel manikuru

Usprkos zadovoljstvu brojnih klijentica, trend geliranja noktiju za sobom nosi određene posljedice i rizik za zdravlje. Najveći problem u postupku geliranja noktiju je proces sušenja noktiju, odnosno izlaganje UV zračenju lampe. Ultraljubičasto zračenje, koje se emitira, vrlo je slično zračenju sunca i zračenju u solarijima. Dakle, radi se o poznatom riziku za zdravlje o kojem već mnogo znamo; od preuranjenog starenja kože do karcinoma kože.

Lampe za geliranje noktiju do sada su uvrštene u skupinu niskorizičnih proizvoda po preporuci FDA. Također, još nisu provedena veća istraživanja koja bi mogla dovesti u odnos posljedice zračenja lampe za geliranje i stvaranje zloćudnih stanica u koži.

Dermatologinja Michele Green iz njujorške klinike Lenox Hill ističe kako je mjera u izlaganju tretmanu gel manikure najvažniji faktor u sprječavanju štetnih posljedica. „Gel manikura svakako ne bi trebala prerasti u naviku i ako mislite da je izlaganje ovakvoj manikuri sigurno, varate se“, naglašava ona.

Mnogi saloni pokušat će privući klijente reklamirajući korištenje LED lampi bez ultraljubičastog zračenja, ali to je samo varka. „Ako pogledate spektar svijetla koje lampe emitiraju, one uključuju UVA i/ili UVB zračenje“, upozorava dermatologinja Ashley Wysong sa Sveučilišta u Nebraski.

Ostale štetne posljedice geliranja noktiju

Iako djelovanje UV lampe za geliranje noktiju ne predstavlja visoki rizik za zdravlje, posljedice gel manikure mogu uključivati stanjene i oštećene nokte, posebno ako takav tretman izvodi nelicencirana osoba.

„Imala sam iskustva s kozmetičarkama koje su bile neiskusne i koristile su jeftine preparate i staru lampu. Nokti su mi zaista bili oštećeni, a sušenje je predugo trajalo zbog neispravne i stare UV lampe“, ističe Ana-Marija, koja je u međuvremena završila i edukaciju za nail modellage i sama počeka raditi manikure.

Mjere opreza koje svatko može učiniti prije tretmana:

  • Provjera kvalitetnog kozmetičara. Najviše negativnih posljedica za nokte uzrokuju nestručni i neiskusni kozmetičari;
  • Zaštita kože kremom za sunčanje sa višim zaštitnim faktorom. Krema za sunčanje nanosi se minimalno 30 minuta prije izlaganja kože zrakama, a nanosi se na kožu dlana i na kožu prstiju oko nokta. Dodatnu zaštitu mogu pružiti posebne UV rukavice koje blokiraju i do 99% UV zraka;
  • Gel sa noktiju ne skidati samostalno. Ovakav proces dodatno će oštetiti površinski sloj nokta, a nerijetko dolazi i do ozljeda prilikom samostalnog pokušaja skidanja nadogradnje.

Možda će te zanimati i ovo: Pinky Gloves – rukavice za uklanjanje tampona podigle raspravu o besmislenim ženskim proizvodima

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!