fbpx

Što je korisno znati ako planirate prirodni porod i zašto je najzahvalnija poza za porod ‘na sve četiri’

Porod sam po sebi vrlo je izazovan čin za ženu, ali što je s prirodnim porodom? Mnoge žene žele prihvatiti proces rađanja kao prirodni proces u životu, a time prigrliti sve izazove i strah koji se javlja i prije samog poroda. Otkad je donesena odredba koja zabranjuje pratnju pri porodu u hrvatskim rađaonicama, mnoge žene tražile su alternativu. Svjedočenja mnogih majki i očeva govori o sve većoj želji žena za prirodnim porodom kod kuće. Osim rađanja kod kuće, sve više žena u bolnicama ne želi medicinski potpomognut porod. Prije razmatranja procesa prirodnog poroda, važno je istaknuti neke smjernice koje će biti korisne svakoj trudnici koja se odluči za prirodni porod.

Znati zašto želimo prirodni porod

Velika uloga za sve one koji su zainteresirani za prirodni porod jest motivacija, želja i znanje. Ako doktor utvrdi da vaša trudnoća nije rizična, imate prvo zeleno svjetlo za organizaciju prirodnog poroda. Također, važno pitanje koje bi si svaka trudnica trebala postaviti jest: zašto želim prirodni porod? Pravi odgovor na ovo pitanje ne postoji budući da svaka žena ima svoju ideju o tome što prirodni porod znači za nju. Ipak, kada govorimo o prirodnom porodu, on ne uključuje medicinski potpomognut porod (dripom i epiduralnom anestezijom) pa želja za uključenošću u cijeli proces i prihvaćanje boli ženama je jako važan faktor pri odabiru prirodnog poroda.

Edukacija i tim pomoći

Prirodni porod ne označava samo odbijanje sredstava medicinski potpomognutog poroda. Edukacija o pravilnom disanju, pozicijama, znanju o tome što se događa tijelu u kojem trenutku, razumijevanje trudova, njihovog intenziteta i učestalosti… sve to čini rodilju spremnom i fizički i mentalno za prirodni porod. Prirodni porod moguć je u bolnici, a onima koji žele ostvariti prirodni porod kod kuće, situacija je malo zamršenija. Naime, tim pomoći koji pomaže trudnici pri porodu kod kuće je primalja i često doula. Budući da hrvatskim zakonom primaljama nije dopušteno pomagati i pružati usluge izvan zdravstvenih ustanova, žene se obraćaju primaljama iz Slovenije i Austrije, koje imaju zakonsko odobrenje pružanja svojih usluga unutar zemlje, ali i u inozemstvu. Upravo zbog takve „sive zone“ u Hrvatskoj nema prave statistike o broju žena koje su rodile kod kuće.

dijete, roditelji, porod
U “tim pomoći” pri porodu ubraja se i partner

Praktični savjeti za prirodni porod

Aktivnost koja pomaže rodiljama u početnom stadiju poroda ublažiti bol je hodanje. Osim što se mislima koncentriramo na aktivnost, a ne na bol, hodanje pomaže u namještanju zdjelice. Mnoge žene misle da je zdjelica statična, ali ona se zapravo pomiče i tako pomaže djetetu uz pomoć gravitacije da dođe brže u pravi položaj za porod.

Poza koja je također vrlo korisna je pozicija koju zauzimamo prilikom odlaska na zahod. Ovakva poza opušta dno zdjelice i ubrzava proces poroda.

Najzahvalnija poza za porod koju često ističu primalje je poza na sve četiri. Ovakva pozicija tijela stvara idealan pritisak, žena ima osjećaj kontrole, a partner pritom može pružiti laganu masažu rodilji ili primijeniti pritisak na donji dio leđa.

Najnezahvalnije poze za porod su sjedenje na sakrumu i trtičnoj kosti. Takva pozicija tijelastvara pritisak na trtičnu kost koja tada ne može biti slobodna i fleksibilna. Također, poza koja nije zahvalna za porod jest ona na leđima. Iako je porod u takvoj pozi najčešći, već je dokazano da u toj pozi tijelo ne čini efikasno radnje potrebne za izgon djeteta. Naime, osim što stvaramo pritisak na sakrum (on je opet nefleksibilan), u poziciji na leđima ni gravitacija ne može pomoći.

Uz ove pozicije, važno je i disanje. Najčešće greške prilikom disanja suzdržavanje daha ili hiperventiliranje. Prilikom disanja pri porodu, važno je osvijestiti aktivnost disanja.

Nabrojene aktivnosti i pozicije tek su početni kompas za trudnice koje razmišljaju o prirodnom porodu ili jednostavno žele saznati što ka žena može učiniti za sebe i za dijete kada za to dođe vrijeme. Dodatne informacije i pomoć mogu se naći na web stranici Hrvatska Udruga Doula.

Možda će te zanimati i ovo: Doula Dora: Svaka trudnica bi trebala imati doulu jer ako se pripremamo za ljetovanja i vjenčanje zašto ne bi i za porod

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!