fbpx

Kako su tetovaže spasile ove žene od seksualnog ropstva

Kada je japanska vojska okupirala zemlje diljem jugoistočne Azije tijekom drugog svjetskog rata, vojnici su oteli tisuće mladih žena koje su potom bile prisiljene na prostituciju. Ipak, žene s malog azijskog otoka Timor iskoristile su situaciju i izgledom tradicionaln udanih ili „obećanih“ žena, spasile su se od seksualnog ropstva.

Dosjetljivošću, ali i žrtvom do slobode

Žene s Timora odlučile su tetovirati većinu tijela. Tada su takve tetovaže označavale obećanu ili udanu ženu po lokalnoj tradiciji i vjerovanjima. Prije nego li su japanske snage došle na otok, hrabre stanovnice Timora već su se istetovirale. Time su uspjele u naumu da sačuvaju svoj život i dostojanstvo. Japanski vojnici izbjegavali su tetovirane žene društva Malaka na otoku Timoru te su tako ove dosjetljive žene uspjele izbjeći nesretnu sudbinu kakva je zadesila tisuće drugih žena, a svoju nevjerojatnu priču pričaju i dalje.

Tradicija tetoviranja zauzetih žena prestala je oko 60-ih godina prošlog stoljeća kada je na vlast došao predsjednik Suharto. Njegov je režim stereotipizirao ljude s tetovažama kao ljude s kriminalnom pozadinom. Otada do danas tetoviranje nije dostiglo prijašnju popularnost. Zapravo, tradicionalno tetoviranje umire i to upravo sa ženama koje su se tetovirale kao bi spasile svoj život od seksualnog ropstva.

Malaka pleme žena

„Tetovirane žene“ i njihova sudbina

Danas, u selu Uma Toos živi svega nekolicina „tetoviranih žena“  koje su se tetovirale kako bi izbjegle tešku sudbinu koja bi ih zatekla u rukama japanskih snaga.  Društvo Malaka matrilinearno je te u selu vlada matrijarhat. Žene su jedine nasljednice i odgovorne za organizaciju života i obitelji.

Mariana Hoar jedna je od žena koja se svojim tetovažama spasila. Vesela i vitalna Mariana vrlo brzo uozbilji se kada se prisjeća tetoviranja: „Krv je bila posvuda, ali od tetoviranja, ne od rata. Jako je boljelo i bila sam prestravljena“.

Bolno tetoviranje i budućnost tradicije

Postupak tetoviranja, naravno, nije bio nalik na današnji sofisticirani način tetoviranja modernom opremom. Iako su svi vješti  tattoo majstori u plemenu preminuli, samo još voditeljica plemena poznaje tu vještinu i tradicionalne motive. Sam proces vrlo je specifičan: tinta se dobiva iz pepela. Potom se pepeo miješa s vodom kako bi se iglom ta tinta mogla prenijeti pod kožu. Tetoviranje traje dugo i za jednostavne motive. Kako bi pigment pod kožom bio dugotrajniji igla probija kožu na istom mjestu  više puta i sve dublje.

tetovaža tradicionalna Malaka
Motivi tradicionalne tetovaže

Tetovirane žene“ iz ovog plemena tuguju što se tradicionalne tetovaže zaboravljaju. Boje se da njihovom smrću ovakva tradicija odumire. Mladi tradicionalno tetoviranje ne smatraju vrijednom baštinom. Također,  ne shvaćaju  zašto bi se podvrgli bolnom postupku samo kako bi žena označila da je udana.  Čini se da u bliskoj budućnosti neće biti mjesta tradicionalnom tetoviranju, ali motivi snimljeni u ovom društvu bit će pohranjeni zauvijek.

Možda će te zanimati i ovo: Kako je živjeti na europskom otoku na kojem žene dugi niz godina vode glavnu riječ

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!