fbpx

Iz velike ljubavi prema čitanju učiteljica postala poduzetnica – osmislila kutijica iznenađenja Peekabook

Mystery box ili kutija iznenađenja se prije par godina pojavila na našem tržištu, a kao što samo ime kaže riječ je o pakiranju više različitih predmeta ili proizvoda čiji sadržaj otkrivate tek kada kutija stigne do vas. Ovisno o tome volite li kozmetiku, knjige ili nešto treće možete kupiti jedan takav paket ili se pretplatiti na dobivanje takve kutije, primjerice jednom mjesečno.

Jednu takvu kutijicu za knjigoljupce je osmislila Ivona Žugaj, po struci magistra primarnog obrazovanja. Ivona radi kao učiteljica u osnovnoj školi, no iz velike ljubavi prema čitanju je prije godinu i pol osmislila Peekabook.

‘Jako mi se sviđa njihov koncept: svaki vam mjesec na kućni prag stiže kutijica s nepoznatim sadržajem, ali znate da je povezan s nečim što jako volite. Imate osjećaj kao da je božićno jutro baš svaki put kad ju otvarate. Htjela sam takvo iskustvo za sebe i tako je sve počelo’ kaže Ivona.

U nastavku saznajte kako je nastao Peekabook, na koji način funkcioniraju mystery kutijice i kutijice na pretplatu te što je Ivoni najviše pomoglo u poslovanju.

Kako biste u par rečenica opisali Peekabook i što vas je inspiriralo i dalo vam ideju da kreirate tako nešto?

Peekabook je mjesečni podsjetnik na to da usporimo i posvetimo se sebi i malim stvarima koje nas vesele, što u brzoj svakodnevici često zapostavljamo. Svaka Peekabook kutijica ima novije objavljenu knjigu s odličnim kritikama i 3 do 4 bookish, beauty ili lifestyle proizvoda u punoj veličini, koji će vas inspirirati za ugodno provedeno vrijeme kod kuće nakon napornog dana i usmjeriti na brigu o sebi.

Neki od proizvoda koji su, uz knjigu, bili u dosadašnjim kutijicama su: svijeća, dnevnik čitanja, jastučnice, bookmarkeri i platnene torbe s bookish natpisima, rokovnici, lampica za knjigu, bombice za kupanje, beauty maske za lice, maska za spavanje, ukusne grickalice, napitci, izazovi..

Uz kutijice, u ponudi imamo i bookish proizvode u samostalnoj prodaji, a posebno sam ponosna na one koje smo sami osmislili i dizajnirali. Kad god možemo, proizvode za kutijicu naručujemo od hrvatskih brendova, a jako me veseli kad upravo s njima osmislimo proizvod samo za naše kupce.

Na koji način funkcionira Peekabook, odnosno što se sve može naručiti kod vas? Slažete li vi sami kutijice ili je ponekad moguće birati njihov sadržaj?

Mogu se naručiti mystery kutijice koje se šalju svima na isti dan i stižu u zadnjem tjednu mjeseca, a sadržaj je iznenađenje sve do primitka. Svaki mjesec izlazi nova, a moguće ju je kupiti pojedinačno ili kao pretplatu na 3 ili 6 mjeseci. Za one koji ne vole iznenađenja dostupne su kutijice iz prethodnih mjeseci čiji je sadržaj poznat i koje šaljemo odmah. Kutijice slažemo mi, ali moguće ih je malo izmijeniti prema željama kupaca. Također, slažemo i kutijice za poslovne poklone i razna događanja.

Kako birate knjige koje će biti u kutiji i što ako je već netko čitao knjigu koja mu je stigla u kutiji ili mu jednostavno nije zanimljiva?

Budući da sam veliki ljubitelj čitanja, većinu knjiga pročitam na engleskom jeziku i prije nego što su kod nas objavljene tako da točno znam koju knjigu želim za kutijicu. Biram novije objavljene knjige, s odličnim kritikama publike i(li) struke, različitih žanrova, jer želim potaknuti čitatelje da izađu iz sigurne zone čitanja jednog žanra i tako otkriju neke nove autore i knjige koje možda sami ne bi izabrali, a koji će im se svidjeti. Ne možemo znati kakva je knjiga, sve dok ju ne pročitamo, a to je rizik koji preuzimamo i kad ju kupujemo u knjižari.

Peekabook, autor fotografije D. Kovačević

Prati nas na društvenim mrežama jer uskoro organiziramo nagradni natječaj i u suradnji s Ivonom poklanjamo jednu Peekabook kutijicu.

Tko su vaši kupci, čime se bave, što vole, odnosno kome ste namijenili Peekabook platformu i što želite postići kod svojih kupaca/pretplatnika?

Naši kupci su žene kojima dan ne može proći bez ušuškavanja u omiljeno mjesto za čitanje, uz knjigu i šalicu vrućeg čaja ili kave, ali i žene koje bi voljele čitati više, ali zbog velikog izbora ne znaju otkuda krenuti. Prošla godina naučila nas je važnosti unutarnjeg mira i brige o sebi, što je zajednički i najvažniji nazivnik naših kutijica te je naša platforma namijenjena svima koji traže malo više vremena za sebe.

Što vam je najviše pomoglo u poslovanju, od ideje do realizacije, promocije, vođenja samog poslovanja te unapređenja istog?

Pomogle su mi razne edukacije, puno istraživanja, knjige i testiranje vlastitih mogućnosti i granica uz učenje usput. Velika podrška obitelji i prijatelja, naravno. Krenuli smo samo s kutijicom, a danas imamo mali bookish shop i vlastite proizvode. Najviše od svega, pomogle su nam poruke naših kupaca i usmena predaja. To je ono što nas motivira da nastavimo još i bolji.

I za kraj, koji su nedostaci hrvatskog tržišta za ovako neki proizvod koji imate i planirate li se možda širiti i u inozemstvu?

Kada ste novi na tržištu, nedostatak je što vas kupci ne poznaju. Ne znaju hoćete li im isporučiti na vrijeme i hoće li proizvodi biti kvalitetni. Pogotovo kada imate mystery kutijicu. Upravo iz tog razloga pretplatu smo ponudili tek nakon godinu dana poslovanja. Trenutno dostavljamo u inozemstvo, a radimo i na kreiranju novih proizvoda koje bismo ponudili i stranom tržištu.

Možda će te zanimati i ovo: Ana se bavi terapijom plesom i pokretom te pomaže djeci i odraslima da osvijeste snagu svoga tijela

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!