fbpx

One su freelancerice, poduzetnice i mame – otkrivaju prave prednosti i mane pokretanja vlastitog posla

Freelanceri su slobodni radnici koji samostalno upravljaju svojim radnim satima, projektima, suradnicima i svemu što je vezano za njihovo poslovanje. Takvo poslovanje zahtjeva mnogo truda i volje što ćemo saznati iz svjedočanstva triju žena koje su odlučile pokrenuti vlastiti posao. Uz freelancing, koriste se i hrvatski pojmovi slobodni suradnik ili nezavisni profesionalac, ali oni baš i nisu zaživjeli u Hrvatskoj.

Osim što su samozaposlene, one su i majke i supruge te se svakodnevno bore za svoje mjesto pod suncem na hrvatskom tržištu rada. Tina Divić je majka dvoje tinejdžera, živi u malom mjestu u Dalmaciji i bavi se art edukacijama, grafičkim dizajnom i umjetnošću. U glavnom gradu Zagrebu upoznajemo simpatičnu trudnicu Jelenu Babić koja se bavi brandingom i komunikacijama. Treća sugovornica je Ines Rubil, majka i prevoditeljica iz Osijeka.

Razlozi zbog kojih su naše sugovornice počele poslovati po freelancing modelu su najčešće uključivali nezadovoljstvo trenutnim poslovima.

„Nakon godina rada u agencijama za tržišno komuniciranje jednostavno sam došla do točke gdje sam morala stati i postaviti sama sebi pitanje je li to uistinu put za mene. Shvatila sam da me linearno napredovanje, kao ni direktorske pozicije ne zanimaju koliko promjena perspektive. Htjela sam testirati vlastite granice i okušati se u drugim aspektima poslovanja unutar struke“, objašnjava Jelena Babić.

Tina Divić dijeli slično mišljenje s kolegicom freelancericom jer je radila više od deset godina u prosvjeti dok nije shvatila da joj ne odgovara posao u takvom sustavu. S druge strane, Ines Rubil je freelancing započela još za vrijeme studija što joj se činila kao odlična zarada za studentske potrebe. Nakon što je zatrudnjela, odbacila je bilo kakvu pomisao na uredski posao i fokusirala se na unaprjeđenje onoga što je trebalo biti samo studentski posao.

Izazov u freelancingu: Dobro organizirati poslovno i slobodno vrijeme

Ono što je zajedničko našim trima sugovornicama je da su jedine zaposlenice u svojim obrtima. Samo je Tina Divić otvorena za zapošljavanje ili sklapanje partnerstva dok su druge dvije žene odlučne ostati one-man-band. Iako trenutno sve rade same, kažu da im to odgovara dokle god stignu kvalitetno obavljati svoj posao. Većinom su usmjerene na domaće tržište, ali imaju i planove proširenja posla na strano tržište – osim Ines Rubil koja je već sklopila suradnje s nekoliko inozemnih agencija.

Foto: Ines Rubil, privatna arhiva

Da nije sve tako jednostavno, možemo vidjeti i kroz izazove s kojima su se naše sugovornice suočile prilikom otvaranja svojih obrta. Dok je Tinu Divić najviše pogodila pandemija koronavirusa jer je upravo u to vrijeme započela svoju freelancing karijeru, Ines Rubil navodi probijanje na tržište kao najveću poteškoću: „Najteže je „probiti se“ i postići konkurentne cijene. Kao i u svakom početku, važno je pokazati da ste dobri u nečemu i da ste voljni naučiti ono što još ne znate. Jednako tako, u početku ćete možda morati pristati na nešto niže cijene, ali uz više iskustva i ozbiljnije klijente moguće je postići i sve bolje cijene pa tako u početku radite više za manje novaca, a kasnije jednostavno odbijate projekte koji vam se čine da su premalo plaćeni.“

Jelena Babić objašnjava koliko je teško ovisiti o samom sebi po pitanju cijelog poslovanja, ali i koliko je bitno dobro organizirati poslovno i slobodno vrijeme: „Meni osobno najteže je održati balans i definirati granicu do koje ću prihvaćati nove projekte jer ako se pretrpam projektima, osim što vjerojatno neću spavati određeni period, past će i kvaliteta rada.“

Prednosti freelancing poslovanja

Unatoč mogućim problemima i izazovima, freelancing poslovanje ima i svoje prednosti. Ines Rubil navodi kako je bitno sve izvagati – dok kod poslodavca nemaš slobodu biranja radnog vremena, imaš plaćeni godišnji i bolovanje, a u freelancingu možda imaš slobodu raditi kada želiš, ipak nemaš zarade u slučaju bolovanja i godišnjeg odmora.

