fbpx

Macramé tehnika: Povratak trenda 70-ih godina i izrade višenamjenskih ukrasa za dom

Za zidove koji zjape prazni ili za biljku penjačicu koja bi se rado proširila u svim smjerovima macrame tehnika mogla bi biti pravi izbor. Macrame je tehnika ručnog rada u kojoj se izrađuju različiti čvorovi kako bi tvorili brojne motive. Za stvaranje kreacija koriste se različite vrste špaga i drugi tekstil. Macrame je posljednjih godina ponovo stekao popularnost, posebice u boho stilu uređenju životnog prostora. Umjetnici i ljubitelji kreativnih ručnih radova u valu popularnosti smišljaju novu ulogu ovakvim dodacima za dom i inovativne načine pletenja te danas pojam macramea ne povezujemo samo uz pletene viseće držače za biljke i zidne ukrase.

Ova drevna praksa često je u povijesti bila zaboravljena i ponovo vraćena u korištenje i u modu. Međutim, tehnika macramea zbog svoje praktičnosti, ali i estetike danas se uvrstila u višenamjenski, ekološki osviješten ukras. Nadstolnjaci, privjesci za ključeve, podmetači za čaše, viseće ležaljke samo su neke od mogućnosti primjene tehnike macramea.

Što je zapravo macrame?

Macrame je povijesno poznata tehnika izrade čvorova, čijim gomilanjem se stvara osnovni oblik i dizajn. Različiti materijali, naravno imaju drugačiju funkciju, a svaki čvor tvori se rukama i nisu potrebni drugi alati, osim stalka, drške ili koluta koji će pridržavati kreaciju na mjestu.

Da bi nešto mogli smatrati macrameom, projekt bi trebao sadržavati barem jedan macrame čvor. U većini slučajeva projekti sadrže nekoliko vrsta čvorova, ali i sa znanjem vezanja samo dva čvora mogu se stvoriti vrlo efektni uradci. Danas se macrame tehnika spaja i s tehnikom pletenja.

izvor Unsplash.com

Povijest macramea

Iako je macrame tehnika danas vrlo popularna,  svoju najveću popularnost doživjela je u boemskim i šarolikim 70-im godinama prošlog stoljeća. Podrijetlo ove metode i danas ostaje mistično, neki izvori govore da je tehnika poznata još od 13.stoljeća, drugi povjesničari vjeruju da su se drevni Perzijanci i Babilonci koristili sličnom umjetnošću izrade čvorova u razdoblju prije nove ere.

U modernoj povijesti, macrame je oblik umjetnosti koji je doveden na zapad iz arapskih zemalja. Tkalci iz ovog dijela svijeta vješto su koristili tehniku čvorova pri završavanju i obrubrivanju tapiserija, prostirki i šalova.

Tijekom 17. stoljeća tehnika izrade čvorova izučavala se i na engleskim dvorovima, a nije bila strana ni muškarcima. Mornari su bili dobro upućeni u tehniku zbog njezine praktične svrhe, dok bi dosadu na dugim putovanjima tratili eksperimentirajući s različitim čvorovima.

Zbog industrijske revolucije, ručno izrađeni čvorovi bivaju na neko vrijeme zaboravljeni, a u velikom svjetlu vraćaju se krajem 60-ih te vrhunac popularnosti dostižu 70-ih godina.

Kako savladati macrame tehniku?

Najjednostavniji način učenja je promatranje predloška (video, slike) i simultano vježbanje čvorova. Već nakon nekoliko završenih projekta izrada čvorova postaje jednostavno te se potom vrlo lako usvajaju novi čvorovi, a i lako realiziramo zamišljene projekte iz glave. Macrame se može ostvariti na različite načine, a ovdje su predložene neke ideje:

Macrame jastuk

 Izvor: Unsplash.com

Macrame viseći držač za lončanicu

 Izvor: Unsplash.com

Podmetač

 Izvor: Unsplash.com

Polica

 Izvor: Unsplash.com

Viseća ležaljka

 Izvor: Unsplash.com

Možda će te zanimati i ovo: Je li minimalizam samo trend ili nam doista može pomoći da živimo slobodnije i sretnije

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!