fbpx

Odgajanje više nije umijeće koje se prenosi s majke na kćer

Da bi dijete izraslo u zdravu odraslu osobu, potrebno mu je pozitivno i toplo okruženje. Psihologija smatra da je jedan od najvažnijih rezultata zdravog odnosa majke i djeteta upravo privrženost –sigurnost koju dijete osjeća zbog povjerenja da je sigurno i zaštićeno, voljeno i da nikad nije samo – jer čak i kad majka ode, zna da će se vratiti. Privrženost se razvija u prvoj godini života, a postaje vidljivom tek kasnije, kad dijete počne shvaćati svijet dalje od onoga što se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Upravo tu se otvara prostor za prve oblike samostalnosti kod djece, koja postaju hrabra i znatiželjna.

Ako unutar tih godinu dana djetetove potrebe nisu zadovoljene ono postaje nesigurno privrženo, što će se kasnije razviti u osjećaje odbačenosti i neprihvaćanja te u lošu komunikaciju s drugima. Ipak, ako su djetetove potrebe zadovoljene i ono se osjeti zbrinutim i voljenim, privrženost s vremenom prerasta u sigurnost, hrabrost i optimizam – dijete postaje sigurno privrženo. Takvo će dijete bez straha krenuti u istraživanje i avanture. No emocionalni i socijalni razvoj ne završavaju s privrženošću, tada tek počinju. Dijete se nastavlja razvijati kroz odnos s roditeljima tijekom cijelog djetinjstva i adolescencije.

Majčinstvo – nekad, roditeljstvo – danas

Važno je istaknuti i kako ono što se nekad smatralo majčinstvom, danas se naziva roditeljstvom. Psihologica Mirjana Pernar ističe u svojem tekstu Roditeljstvo kako se upravo u tome ogledaju promjene na obiteljskom planu – odgajanje više nije umijeće koje se prenosi s majke na kćer, već ga se može izučavati iz znanstvenih radova i knjiga, a osim toga sve veći uvid u djetetove potrebe i uspjehe ima i otac koji postaje aktivni dio obitelji. Neki od razloga tome su jednakost roditelja, gdje često i žena radi pa se i kućanski poslovi dijele. Osim toga, ulogu igra i udaljenost mladih roditelja od rođaka i šire obitelji te manji broj djece, pri čemu se povećava usmjerenost na njihove potrebe. Iako se roditeljstvo, uključenost oba roditelja u odgoj, pokazuje kao najzdravija vrsta odgoja, majčinstvo ipak opstaje kao istoznačnica za požrtvovnost, brigu i zaštitu. Time se ne umanjuje važnost očinske figure, već ističe važnost one majčinske.

Emocionalni i socijalni razvoj

Zdravo i pozitivno obiteljsko okruženje utječe na emocionalni i socijalni razvoj djece, tvrde stručnjaci. No što to znači u praksi? To znači da roditelji uče svoju djecu kako se nositi s vlastitim osjećajima i različitim životnim situacijama. Međutim, reći kako oni uče nezgrapan je termin, jer u većini slučaja nema podučavanja, već djeca sama uče iz njihova primjera. O čemu se tu radi? Djeca uče sljedeće.

  • Kako gledati na svijet – kako biti pozitivni i otvoreni prema novim situacijama
  • Kako se ponašati u društvu, odnosno kako biti aktivni i uključeni članovi društva koji poznaju bonton
  • Kako voljeti i brinuti o drugima: upoznavanje s terminima kao što su humanost i solidarnost
  • Kako razgovarati – verbalna i neverbalna komunikacija
  • Kako učiniti svoju okolinu sigurnijom, odnosno zašto je važna nježnost i briga prema svakome
  • Što znači sigurnost i osjećaj vrijednosti, jer iz toga se rađaju samopoštovanje i osjećaj vlastite vrijednosti

Majčinstvo i roditeljstvo pozivi su koji nose veliku odgovornost u sebi – brigu za novo biće. Iako često uljepšani, nose mnoge nedaće i neprilike. Ali na kraju dana, vidljive su i životnosti koje nose. Privrženost je veza između roditelja i djece, koja osim pozitivnih učinaka na razvoj djeteta, pozitivno utječe i na same roditelje.

Izvori:

  • Pernar, Mirjana (2010) Roditeljstvo. Zavod za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju, KBC Rijeka
  • Hojsak, Marina i Katušić, Ana (2020) Primjena muzikoterapije u poticanju majčinske privrženosti i samopercipiranih roditeljskih kompetencija majki u riziku. Socijalna psihijatrija, Vol. 48

Možda će te zanimati i ovo: Dijastazu poslije poroda razvije u prosjeku jedna od tri žene – problem često ostaje neotkriven godinama

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!