fbpx

Svakodnevni predmeti koje koristite a za koje niste znali da ih je izumila žena

Ljudi zaslužni za izum žarulje, lokomotive i tiskarskog stroja dobro su znani muškarci. Ipak, nastaje muk kada se pokušamo sjetiti jesmo li čuli za neku izumiteljicu ili nabrojiti izume za koje je zaslužna žena.

Tehnološka dostignuća smatrala su se godinama muškim svijetom, iako su žene prave genijalke u pronalaženju svakodnevnih i nesvakodnevnih praktičnih rješenja. Pred ženama koje bi svoje ideje voljele proširiti svijetom, olakšati i obogatiti društvo često je bio put zakrčen brojnim pravilima ili nemogućnošću dobivanja patenta, a mnoge žene svoje ideje ostvarile pod muževim imenom. Kako ne bismo zastale i razmišljale na čemu bismo mogle biti zahvalne izumiteljicama, donosimo popis od 7 svakodnevnih inovacija i izuma za čiji je nastanak odgovorna bila žena.

Akvarij

Jeanne Villepreaux-Power, francuska pionirka u morskoj biologiji osmislila je posudu za promatranje vodenih organizama, posebice glavonožaca sličnih hobotnicama. Posudu za promatranje Villepreaux-Power ostvarila je staklenim stijenkama 1832. godine kako bi mogla promatrati organizme iz svih uglova. Upravo su staklene stijenke bile revolucionarne u dotadašnjem istraživanju morskih organizama, a danas je takva posuda svima poznata kao „akvarij“.

Električni hladnjak

Uspješna poduzetnica, Florence Parpart zaslužna je za izgled hladnjaka kakvog ga danas poznajemo. Korištenje ledenih kutija (icebox) zamijenila je 1914. godine patentom modernog električnog hladnjaka koji koristi električnu energiju za hlađenje namirnica.

Auto grijanje

Margaret A. Wilcox cijeli svoj život smišljala je načine kako si olakšati život, a hladni prsti prilikom vožnje auta posebno su ju motivirali ovaj inženjerski pothvat 1893. godine. Budući da se toplina oslobađa u motoru kao posljedica rada motora, Wilcox je osmislila kako da toplinu, koja se oslobađa, putem cijevi u kojoj se čisti zrak zagrijava, usmjeri u kabinu auta.

Monopoly

Činjenica koju nitko ne očekuje od igre koja traje satima, zabavlja i nervira mnoge igrače u želji za financijskom nadmoći, „monopoly“ je zapravo zamišljen kao didaktička igra. Spisateljica i feministica Elizabeth Magie osmislila je igru zvanu „The Landlord’s game“ s antikapitalističkom porukom da je pohlepa put u propast. Magie je kreirala igru koja u kojoj nema obilježenog početka i kraja, osmislila je polje za „priliku“ i „idete u zatvor“ te je svoju igru probala prodati tadašnjem proizvođaču društvenih igara, u Parker Brothers, koji su njenu igru tada odbili. Elizabeth je odlučila samostalno objaviti svoju igru, koju su mnogi potom modificirali izrađujući kućne verzije. Charles Darrow napravio je svoju verziju igre „Landlord’s game“ i uspješno ju prodao istoj tvrtki, u Parker Brothers te je ona danas poznata kao „Monopoly“.

Perilica suđa

Ono što Josephine Cochran navelo na inženjerski pothvat prve komercijalne perilice suđa bio je njezin perfekcionizam i njezina mržnja prema pranju suđa. Naime, u kući u kojoj su joj pomagale služavke, primijetila je kako joj se skupocjeno kinesko porculansko posuđe ošteti prilikom pranja. U svojoj drvarnici uz pomoć mehaničara Georgea Buttersa 1871. godine osmislila je prvu komercijalnu perilicu suđa koja je potom bila dostupna kućanstvima diljem svijeta i olakšala time svakodnevne kućanske poslove.

Brisači

Još jedan izum povezan s autoindustrijom bez kojeg bi bilo teško prometovati cestama za vrijeme padalina. Zamislite samo da krpom trebate brisati automobilsko staklo naginjući se pritom kroz prozor. Upravo tako je bilo vozačima prije 1903. godine, a kada je Mary Anderson dobila svoj prvi patent za automatski uređaj za čišćenje prozora automobila, iako su ju čak dvadesetak godina ranije zbog ove ideje u autoindustriji odbili rekavši joj da njezin izum nema budućnosti.

Kuhalo za vodu

O jedinoj dami s popisa o kojoj se vrlo malo zna je Ida Forbes. Dok su ostali koristili grijala koja su koristila plin, Ida je razmišljala o iskorištavanju električne energije za ugrijavanje vode. Svoj patent za izum dobila je 1917. godine, a kuhalo za vodu i dalje je vrlo popularan, koristan i praktičan izum u svakoj kuhinjii.

Možda će te zanimati i ovo: Mlada i uspješna znanstvenica radi na razvoju terapije budućnosti za bolesti poput Multiple skleroze i Alzheimerove bolesti

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!