fbpx

Vodič kroz zagrebačke second hand trgovine i lokacije koje primaju staru odjeću

Svako pospremanje ormara završava s hrpicom stvari s kojom ne znamo što bismo učinili. Košulje koje se više ne uklapaju u naš stil, hlače u koje više ne stanemo ili majice koje više jednostavno ne nosimo. Prodaja odjeće na internetu jedna je od mogućnosti, ali kada i to ne uspije rijetko razmišljamo o alternativama, a naša hrpica i dalje obitava u ormarima. Opcija mogu biti second hand shopovi koji primaju donacije odjeće, obuće i drugih potrepština, a neke takve trgovine i otkupljuju odjeću. Osim što se možemo riješiti nepoželjnih stvari, možemo i nabaviti vrlo povoljno odjeću u second hand trgovinama i pritom razmišljati ekološki. U nastavku donosimo kratki vodič kroz zagrebačke second hand shopove, a predstavit ćemo i mogućnosti koje ove trgovine nude.

Phoenix Second hand, Dubrava 37

U ovom second hand shopu odjeća i  drugi dodaci se mogu kupiti po početnoj cijeni od 10 kuna. Postoje posebne ponude kada je kompletni asortiman na sniženju te bilo koji komad odjeće košta 10 kuna. U ovoj trgovini ne prevladava posebni stil pa se lako može naći nešto retro i nešto moderno, casual, a manji je izbor formalnije odjeće. Ovaj second hand prima donacije.

Textile House

Textile House second hand trgovina u Zagrebu je nekoliko, a poznata je po šarolikom izboru odjeće i prihvatljivim cijenama i raznim sniženjima. Cijene su raznolike, ali kreću se od 10 kuna do prosječnih 30 kuna po komadu odjeće. Nažalost, u ovoj trgovini ne primaju donacije.

Alenka i Lena d.o.o., Dubrava

Odmah pored Textile House-a u Dubravi smjestio se i second hand shop Alenka i Lena. Ne primaju donacije, ali po povoljnim cijenama nude odjeću različitih stilova.

Socijalna zadruga Humana Nova, Dubrava 27

U ovom obliku second hand trgovine, može se naći pregršt proizvoda; odjeća, obuća, knjige, igračke i sitnije potrepštine. Odjeća i sve ostalo prodaje se po kilogramu (70 kn/kg), a trgovina prima donacije za vrijeme radnog vremena. Izvan radnog vremena, odjeća i ostale stvari mogu se odložiti u kontejner ispred trgovine.

Maksimirska 44

U second hand trgovini u Maksimirskoj ponuda je nešto skromnija a cijene se kreću od 10 kuna po komadu odjeće te otkupljuju mušku i žensku sezonsku odjeću, obuću te torbe.

Ma moda, Maksimirska 80

Svega nekoliko desetaka metara dalje, u Maksimirskoj ulici, nalazi se i drugi second hand Ma Moda. U ponudi imaju žensku odjeću koja je dobro očuvana iz odabranih trgovina poput: Max Mara, Only, Esprit itd.

La Mixage

Treća second hand trgovina u maksimirskoj ulici je i La Mixage. Ova ljupka trgovina nudi pomno izabrane komade odjeće. Za razliku od većih second hand trgovina, ovdje je izbor nešto manji, ali se na policama često nađe brendirani komadi odjeće što ovaj second hand čini ipak mal skupljim u odnosu na dosad spomenute trgovine.

Bazar Outlet & secondhand store

U Martićevoj ulici nalazi se Bazar u kojemu se nudi šarolik izbor odjeće po prihvatljivim cijenama. Komadi odjeće koji se mogu naći u ovoj trgovini vrlo dobro su očuvani, a nerijetko se nađu i svečane haljine u ponudi. Na žalost, ne primaju donacije.

Second Hand Ines, Nemčićeva ulica

Ovaj second hand smjestio se u Nemčićevoj ulici nedaleko od Kvaternikovog trga. U ponudi se mogu naći šaroliki komadi odjeće koji pomalo odskaču od ponude u drugim second hand shopovima. Otkup i donacija odjeće u ovoj trgovini je moguća ponedjeljkom i petkom od 10 do 13 sati.

Second hand trgovina sve je više, tako da je i izbor odjeće sve veći. Oim što vrlo povoljno možemo osvježiti naš ormar nabavkom u second hand trgovinama, možemo se i odmaknuti od brze mode, čuvati prirodne resurse i pronaći nešto doista jedinstveno za nas.

Kamo s rabljenom odjećom koja nije za donaciju

Ako vaša odjeća nije za otkup u second hand trgovinama, a nemate je ni kome pokloniti još uvijek možete izbjeći bacanje u otpad. U reciklažnim dvorištima postoje kontenjeri u koje se može baciti tekstil, a u Hrvatskoj tekstil recikliraju dvije tvrtke – Regeneracija i Humana Nova.

Kao treća opcija, staru odjeću možete donirati u trgovinama poput Zare i H&M. U Zari odjeću čak prikupljaju na kućnoj adresi, a više o tome ovdje. U H&M trgovinama za staru odjeću imate pravo na dva kupona s 15 % na svoj omiljeni artikl. 

Možda će te zanimati i ovo: Kristina Vrdoljak: Dio ljubavi prema rabljenoj odjeći je svakako i u ‘lovu’ na nju

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!