fbpx

Teži manje od grama, a živi preko 700 godina – najveći zagađivač mora i oceana

Čovjek ju u prosjeku koristi 12 minuta, a ona se tek za 700 godina počinje raspadati. Jeste li se ikada zapitali koji je životni vijek jedne plastične vrećice? Jeste li ikada razmišljali da jedna naizgled nebitna plastična vrećica može završiti u vašem tijelu?

Rođenje

Vrećica nastaje od petroleja, neodrživog naftnog ulja, odnosno neobnovljivog fosilnog goriva koje zagađuje atmosferu. Vrećica na pokretnoj traci u tvornici upoznaje i druge vrećice koje će se zajedno pakirati u velike pakete i slati trgovinama. Ovdje počinje putovanje jedne plastične vrećice.

Život

Vrećica je u trgovini izložena pokraj blagajne i strpljivo čeka početak izvršenja svoje životne svrhe – da nosi namirnice. Napokon, kupac uzima vrećicu i u nju polaže jaja, majonezu, kruh, konzervu graha, kilogram banana, pileće batke, temeljac za juhu, jogurt i sok od jabuke. Iako je bila prepuna i nategnuta, vrećica je izvršila svoju dužnost prenijevši sve namirnice iz trgovine.

Čovjek je prilikom raspakiravanja primijetio da je vrh tetrapaka soka od jabuke probušio vrećicu, ali to mu nije zadalo previše brige s obzirom na to da su ipak sve namirnice u cijelosti stigle na odredište. Izvadio je sve iz vrećice, a potom ju zgužvao i bacio u smeće.

plastika vrećice zagađenje

Vrećica je u kućnom smeću bila otprilike dan i pol, a onda je odjednom prebačena u novo smeće. Smetlarski kamion ju je jedno jutro preuzeo i odveo na treću lokaciju. Plastična vrećica se selila iz jednog smeća u drugo – poprilično jadan život nakon što je odlično ispunila svoju svrhu.

Smrt?

Plastična vrećica će završiti ili u spalionici ili na smetlištu ili na morskom dnu. Ako završi na morskom dnu, vrećica će poživjeti nekoliko stoljeća prije nego li se počne raspadati. Tek nakon 700 godina započinje razgradnja, a nakon 1000 bi se trebala u potpunosti razgraditi. Naravno, to je pod uvjetom da ju neka morska životinja ne pojede ili se zapetlja u nju. Čak i ako se uspije u potpunosti razgraditi, raspast će se na sitne komadiće petrojela od kojeg je napravljena. Te komadiće će pojesti planktoni, a njih ribe, a njih pak ljudi. U konačnici, čovjek samom sebi šteti.

Statistički podaci

Plastična vrećica u svakodnevnoj uporabi Hrvata će uskoro postati stvar prošlosti. EU direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja jednokratnih plastičnih proizvoda na okoliš je potaknula Hrvatsku na odluku o potpunoj zabrani prodavanja jednokratne plastike. Prema prijedlogu Zakona o gospodarenju otpadom planira se, uz jednokratnu plastiku, i zabrana laganih plastičnih vrećica od 15 do 50 mikrona – takozvanih tankih vrećica.

zagađenje more plastika

Mjere o zabrani jednokratne plastike bi trebale potaknuti građane na buđenje svijesti o zaštiti okoliša, a ponajviše mora i oceana. Prema istraživanju Ellen MayArthur zaklade i njihovom izvještaju o utjecaju plastike na okoliš, procjenjuje se da će do 2050. godine, u oceanima biti više plastike nego ribe.

Zašto je to tako? Prema podacima Oceane, međunarodne organizacije za zaštitu oceana, svake godine više od 15 milijuna tona plastike završi upravo u oceanima. Odbačena plastika je do sad ugrozila živote čak 267 vrsta životinja od kojih su najpogođeniji kitovi, dupini, tuljani, morske ptice i kornjače.

U svijetu se svake sekunde koristi 160,000 plastičnih vrećica, prenosi Eco Friendly Habits. Da stvar bude gora, uz tako veliku brojku, imamo i jednu sramotno nisku. Naime, samo 1% od sveukupnog broja proizvedenih vrećica se reciklira.

Poražavajuća statistika pokazuje koliko je svijetu potrebna velika promjena i to ona koja će uključivati pažljivije razmišljanje o vlastitim postupcima. Svako čovjekovo neodgovorno ponašanje ima ozbiljne posljedice na zemljin ekosustav. Zapitajmo se onda hoćemo li i sljedeći put u trgovini kupiti vrećicu ili ipak izvaditi platnenu vrećicu i postati nosioci promjene.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!