fbpx

Režim vježbanja koji može dovesti do neplodnosti – zašto ne treba pretjerivati s treninzima

Pretjeranom tjelovježbom, žene mogu doživjeti gubitak mjesečnice što se stručno naziva amenoreja. Amenoreja dovodi do privremene neplodnosti koju je u nekim slučajevima nemoguće izliječiti.

Do izostanka mjesečnice može doći zbog mnogih razloga. Ipak, u slučaju intenzivnog vježbanja, uzrok amenoreje je Relative Energy Deficiency Syndrome (RED-S) ili Relativni nedostatak energije u sportu.

Što je RED-S?

RED-S je sindrom koji nastaje kao kombinacija pretjerane tjelovježbe i premalog unosa hrane ili izgladnjivanja. “U RED-S sportaš jede premalo u odnosu na energiju koju troši što negativno utječe na razne tjelesne funkcije, uključujući gastrointestinalni, imunološki, endokrini, metabolički, hematološki i kardiovaskularni sustav”, objašnjava Groinstrong.

RED-S onemogućuje postizanje dobrih sportskih rezultata, a manjak energije je loš i za održavanje optimalnog zdravlja. Simptomi po kojima se može zaključiti da se radi o RED-S sindromu uključuju: stres, oslabljena sportska izvedba, problemi s kostima, pretjerani umor, izostanak menstruacije, gubitak težine, podložnost bolestima, sve češće promjene raspoloženja, nedostatak željeza i problemi sa srcem, navode u Perth Sports Medicine.

Foto: Pexels.com

Zašto RED-S izaziva gubitak mjesečnice?

Smanjena energija koju žena osjeća zbog napornih treninga i izgladnjivanja dovodi tijelo do stanja uzbune. Tijelo je primorano rasporediti ovo malo energije što ima na najbitnije procese – one bez kojih je nemoguće živjeti. Reprodukcija ne spada u te procese, objašnjava Pert Sports Medicine.

Zbog toga, hipotalamus i hipofiza, to jest žlijezde koje reguliraju mnoge hormone u našem tijelu prestanu proizvoditi hormone koji nisu esencijalni za opstanak. To uključuje hormone gonadotropin, stimulirajući hormon folikula (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) koji su zaslužni za stvaranje estrogena i progesterona. Reprodukcija je neesencijalni tjelesni proces, pa tako tijelo zbog nedostatka energije odluči zaustaviti taj proces što se najprije vidi u izostanku menstruacije.

Fitness.com navodi kako se RED-S najviše pojavljuje kod balerina i trkačica na duge staze upravo zbog strogog režima prehrane i tjelovježbe kojeg se moraju pridržavati. Ipak, rizik od RED-S je prisutan neovisno o tome jeste li profesionalni ili rekreativni sportaš. Sve ovisi o tempu treninga i unosu hrane.

majka dijete vježbanje
Foto: Pexels.com

Kako izliječiti RED-S?

Kada se uoči, RED-S ne bi trebalo liječiti samostalno, već u suradnji s liječnikom. O tom koliko je ova bolest ozbiljna, svjedoči činjenica da je ponekad potreban i cijeli tim savjetnika koji uključuje liječnika, registriranog dijetetičara i terapeuta za mentalno zdravlje, prenosi Groinstrong. Liječenje može trajati nekoliko mjeseci i može biti vrlo stresno za profesionalne sportašice koje strahuju da će na taj način ispasti iz forme.

Za početak oporavka, tijelu je potrebno nadomjestiti unos kalcija i vitamina D što će pomoći u očvršćivanju kostiju. Osim toga, ključni faktori uključuju odgovarajuću energiju i proteine. Liječenje RED-S će biti uspješno uz ​​povećanje unosa prehrane, smanjenje vježbanja ili oboje. Može se dogoditi da osoba koja pati od RED-S ne može pratiti preporuke liječnika što upućuje na problem sa psihom i poremećaj u prehrani.

Možda će te zanimati i ovo: Kako prilagoditi trening i vježbe fazama menstrualnog ciklusa

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!