fbpx

Kada treba početi s anti-age njegom? Razgovarali smo s dermatologinjom i saznali sve o anti-age kremama

Anti-age kreme ili kreme protiv starenja su kozmetički proizvodi za njegu kože s kojima žene žele pomladiti svoju kožu. Tržište anti-age kremama je raznovrsno i žene često ne znaju koju izabrati. Dermatologinja Iva Crnarić nam je detaljnije objasnila što su anti-age kreme i kada ih možemo početi koristiti.

Koža je naš najveći organ u tijelu i na njoj se najprije može vidjeti dob osobe. Iz tog razloga žene posežu za anti-age kremama – kako bi usporile vidljive procese starenja. Već u dvadesetoj godini života, koža počinje pokazivati prve znakove nesavršenstva.

“Od dvadesete godine, stvaranje kolagena i elastina koji su odgovorni za čvrstoću i elastičnost  kože je sporije, smanjuje se količina hijaluronske kiseline te je izmjena stanica kože puno sporija. Prvi znaci opisanih procesa vidljivi su već u 25. godini. Ako tome pridodamo i nepravilnu prehranu, pušenje, konzumaciju alkohola i sveprisutni ubrzani način života i život u gradu, proces je ubrzaniji”, objašnjava dermatologinja.

Kod nekih, koža još ranije doživljava oštećenja u obliku akni, prištića i korištenja nekvalitetne šminke. Koža će nam biti zahvalna ako na vrijeme počnemo s korištenjem preparata za čišćenje i njegu te ako nam to postane dijelom svakodnevne uporabe. Dermatologinja Crnarić također naglašava koliko je bitno u svakom trenutku koristiti preparate za zaštitu od sunca.

Zaštita od sunca mora postati neizostavan dio zaštite kože  i to ne samo u ljetnim mjesecima nego u svakom trenutku. Koža priča priču i svaka je jedinstvena. Kako se ponašate prema sebi i kako se ponašate s kožom tako će se procesi koje koža prolazi usporiti i biti manje vidljiviji, ali koža ipak mora proći svoj put.”

žena krema lice

Na pitanje zašto nije dobro prerano započeti korištenje anti-age krema, odgovor nije jednostavan

“Točan odgovor je da se od 25. godine može započeti s anti-age rutinom, ali anti-age rutinu treba shvatiti više u skladu njege i zaštite kože nego kao rutinu pomlađivanja. Da, malo ćemo izbrisati pokoji znak starenja, ali zapravo brišemo štetu koju smo nanijeli sebi samima”, govori nam Iva Crnarić.

Kod biranja anti-age kreme bitno je pogledati sastav, ali i koncentraciju pojedinih sastojaka u proizvodu. Ako ne možemo odrediti koji sastav bi najbolje odgovarao našoj koži, uvijek se možemo obratiti farmaceutima i dermatolozima za savjet. Dermatologinja Crnarić nam je navela najbitnije sastojke anti-age krema i objasnila čemu služe.

Sastojci anti-age krema

Retinol je derivat vitamina A koji stimulira elastin i kolagen. Čini kožu mekanijom, glađom i sjajnom. Vitamin C je izniman antioksidans koji štiti od utjecaja vanjskih faktora poput UV zraka, zagađenja okoliša i slobodnih radikala, a faktor je u sintezi kolagena. Koži daje sjaj i smanjuje vidljive pigmentacije i mrlje.”

Hijaluronska kiselina se nalazi u  sastavu kože.  Sastojak koji omogućava duboku hidratizaciju, vraća koži vlažnost, tonus i elastičnost. Kemijski eksfolijatori poput AHA uklanjaju odumrle stanice kože i potiču njezino obnavljanje.”

Svi ovi sastojci anti-age krema su prirodno u našoj koži, ali se nakon dvadesete smanjuje njihova koncentracija i djelotvornost. Kako bi ovi sastojci što duže djelovali, kožu treba njegovati, hidratizirati i zaštititi fotoprotektivnim kremama. Ipak, dermatologinja dodaje kako u tim godinama anti-age krema ne može biti na odmet. Sama po sebi anti-age krema ne šteti, ali treba paziti na pravilan odabir.

žena koža starenje

Izabrati proizvod koji je u skladu s godinama i potrebama kože je najbitnija stvar

“Nema potrebe u dvadesetim godinama birati proizvod za četrdesete. U tim slučajevima postoji i veća mogućnost neželjenih reakcija na koži. Također, vrlo vjerojatno sam proizvod neće biti ugodan na licu. Danas ima niz proizvoda u kojima je naglašeno za koje su godine. Stoga ne treba uvijek vladati svim znanjem koje postoji nego samo iskoristiti što je netko napravio za vas”, poručuje naša sugovornica.

Treba zapamtiti i činjenicu da nije uvijek najpopularnije ili najskuplje i najbolje. Svaka koža je drugačija i možda ne traži sve što se marketinški nameće kao potrebno. Iz tog razloga je najsigurnija odluka odlazak dermatologu koji će procijeniti što je vašoj koži stvarno potrebno.

“Budite nježni prema sebi i prema svojoj koži. Vaša ljepota neka prvo bude u vašem pogledu prema sebi, a onda ćete znati što i kada vašoj koži treba.”

Možda će te zanimati i ovo: Kozmetika koja ženama stvarno nije potrebna – 7 proizvoda bez kojih možete živjeti

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!