fbpx

Žena koja ruši sve rekorde: Ronjenje na dah najveća je strast svestranoj Lidiji Lijić

Nezaustavljiva žena Lidija Lijić, peterostruka je svjetska rekorderka, svjetska i europska prvakinja te Guinnessova rekorderka u ronjenju na dah i rekorderka najvišeg zarona u Himalaji. Uz sve ove rekorde pod vodom, Lidija provodi vrijeme i iznad zemlje kao pilotkinja, a bavi se i alpinizmom, slobodnim penjanjem i jahanjem. Iako trenutno radi kao projektant brodova u Brodosplitu, uspjeli smo ju na trenutak zaustaviti i saznati nešto više o njoj i njezinoj najvećoj strasti – ronjenju.

Kako ste se pronašli u ronjenju i zašto baš taj sport?

Ronjenje je oduvijek dio mog života, samo je mijenjalo oblike. Kroz djetinjstvo je more bilo predmet mog istraživanja i vječne znatiželje koji je kasnije poprimio oblik sporta tj. natjecateljskog aspekta kroz ronjenje na dah. Ronjenje je više od sporta, to je način života. Moj dan, vikend, putovanja, druženja su uvijek nekako povezana uz ronjenje, tako da bih rekla da je moj život više prilagodio ronjenju.

Lidija Lijić
Lidija Lijić, privatna arhiva

Kakav osjećaj Vam pruža ronjenje te s kakvim teškoćama se suočavate? Što za vas znače rekordi?

Ronjenje samo po sebi za mene je jedna predivna dimenzija života koja mi se otvara prelaskom tanke linije neba i mora. U trenutku kad zaronim, sve prestaje i postanem samo ja. Tišina, plavetnilo ispred očiju, bestežinsko stanje, poniranje u dubinu, bivanje sa samim sobom… osjećaji su koji za mene tvore jedno predivno iskustvo kojem se uvijek iznova vraćam. U trenucima urona i trajanja jednog udaha i boravka u dubini, zaista sam prisutna, postoji samo sada i ovdje. 

Ponekad je teško i naći motivaciju da nakon napornog dana u uredu, moram dati 100% od sebe, jer sve manje od toga nema smisla. Ronjenje je predivno, ali nije uvijek samo lijepo. Kako bi bili uspješni u moru, morate odraditi jako puno treninga na suhom, prerona bazena, brojanja pločica, a to nije uvijek tako zabavno. Isto tako, treniram u hladnom moru, u ne tako savršenim vremenskim uvjetima, po jugu, po kiši, valovima… Sve to su izazovi, put koji vodi k uspjehu i tako ih doživljavam.

Rekordi za mene znače završetak jedne faze, potvrda da nešto radim dobro, zadovoljstvo naravno, ali nisu najvrjednije. Najvrjednije je ono što se nauči putem, kroz sve ove spomenute „teškoće“.

Budući da je ronjenje na dah poprilično nepoznat široj publici, zamolili smo Lidiju da nam predstavi taj sport i najvažnije smjernice

U ronjenju na dah postoje bazenske i morske discipline te natjecanja na kojima se po određenim pravilima ostvaruju rezultati. Rezultati su u svim disciplinama pređena udaljenost, ili dubina kada govorimo o moru, u jednom dahu. U disciplini statike mjeri se isključivo držanje daha nepomičnim plutanjem na površini bazena.

Ronjenje samo po sebi nije opasan sport, ali može biti ako mu se pogrešno pristupi. Jako je bitno poznavati pravila i zakonitosti tijela u vodi, kao i pravila sigurnosti. Svakako je prvi korak završavanje tečaja.

Ronjenje na dah prvenstveno je mentalni sport. Ono što je benefit ovog sporta je ne samo fizička aktivnost, već i ovladavanje tehnikama za samokontrolu, mentalna priprema, vizualizacija, koje vam jako dobro mogu koristiti u svakodnevnom životu i, naravno, boravak u moru kao fantastičan osjećaj. Predispozicije ne postoje, jedini uvjet je da ste zdravi, sve ostalo se nauči.

Što biste rekli, koliko žena trenira ronjenje u Hrvatskoj te postoje li doista pravi uvjeti za to?

Mislim da se radi o 30-ak žena. Uvjeti postoje, a trenirati se može cijelu godinu. Za zimski period priprema tu su bazeni, a za sezonu ljeta bilo gdje gdje se može naći dovoljno dubine povoljan je uvjet. Postoje bazenske i morske discipline, ipak ronjenje u esenciji je ronjenje u dubinu. Više od toga, u ronjenju se može uživati i samo ako želite pronaći mir, promatrati podvodni svijet, istraživati, fotografirati.

Kakve planove ste zacrtali za ovu godinu? Ima li još koji rekord koji planirate srušiti i tko vam je najveća podrška u onom čemu se bavite?

Ovu godinu  po prvi put u svojoj karijeri propuštam svjetsko bazensko prvenstvo kao sportašica, te preuzimam novu ulogu, voditelja reprezentacije. Veselim se i ovoj promjeni perspektive i učenju koje će proizaći iz toga. Fokus ću staviti na more, tj. trening dubine, tako da se u  nastavku ljeta  nadam odlasku na svjetsko prvenstvo na Cipar i u Tursku.  

Rekorde je teško planirati. Nadam se dobrim rezultatima, osobnim rekordima. Svakako krajem godine, kada zahladi, imam u planu još jedan rekord u zaronu ispod leda. To ipak više smatram projektom nego sportskim rezultatom, a najveća podrška su mi obitelj i prijatelji. Bez njih ništa ne bi bilo moguće.

Lidija Lijić
Lidija Lijić, privatna arhiva

Lidijinu ljubav prema moru, prepoznala međunarodna organizacija za zaštitu mora, Sea Shepherd. Potaknuta tim, Lidija je osnovala i hrvatski ogranak koji će u budućnosti svojim djelovanjem napraviti razliku u zaštiti Jadrana. Lidija ističe: “Za mene je to najljepši mogući način, da vratim moru sve emocije koje sam dobila kroz njega.”

U zadnijh par godina interes za ovim sportom, među ženama, raste. Želja za novim vještinama, ali i suočavanje sa strahom neki su od glavnih uvjeta koji mnoge od zainteresiranih za ovaj sport pretvara u zaljubljenike.

Ako biste i vi voljeli pronaći mir i vladati dubinom, za više informacija o tečaju i ronjenju možete se javiti Lidiji putem Instagram profila ili e-mailom.

Možda će te zanimati i ovo: Mia je prva profesionalna hrvatska biciklistica i njen životni moto je: ‘Nikad ne postaje lakše, samo ideš brže’

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!