fbpx

Porod u vodi – jedno su prizori iz američkih filmova i serija, a drugo je hrvatska praksa

Porod u vodi je jedan od mogućih načina rađanja koji trudnice odabiru jer je prirodan i manje stresan. Pokazalo se i da su žene puno zadovoljnije nakon takvog poroda. Ako se brinete za bebu, bitno je znati da se beba rođena u vodi ne može ugušiti jer kisik još uvijek dobiva preko pupčane vrpce. Tek kad izroni će udahnuti.

Ako se odlučite za takav način poroda, potrebno je imati uz sebe stručnu pomoć kako bi sve prošlo u najboljem redu. Iako se na porod u vodi gleda kao na novi način rađanja, zanimljivo je da je ono prisutno već dugo vremena u svijetu.

Povijest poroda u vodi

Kako prenosi engleski portal Babycentre, porođaj u vodi je povijesno utvrđen kod mnogih naroda. Primjerice otočanke s Južnog Pacifika su rađale u plitkom dijelu mora, egipatski faraoni su se rađali u vodi, dok danas, neke žene u Južnoj Americi još uvijek idu na posebno mjesto u lokalnoj rijeci da bi rodile. Prvi europski moderni porođaj u vodi je zabilježen 1805. godine u Francuskoj. Takav način je odabran zbog višesatnih bolnih trudova majke. Pokazalo se da je majci pomogla topla voda te je rodila zdravo dijete ubrzo nakon ulaska u kadu.

U Hrvatskoj je prvi takav porod zabilježen 2003. godine u Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, piše na službenoj stranici Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Ipak, čini se da praksa porođaja u vodi nije u potpunosti zaživjela u Hrvatskoj jer nema mnogo bolnica koje ženama nude takav porođaj. Na primjer, u Zagrebu postoji samo jedna privatna klinika u kojoj je moguće obaviti porođaj u vodi. Radi se o poliklinici Podobnik koja navodi čak osam prednosti takvog porođaja.

beba rođenje
Izvor: Pexels.com

Prednosti poroda u vodi za majku i dijete

Prva prednost je udobnost. Žene najčešće ne traže sredstva za ublažavanje boli jer voda ima opuštajući učinak na abdomen majke i pritom smanjuje mišićnu napetost. Voda smanjuje težinu tijela trudnice zbog čega ona lako može mijenjati pozicije i pronaći onu koja joj najviše odgovara. Žene u vodi osjećaju manje stresa te je takvo okruženje pogodno za stvaranje endorfina, takozvanog “hormona sreće” koji smanjuje bolove prilikom poroda. Još jedna prednost je i niži krvni tlak koji nastaje uslijed mirnog okruženja i manjka stresa.

Voda je odlična za opuštanje majke što utječe na smanjenje porođajne boli. Iako je potrebno imati stručnjake uz sebe, pokazalo se da je za porod u vodi potrebno manje medicinskih intervencija, nego kod klasičnog poroda. Porod u vodi je blagotvoran i za dijete. Rađanje iz “vode u vodu” je manje traumatično iskustvo koje omogućuje djetetu da se nježno privikne na vanjski svijet. Posljednja prednost je trajanje poroda. Pokazalo se da porod u vodi traje kraće od klasičnog poroda.

Kada trudnice ne mogu izabrati porod u vodi?

S obzirom na činjenicu da stručno medicinsko osoblje ne može u potpunosti intervenirati kod poroda u vodi, neke trudnice ne mogu odabrati takav način poroda. Udruga RODA, Roditelji u akciji, navodi nekoliko razloga zbog kojih će majke ipak morati odabrati klasičan porod.

žena trudnica
Izvor: pexels.com

Prvi razlog uključuje trenutno zdravlje majke. Ako majka ima dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili kronične psihičke bolesti, vrlo visoki tlak, ozbiljnu pre-eklampsiju (jako visok krvni tlak i bjelančevine u mokraći) ili aktivan vaginalni herpes. Nadalje, ako je trudnica doživjela krvarenje u zadnjim tjednim trudnoće ili ako je u prijašnjoj trudnoći bila podvrgnuta carskom rezu. Ako majka ima provocirani porod ili ako je primila sredstva za ublažavanje boli isto tako neće smjeti rađati u vodi. Posljednji razlozi se tiču samog djeteta. Porod u vodi se ne preporuča ženama koje rađaju više beba odjednom, ako je prijevremeni porod i ako se dijete rađa na zadak.

Uvjeti za porod u vodi

Žene se najčešće odlučuju na porod u vodi zbog opuštene atmosfere. Upravo zbog toga prostor u kojem se odvija porod mora imati ugodan i smirujući ambijent. Idealna je temperatura zraka 24°C i temperatura vode 37°C, prenosi HDGO.

Iako smo više puta vidjeli da žene u Americi rađaju u vodi kod kuće, u bazenčiću na napuhavanje, u Hrvatskoj je to rijetkost. Žena se može odlučiti na kućni porod, ali medicinsko osoblje ne smije sudjelovati u tome zato se porod u vodi primarno izvodi u bolnicama koje su opremljene za takav porod. Pod opremom se misli i na kadu, to jest bazen koji je posebno dizajniran da bi trudnici olakšao pozu za rađanje. Ipak, hrvatska realnost nam govori da se takvi porodi rijetko izvode.

Možda će te zanimati i ovo: Zašto je dobro dijeliti fotografije o stvarnom izgledu tijela nakon carskog reza

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!