fbpx

Nikolina izrađuje vesele Woollice od hrvatske vune i time pomaže djeci slabijeg imovinskog statusa

Svakom djetetu potrebni su topao dom, prijateljstvo i osjećaj prihvaćenosti. Sretno dijete ono je koje se osjeća slobodno izraziti svoje emocije i maštu, a mali kreativci u poticajnom su okruženju sposobni stvoriti čitav novi svijet – prepun fantastike, avanture i čudnovatih bića. Koliko god se stanovanje na rubu zbilje i mašte činilo neobičnim, pozitivno utječe na emotivni razvoj mališana. Stoga je potrebno konstantno poticati kreativno izražavanje kod djece. Upravo time se bavi Udruga P-kom iz Soblineca, smještenog u okolici Zagreba.

Njihov najnoviji projekt čine Woollice – vesele vile, ručno izrađene od hrvatske vune. Ove inovativne lutkice ambasadorice su dobre volje i širiteljice prijateljstva, možda upravo onakve kakve nedostaju u ubrzanoj i poprilično usamljenoj današnjici. Na ideju su došle Nikolina Jerković i Katarina Podvorec, dvije kreativke koje u udruzi rade s djecom u sklopu različitih plesnih i kreativnih radionica i programa. Cilj im je, ističu, osnaživanje i poticanje djece da ostvare svoje zamisli, postanu osobe kakve žele biti i rade ono što će ih usrećiti.

Djeca ostaju bez djetinjstva

“Ono što smo primijetili kroz rad je da su današnja djeca zakinuta za neke osnove direktne komunikacije, snalaženja u prostoru i vremenu, da ne mogu bez tehnologije. Zakinuti su za vrijeme i mogućnosti promišljanja, zajedničke igre, stvaranja i otkrivanje novih ideja jer je sve posloženo tako da se ponavlja, uči po postavljenim obrascima, po rasporedu i očekivanjima društva,” objašnjava Nikolina Jerković koja smatra da djeca trebaju biti djeca – da ih se treba vratiti u prirodu, pokret i maštu.

Upravo da bi ih se izbavilo iz svijeta tehnologije, i vratilo u njihov prirodni okoliš, osmišljene su unikatne ‘lutkice’ – vile Woollice. Izrađuje ih Nikolina vlastitim rukama. Ova profesionalna dizajnerica odjeće, sam izgled vile ne planira unaprijed, nego krene s radom, a ostalo se dogodi samo od sebe. Kako sama kaže, Woollica obično sama odluči kakva će biti i kome će ići.

“Zašto baš vile? Vile su same po sebi izmišljena, odnosno, iz mašte rođena magična bića. One su snažne, a u suživotu s prirodom mogu biti što požele i upravo u tome je glavna poveznica našeg rada, djevojčica i naših lutkica,” tvrdi Nikolina, i sama majka dvoje djece – koja su joj inspiracija i poticaj za rad.

Roditeljima je teško izdvajati novac za kreativne aktivnosti

Projekt ima i humanitarni karakter. Novac od zarade odlazi za pomoć djeci slabijeg imovinskog statusa, pri čemu se financiraju nastupi, kostimi i putovanja. “Nažalost, svjedoci smo u svakodnevnom radu s njima koliko je teško roditeljima izdvojiti sredstva za sudjelovanje i troškove putovanja, kostime i sl,“ objašnjava Nikolina, koja smatra kako novac ne bi smio stajati na putu kreativnog ostvarenja kod djece. Upravo su iz tog razloga u udruzi odlučili spojiti kreativnost i praksu u simpatične vunene vile koje im osiguravaju sredstva za rad.

Nedostaju li našem društvu ambasadori prijateljstva i ljubavi?

“Mnogo toga nam treba u današnje vrijeme kada smo izloženi samo negativnostima, ograničenjima, materijalizmu, lažnom moralu i općenitom nesigurnošću, sve što mi kao odrasli percipiramo na djeci ostavlja još veću štetu. Biti dijete u današnjem vremenu teže je nego ikada. Ni mi odrasli nismo pripremljeni na izazove s kojima se susrećemo – koliko je onda teže djeci?“ objašnjava Nikolina i ističe kako se djeca danas nalaze u ‘vakuum vremenu’ između svoje, dječje, prirode i onoga što se od njih očekuje.

Prevelik se naglasak stavlja na alate i vještine koje mogu steći i kasnije u životu. Srećom, uvijek još uvijek postoji prostor za promjenu. Možda jedan takav otvaraju baš Woollice, fantastična bića koja ne ograničavaju maštu, već ju potiču.

“Mi ambasadore prijateljstva i ljubavi već imamo u djeci – samo ih treba pustiti da šire tu poruku i rastu s njom kroz svoj život,” zaključuje Nikolina Jerković.

Možda će te zanimati i ovo: Iz Radionice mame Tine dolaze ručno rađene lutke koje su čista suprotnost Barbie

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!