fbpx

Istražili smo zašto svi spominju zeolit – mineral s višestrukim učincima na ljudsko tijelo

Kao prah, kapsula ili tekućina, zeolit je mineral vulkanskog porijekla za kojeg mnogi u posljednje vrijeme tvrde da pomaže u liječenju širokog spektra bolesti i tegoba. Od 400 vrsta ovog minerala, za ljudsku konzumaciju je odobren zeolit klinoptilolit. Vjerojatno najpoznatija svrha zeolita je detoksikacija organizma.

Zeolit je mineral negativnog naboja i na staničnoj razini privlači pozitivno nabijene supstance poput kalcija, sode, magnezija i željeza koji su dobri za naš organizam. Osim toga, kationi iz zeolita lako mijenjaju mjesta s ionima teških metala i toksina kojih se želimo riješiti. “Na taj način se organizam istovremeno remineralizira i detoksicira. Obogaćuje se potrebnim mineralima i istovremeno se čisti od teških metala, organskih otrova i drugih nepoželjnih supstanci”, objašnjava Panaceo, austrijska tvrtka za prodaju zeolita.

Dodatak prehrani

Zbog teorija zavjere koja tvrde da je zeolit lijek za rak, provode se mnoga znanstvena istraživanja o ovom mineralu. Pa tako istraživanje Zeolite Clinoptilolite: Therapeutic Virtues of an Ancient Mineral naglašava činjenicu da ovaj mineral nije lijek. On je “dodatak prehrani koji može poboljšati način života i kombinirati se s tradicionalnim farmaceutskim liječenjem.” Detoksikacijska uloga zeolita pomaže u “uklanjanju toksičnih metabolita proizvedenih lijekovima koji se daju tijekom kemoterapije, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.”

zeolit

Prodavači zeolita naglašavaju važnost pravilne konzumacije. Na primjer, prah zeolita se ne smije dozirati s metalnom žlicom – radije odaberite drvenu ili keramičku žlicu. Također, ne treba pretjerivati u količini konzumacije proizvoda jer može doći do zatvora.

Potrebno je pripaziti i u slučaju istovremenog uzimanja nekih drugih lijekova koji sadrže metal jer onda će zeolit imati kontradiktoran učinak. Zato je preporuka prije početka konzumiranja zeolita, posavjetovati se s liječnikom. Skupine koje se obavezno moraju kontaktirati liječnika u slučaju početka konzumacije zeolita su trudnice i djeca.

Medicinski zeolit

Zeolit je dostupan u trgovinama zdrave hrane, drogerijama i specijaliziranim web shopovima, a cijena mu kreće od nekih stotinjak kuna pa nadalje. Ipak, treba naglasiti da mnogi od njih nisu medicinski odobreni, odnosno nemaju zaštitnu oznaku CE koju odobrava HALEMD, hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode. Jedini registrirani medicinski zeolit u Hrvatskoj je PANACEO – panalit zeolit.

Zeolit je pokazao pozitivna svojstva u području medicine, sa psihofizičke strane, u kozmetici i sportu. Prema Panaceo, zeolit klinoptilolit ima medicinska svojstva u:

  • regeneraciji na staničnoj razini,
  • brzom uspostavljanju homeostaze (ravnoteže),
  • jačanju imunog sustava u procesima imunomodulacije i imunoregulacije,
  • smanjenju staničnih oštećenja i slobodnih radikala u krvi (antioksidativna svojstva),
  • borbi protiv bakterija – kao antibiotik (mikrobiološko djelovanje),
  • borbi protiv virusa (nije lijek, već podrška u smanjenju umnožavanja virusa),
  • uklanjanju alergena iz organizma (čime sprječavaju alergijsku reakciju),
  • povećavanju sposobnosti ispravnog imunološkog odgovora tijela.
zeolit prah četkice za zube

Još neke dobrobiti zeolita

Sa psihofizičke strane, zeolit utječe pozitivno na dobro raspoloženje, veću razinu energije i koncentracije. Za one koji se bore sa nesanicom i depresijom, zeolit će ih prirodno otkloniti. Kako je to moguće? Detoksikacija, to jest eliminacija toksina iz tijela i vezanje magnezija potiče sve ove dobrobiti uz stvaranje osjećaja mira i zadovoljstva sa samim sobom.

Ljekovita svojstva zeolita su pronašla svoje mjesto i u kozmetici. Regeneracija stanica i mogućnost prodiranja duboko u kožu pružaju koži dugoročnu zaštitu. Kako Panaceo prenosi, “zeolit vlaži kožu, smiruje njenu iritiranost, otklanja crvenilo, ukratko uljepšava i pomlađuje kožu, te ublažava odnosno odstranjuje bore.” Uz to, prah zeolita je odličan za oralnu njegu jer skida plak i kamenac sa zubiju, sprečava nastanak zadaha i afti u usnoj šupljini.

Uz sve navedeno, posebne prednosti konzumacije zeolita za sportaše su brža regeneracija i zacjeljivanje rana i kostiju, veća izdržljivost i cjelovita zaštita organizma. Upravo zbog detoksikacije, djelovanje zeolita smanjuje stres i brojne zdravstvene probleme kod sportaša.

Iskustva

U nastavku pročitajte iskustva o djelovanju zeolita korisnica Facebook grupe Žene za žene.

Ja koristim Zeodent protiv paradentoze i odličan je.

Sonja

Meni je jako pomogao kod alergijskog rinitisa

Sanda

S obzirom da sam terapeut, osim što ga koristi moja obitelj, koriste ga i moji klijenti. Upotrebljava se za čišćenje od teških metala koji su uzrok svih bolesti. (…) Vidim i da su djeca više koncentrirana i bolje pamte.

Marica

Ja sam svojem sinu davala i još dajem Zeotex i nema više atopijski.

Matea

U svojoj prirodnoj formi, zeolit je predivan mineral koji izgledom zaustavlja dah. Kombinacije nijansi zelene, ružičaste, narančaste, ljubičaste i plave boje stvaraju očaravajuće mineralne formacije zeolita. Zeolit nastaje zagrijavanjem i bubrenjem te od tuda potječe i sam naziv minerala. Grčke riječi “zeo” i “lithos” u prijevodu znače “kipjeti” i “kamen”.

Možda će te zanimati i ovo: Glavni razlog zbog kojeg toliko volimo eterična ulja – a nije riječ prvenstveno o mirisu

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!