fbpx

Extinguished Countries – vesela ekipa osmislila turistički vodič kroz zemlje kojih više nema

Usporedno s razvojem turizma razvijaju se i kreativni načini za predstavljanje kulture. Kako bolje privući turiste nego putovanjem kroz lokalnu gastronomiju, tradiciju i kulturu? Sve to i više može se pronaći u turističkim vodičima, kojih ima mnogo i veoma su dostupni. Uslijed mora tih guide-book knjižica, ističe se jedna, nedavno predstavljena javnosti. Radi se o nečemu novom i potpuno drugačijem – turističkom vodiču kroz povijesne tvorevine kojih više nema, a sačinjavaju današnji život i kulturu. Autori pokušavaju nadići fizičke granice neke države i ponuditi širu sliku. Ne radi se tu samo o povijesnim silama, nego o svim područjima do kojih su doprijele, ostavivši za sobom dašak kulture i podsjetnik na svoju veličinu. Prva u nizu davna je Republika Venecija, koja se prostirala od Italije, preko Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije do Grčke i Cipra, a nestala je 1797. godine.

“Ideju smo dobili prije tri godine kad je Giovanni pisao turistički vodič o Dubrovniku za jednu europsku izdavačku kuću. Bili smo na Stradunu i pričali o lokalnoj povijesti, o Dubrovačkoj Republici i kako su unatoč toj slavnoj prošlosti danas u Gradu najpopularnije Igre prijestolja”, prisjeća se Ivana Pogačić, jedna od inicijatora. “Tad smo se zapitali zar ne bi bilo super kad bi postojali vodiči po zemljama koje više ne postoje – kao što su Mletačka Republika, Austro-Ugarska, Osmansko Carstvo – pomoću kojih možemo putovati kroz prošlost i koji nam pokazuju odakle dolaze riječi koje koristimo, jela koja spremamo, neke tradicije i slično. A i koji bi nam ispričali mnoge zanimljive i intrigantne priče iz tog doba koje su jednako, ako ne i zanimljivije od Igri prijestolja, jer u njima mi – odnosno naši preci – igramo glavne uloge,” tvrdi Ivana.

Internacionalni projekt na dva jezika

Projekt je plasiran na dvima jezicima, engleskom i talijanskom. Naziva se Extinguished Countries (na engleskom) ili I stati scomparsi (na talijanskom). Sam naziv otkriva o čemu je riječ – o zemljama koje su nestale, kojih više nema. Zanimljivost se krije upravo u tome što se radi o internacionalnom projektu. Ovim vodičem ne nudi se samo uvid u hrvatsku kulturu, već putovanje kroz niz mediteranskih zemalja, koje su nekada činile jednu državu. Jedna od mnogih bisera ove knjižice pronalazak je onog ‘mediteranskog’ u svim tim državama, sagledavanje danas onoga što je bilo jučer.

“Ideja nam se svidjela i zbog toga što trenutno nešto takvo ne postoji. Svi mainstream vodiči prate granice današnjih država i teško se iščitavaju ti različiti utjecaji kroz prošlost kojima smo svi bili izloženi i koji nas u krajnjoj liniji i danas definiraju,” zaključuje Ivana.

Projekt Extinguished Countries
Foto: Extinguished Countries, Instagram

Projekt uključuje veselu internacionalnu ekipu – dvije Hrvatice i Hrvata, Engleza, Francuza, Brazilca i Talijana. Giovanni Vale talijanski je novinar s trenutnim prebivalištem u Hrvatskoj, a njegova supruga, Ivana Pogačić, prevoditeljica je sa stručnim znanjem engleskom i francuskog jezika. Originalno je vodič napisao Giovanni na talijanskom te ga je Ivana prevela na engleski. Zajedničkim su snagama pronašli ono što povezuje ove dvije jadranske zemlje – bogata povijest i kulturno nasljeđe Republike Venecije.

Živimo brzo, ali putujmo polako

“Ono što je zanimljivo je da neka od tih mjesta i dan danas dijele istu sudbinu. Dubrovnik jednako kao Venecija pati od problema povezanih s masovnim turizmom. Naravno da mi ne možemo riješiti taj problem, ali kroz naše vodiče, između ostalog, želimo naglasiti važnost održivog i polaganijeg turizma, a posebno kulturnog turizma. Želimo potaknuti čitatelje da putuju sporije. Da si daju vremena za uranjanje u prošlost i sadašnjost mjesta u kojem se nalaze,” inspirirana je Ivana.

Realizacija projekta pokazala je mnoge zanimljivosti i novine koje su iznenadile čak i istraživače. Pitanja su to kao odakle dolazi riječ geto? Zašto se kurzivni font na engleskom naziva italics? Kako to da BiH ima samo jedan uski izlaz na more? Kako je izgledao život u doba kuge te što su to lazaret i karantena. Kako je započeo karneval u Veneciji, tko su Marko Polo i Casanova? Posebnost za njih predstavljaju mitovi i legende, važan dio svake kulture.

Projekt Extinguished Countries
Foto: Extinguished Countries, Instagram

“U jednom trenu pratimo avanture mletačkog kapetana koji je doživio brodolom u sjevernim morima. To nas vodi do Norveške i otkriva zašto je bakalar danas jedno od najpopularnijih jela u talijanskoj regiji Veneto i šire,” prisjeća se Ivana. ”Pričamo i o jadranskim gusarima s entuzijastom koji obnavlja gusarski brod. Šećemo vinskim cestama i drugim gastronomskim rutama, stvarno puno fascinantnih stvari!”

Vodič, podcast, sreća

Projekt je financiran Crowdfunding kampanjom koja je potvrdila koliko veliku podršku ova ekipa imala već u samom startu. Osim vodiča, pokrenut je i podcast, koji prati ovo zanimljivo putovanje kroz prošlost u sadašnjosti. Svaka epizoda traje oko 5 minuta, a moguće ju je poslušati na tri jezika. Vodič i podcast nastaju kao rezultat 400-tinjak razgovora i intervjua s lokalnim povjesničarima, arhitektima, umjetnicima, lingvistima i vrhunskim kuharima. Zajedno su proputovali kroz sve lokalitete i osobno se upoznali s kulturom o kojoj pišu. Djelić toga može se iskusiti upravo u podcastima. A sve to samo je početak za ovaj istraživački tim. U budućnosti očekuju još neke priče – od Austro-Ugarske, Osmanskog Carstva do Jugoslavije. U planu su i nestale države na drugim kontinentima. Trenutno traje promocija u Italiji, a uskoro ju možemo dočekati i u Hrvatskoj.

Možda će te zanimati i ovo: Marija promatra gradove kao osobe – postoje oni koji nas oduševe ili nam pak ne ‘sjednu’

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!