fbpx

Kozmetika koja ženama stvarno nije potrebna – 7 proizvoda bez kojih možete živjeti

Skin care rutines, odnosno rituali za njegovanje kože su postali sastavni dio života mnogih žena. Ovisno o osobi, u skin care rutinu su uključeni jedan ili više kozmetičkih proizvoda. Stoga je tržište postalo preplavljeno svakojakim kremama, vodicama, maglicama, tonicima, maskama i raznoraznim kozmetičkim proizvodima koji obećavaju savršenu kožu. Kako izabrati najučinkovitiji?

Postoji nekoliko parametara po kojima najčešće procjenjujemo koliko nešto vrijedi. Na primjer, po cijeni, marki proizvoda, popularnosti, izgledu ili sastavu. Ipak, ne vrijedi uvijek pravilo da je skuplje i popularnije bolje ili da oznaka Bio znači da proizvod nema štetne sastavnice.

Zato vam donosimo listu od 7 kozmetičkih proizvoda koji ženama nisu prijeko potrebni i koje možete izbaciti iz svoje skin care rutine. Ti proizvodi najčešće nemaju nikakav ili vrlo malen učinak na vašu kožu – i iskreno, nije da ne bi mogli živjeti bez njih.

1. Kreme za specifične dijelove tijela

Krema za lice, vrat, dekolte, ruke ili stopala… Ne postoje posebni sastojci, a time ne bi trebale ni postojati kreme za specifične dijelove tijela. Ovdje je riječ o marketinškom triku koji navodi žene da kupe pet različitih krema, umjesto jednu, objašnjava Totalbeauty.com. Dobar losion za tijelo se može koristiti za sve dijelove tijela.

žena krema koža
Foto: Pexels.com

2. Proizvodi za oblikovanje tijela

Vidjeli smo mnogo puta kreme koje obećavaju zategnutiju kožu bez celulita, ali stvarnost je drugačija. Ne postoji krema ili kozmetički proizvod koji može ukloniti celulit i strije. Oblikovano tijelo i zaglađenu kožu je moguće postići samo vježbanjem i pravilnom prehranom, prenosi MixedMakeup.com. Krema će samo nahraniti kožu pa će ona izgledati zategnutije i ljepše.

3. Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom većim od 30

Možda ste primijetili jednu zanimljivu poveznicu – što je veći zaštitni faktor, krema za sunčanje je skuplja. Ipak, čini se da nema puno razlike između zaštitnog faktora 15, 30 ili 50. Parenting.com navodi kako SPF 15 blokira 94% UV zraka, SPF 30 97% i SPF 50 98%. Razlike su samo u vremenskom razmaku potrebnom za nanošenje kreme, a kada znate da je potrebno nanositi novi sloj nakon svakog kupanja i znojenja, uvidjet ćete da nema smisla uzeti skuplju kremu za sunčanje, samo zato što ima veći SPF.

4. Toneri za lice

Toneri za lice su učinkoviti samo za određen tip kože, objašnjava Parenting.com. Toneri će pomoći koži s velikim porama i s pretjerano aktivnim uljnim žlijezdama koje stvaraju jako masnu kožu. Osim toga, svrha tonera je balansiranje pH vrijednosti kože koju nećete morati balansirati ako ne koristite snažna sredstva za čišćenje i pilinge.

5. Proizvodi za smanjivanje pora

Još jedan marketinški trik. Nemoguće je s kremom ili bilo kojim drugim kozmetičkim proizvodom smanjiti pore na licu. One su posljedica genetike, dobi ili dugotrajnog izlaganja suncu, prenosi MixedMakeup.com. S obzirom na to da ih je nemoguće smanjiti, bolje je usmjeriti se na čišćenje pora i eventualno korištenje retinola – sastojka koji potiče rast kolagena što će pomoći u održavanju postojeće strukture pora.

6. Maske za lice

Svakodnevno i prečesto korištenje maski za lice ne donosi nikakvu promjenu na vašoj koži. Totalbeuaty.com predlaže povremeno korištenje maska za lice i to nakon tretmana čišćenja lica. Tada maska može umiriti osjetljivu kožu i dati joj privremeno nježnu teksturu.

maska žena koža
Foto: Pexels.com

7. Jako skupi skin care proizvodi

Osim što postoje razne vrste i brendovi, skin care proizvodi imaju i veliki raspon cijena – od 10 kuna za jednu masku do nekoliko stotina za noćnu kremu protiv starenja. Ovdje je bitno zapamtiti da skuplje ne znači uvijek bolje. Skuplji proizvodi najčešće u sebi imaju veću količinu određenih sastojaka koji kratkoročno pokazuju rezultate, ali dugoročno nemaju učinak. Cijena je često viša zbog samog brenda koji je možda pozicioniran kao profi ili premium.

Možda će te zanimati i ovo: Geliranje noktiju je rizik za zdravlje i zato nije dobro da gel manikura preraste u naviku

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!