„Prednosti freelancing poslovanja vidim u razvoju svoje kreativnosti, samopouzdanja i zadovoljstva kada sama nađem i odradim posao, kada određujem i procjenjujem tempo rada te intenzitet radnog dana. Biram izazove i postavljam sama sebi ciljeve“, govori nam Tina Divić.

Foto: Tina Divić, privatna arhiva

Tina Divić i Jelena Babić se slažu da im je prijašnje radno iskustvo kod poslodavca uvelike pomoglo u stvaranju vlastitog poslovanja i dobivanju povjerenja od strane klijenata. „Svakome bih preporučila da prve godine radnog staža odradi u određenom sustavu, samim time će naučiti drugačije odnosno kvalitetnije vrednovati i vlastiti rad“, kaže Jelena Babić.

Isplativost freelancing poslovanja

O isplativosti freelancinga u Hrvatskoj, naše tri sugovornice su podijeljenog mišljenja pa tako Tina Divić smatra da se „u Hrvatskoj isplati riskirati i živjeti na svoj način, pod svojim uvjetima, ali ne mislim da se isplati novčano. Stvari uvijek mogu biti bolje ali trebamo više raditi, podržavati se međusobno, surađivati i poticati jedni druge, mijenjati se i rasti, pa će i država valjda krenuti u korak s nama.“

„U Hrvatskoj je paušalnim obrtom freelancing vrlo dobro reguliran. Davanja su zaista minimalna i vrlo je isplativ oblik poslovanja. Međutim, porodiljni i rodiljni dopust bi trebalo bolje regulirati jer se primaju naknade kao za nezaposlene osobe, dakle minimalne. Također, uvjeti kreditiranja u većini banaka nisu sjajni jer se primanja ostvarena freelancingom ne smatraju redovitima“, objašnjava samo neke od poteškoća freelancera Ines Rubil.

Jelena Babić vidi mnoge poteškoće što se tiče isplativosti u ovakvom poslovanju: „Ako znaš što radiš i pristupaš strateški vlastitom poslovanju onda je freelance isplativ oblik poslovanja. U cijelu tu formulu treba uračunati i financijsku pismenost kao i spremnost na praćenje određenih zakonskih regulativa. Ako pričamo o tome što bi moglo biti bolje – puno toga. Možemo samo krenuti od činjenice da tržište i dalje ne prepoznaje prednosti rada s freelancerima do činjenice da se gotovo jednako tretiraju u kontekstu nastupa na tržištu s bilo kojom drugom tvrtkom, sudjelovanja na strukovnim natjecanjima i slično. Pritom ako pričamo isključivo o percepciji od strane klijenata, onda je često prisutan skepticizam u isplativost i kvalitetu suradnje s nezavisnim profesionalcem.“

Foto: Jelena Babić, autor: Igor Pavlović

Kakve mogućnosti freelancing pruža majkama

Sve tri sugovornice rade od kuće što smatraju odličnom prednošću freelancinga. Trude se obaviti sav posao u dnevnim satima u trajanju od šest do osam sati, ali ponekad se radni zadaci vremenski oduže. Ipak, Tina Divić priznaje da joj to često i nije problem: „Najveći plus u ovakvom načinu rada je to što svoj posao mogu raditi od kuće, iz svog ateljea u masliniku u Dalmaciji. Sretna sam što mogu raditi svoj posao i imati najbolji pogled iz svog “ureda” promatrajući Biokovo i Jadransko more. Trudim se naći ravnotežu između poslovnog i privatnog vremena, ali moram priznati da kada radiš ono što voliš posao ne izgleda previše kao posao.“

Kao ženama i majkama (i jednoj budućoj majci), ovakav posao pruža mogućnosti obavljanja kućanskih poslova i kvalitetnog provođenja vremena s obitelji. Ines Rubil navodi kako se ne gubi vrijeme na odlazak i dolazak s posla, Tina Divić se stiže baviti hobijima poput uzgajanja povrća i začinskog bilja u vrtu, a Jelena Babić uživa u spoju trudnoće i rada iz komfora svojeg doma.

Za kraj, pitali smo naše sugovornice što bi poručile budućim freelancericama. Unatoč nekim izazovima s kojima su se susrele, ove tri freelancerice ne žale za svojim poslovnim pothvatima te žele ohrabriti sve one koji razmišljaju o ovakvom obliku poslovanja.

„Sve u svemu, freelancing nudi daleko više slobode, no isto tako zahtijeva daleko više promišljanja i planiranja u odnosu na klasičan posao. Bitno je osvijestiti da freelance nije lak put do zarade, već konkretan oblik poslovanja koji zahtijeva profesionalnost, organiziranost, financijsku pismenost i visoku razinu odgovornosti“, poručuje Jelena Babić.

Možda će te zanimati i ovo: Vlasnice paušalnih obrta primaju sramotno niske porodiljne naknade

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!