fbpx

‘Ne želimo više usku i oskudnu odjeću na sportskim natjecanjima’ – problematika odijevanja u sportu

Na nedavno održanom Europskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici u Baselu (Švicarska), osim vrhunskih nastupa, pažnju je privukao i neobičan odjevni izbor triju natjecateljica njemačke reprezentacije. Umjesto uobičajenog trikoa, koji je najčešća odjevna praksa i konvencija u ovom sportu, gimnastičarke su nastupile u dugom odijelu koji pokriva u potpunosti ruke i noge do gležnja.

Foto: lijevo Viktoria Stadniku trikou (Wikipedia), desno Sarah Voss u dugom dresu (Twitter)

Iako triko, koji se uvijek nosi, nije službeno propisan kao dress-code, u gimnastici se smatra ‘nepisanim pravilom’ zbog nužnosti cjelovite elegancije u nastupu – od pokreta i držanja do onoga što nose. Travanj je tako ove godine prošao u znaku borbe protiv seksualizacije žena u sportu, terminom koji je donio upravo Njemački gimnastički savez u tvitu:

“Protiv seksualizacije u gimnastici: Gimnastičari DTB-a s Europskog prvenstva startaju u Baselu u dugim gimnastičkim odijelima. Cilj je prikazati estetiku – bez osjećaja nelagode,” objavljuju na Twitteru.

Tri su njemačke reprezentativke nastupile u novim dresovima: Sarah Voss, koja je prva nastupila te Elisabeth Seitz i Kim Bui. Pojava koju je mlada Sarah Voss opisala kao poticaj da se djevojke osjećaju dobro u vlastitoj koži čak ako to znači i kršiti tradicionalni dress code vrlo je brzo prihvaćena i ocijenjena pozitivnom.

Gimnastika je često spominjana kao jedan od sportova u kojem su se događala seksualna uznemiravanja ili čak zlostavljanje. No osim u gimnastici, zlostavljanje je često spominjano kod baleta i u filmskoj industriji. Radi se o sportovima i industrijama u kojima su mlade djevojke, sportašice, plesačice ili glumice često izložene napadima zbog oskudnih odjevnih komada koje su primorane nositi zbog estetike ili pravila. Međutim, atletičarka Voss ne ulazi u temu seksualizacije već jednostavno ističe kako je važno osjećati se dobro na nastupu, što uski i oskudni trikoi ponekad onemogućuju.

Gimnastičarka koja se prva pobunila protiv oskudne odjeće

Sarah Voss, 21-godišnja je njemačka gimnastičarka koja je prva nastupila u dugom trikou na Europskom natjecanju održanog od 21.-25. travnja 2021. Svojim nastupom, izborom odjeće i izjavama potaknula je mlade sportašice da prije svega misle na sebe.

“Uz to, neizmjerno sam ponosna što sam prva predstavila ovaj projekt našem timu! Osjećate se dobro, a i dalje izgledate elegantno, zašto ne?“ izjavila je Sarah Voss nakon komentara na svoj nastup.

Pravo izbor sportašica

Mjesec dana prije, u ožujku 2021. u Dohi (Qatar), održano je svjetsko natjecanje u odbojci na pijesku Beach Volleyball World Tour. S obzirom na to da se radi o pretežno muslimanskoj državi, koja drži do tradicije i pravila odijevanja, Katarski odbojkaški savez objavio je nova pravila za natjecateljice. Za nastup djevojke su trebale promijeniti uobičajeni bikini i pripremiti duži dres – hlačice barem do koljena i malo dužu majicu. Odluka je to koja je dočekana burnim reakcijama pa su tako neke sportašice najavile i povlačenje s natjecanja. Radi se o njemačkim reprezentativkama – Karli Borger i Juliji Sude. “Tu smo da radimo svoj posao, no spriječene smo nositi svoju radnu odjeću,” izjavila je Borger za radio stanicu Deutschlandfunk, prenosi Deutsche Welle.

Njihov su protest podržale i druge države. Osim pokušaja da se nacionalni interesi nametnu međunarodnoj zajednici, sportašice su takav potez ocijenile nehumanim zbog nesnosnih vrućina u toj arapskoj zemlji. Ipak, nakon prozivanja i osuda, Katarski odbojkaški savez ipak je promijenio odluku i dozvolio natjecanje u bikinijima. “Bilo bi lijepo pomisliti da je preokret Qatra bio pobjeda građanskih prava, ali to nije slučaj. Razlog ovog preokreta isključivo je ekonomski, jer se kraljevska obitelj Al Thani nikada ne bi odrekla novca stvorenog konkurencijom,” prenosi sportfair.

Kraljica borbe protiv odjevnih konvencija – Serena Williams

Iako u posljednje vrijeme Njemice drže glavnu riječ u borbi za ženska prava u sportu, važno je prisjetiti se i jedne dame koja je tome posvetila mnoge svoje nastupe. Serena Williams, jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih svjetskih tenisačica, koja je ostala zapamćena kao čudo tenisa, a kasnije i kao zagovarateljica body-positive slike i majčinstva. Ostavila je velik utisak i u svijetu dress code-a tenisa.

U tenisu uobičajeno za žene nositi elegantnu majicu kratkih rukava i suknju te šilt kapu – upravo zbog čega se taj sport smatra među jednim od najatraktivnijih. Williams je pak velike kontroverze izazvala nastupanjem u dugom kombinezonu koji je prozvan ‘Crna pantera’. Na French Open-u 2018. godine nastupala je kao novopečena majka te je svoj dres posvetila upravo ‘mamama koje se oporavljaju od trudnoće’. Nekoliko mjeseci nakon toga, na US Open-u, nastupala je u crnoj tutu haljinici kao izrazom negodovanja na osude kombinezona. Kritizirali su ju zbog toga od sportskog saveza, do komentatora i nekih kolega, no nju to nije spriječilo da izrazi nezadovoljstvo općevažećim pravilima koja nekim natjecateljicama mogu otežati nastup ili jednostavno izazvati neugodu. I ove je godine, na Australia Open-u 2021. Serena nastupala u sportskom kombinezonu.

Stvarne žene koje mijenjaju pravila

Sve ove sportašice svojim su nastupima pokušale istaknuti da je važno kako se žena osjeća u svojoj koži tijekom nastupa pred brojim gledateljstvom na tribinama, i još većim preko malih ekrana. Dok rade ono što vole, sve su oči uprte u njih. No i one, iako profesionalne sportašice, žene su s osjećajima i strahovima. Problem, međutim, što ih obvezuju pravila sportskog ponašanja, ne mora biti u kamen uklesan. Ove su sportašice dokazale kako uvijek postoji prostor za poboljšanje.

Možda će te zanimati i ovo: Kim Clijsters: uspjeh i izazovi majke i žene u vrhu svijeta tenisa

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!