fbpx

Od iznajmljenog laboratorija do vlastite male tvornice: Rosa Ferinčević razvila niz proizvoda na bazi probiotika

Rosa Ferinčević je poduzetnica i inovatorica koja je nedavno dobila i nagradu Stvaratelj stoljeća, a koja se dodjeljuje u sklopu projekta, promocije i nagrađivanja najzaslužnijih za razvoj poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe. Vlasnica je i osnivačica tvrtke MarinaLab Opus iz Kupinečkoga Kraljevca, a njena glavna djelatnost je proizvodnja probiotičkih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike. Osim ranije spomenute nagrade, Rosa je za svoj rad dobila niz nagrada i priznanja iz cijelog svijeta.

Posljednja nagrada je bila samo jedan od poticaja za razgovor s ovom iznimnom ženom, a činjenice da je uspjela osmisliti inovativne proizvode za poboljšanje kvalitete života i zdravlja, pokrenuti vlastitu proizvodnju te upravljati proizvodnim pogonom su svakako dodatni razlog za ovaj intervju.

Prve probiotičke vaginalete na prirodnoj bazi

Rosa mi je otkrila kako su među prvim inovacijama bile ACIDOSALUS vaginalete, prve probiotičke vaginalete u svijetu na prirodnoj bazi, a riječ je o vaginaletama koje mogu koristiti i trudnice bez štetnog djelovanja na imunitet. Za njih je dobila i mnoge nagrade, poput Zlatne medalju u Moskvi na sajmu inovacija Arhimed 2008. godine, nagradu u Americi na sajmu inovacija Inpex 2009. godine te Zlatnu kunu HGK. Vaginalete danas po regulativi imaju preregistraciju i ubuduće će imati status lijeka.

‘Puno je nagrada, iz različitih zemalja, na koje sam ponosna i kojima se iznova radujem. Svaka nagrada nam je poticaj da trebamo biti još bolji’, priznaje Rosa te dodaje kako svoje proizvode izvoze u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, od nedavno i u Slovačku, Sloveniju i Švedsku. U tijeku je i registracija proizvoda u Srbiji.

Proizvod od kojeg je sve krenulo je bio tekući probiotik s terapijskom koncentracijom živih bakterija, a koji je ugrađivan u sve njihove daljnje proizvode. A lista proizvoda s blagotvornim djelovanjem je od osnivanja tvrtke do danas itekako narasla.

‘Naravno ponosna sam na svaki proizvod koji prošao kroz moje misli, stvaranje i ruke. To vam je kao da imate dijete, a sa svakim novim proizvodom postajete majka. Vaginalete su prve nagrađene i na njih sam stvarno ponosna. Dobre su povratne informacije korisnica i svaka takva povratna informacija nam je novi poticaj za dalje’, kaže Rosa.

Foto: Rosa Ferinčević – privatna arhiva

Rosa je prije radila u Tvornici olovaka Zagerb, u odjelu razvoja i istraživanja te kontrole kvalitete. U toj tvrtki je provela 25 godina i često razmišljala o svom samostalnom poslovnom putu. I tako je dok je još radila u Tvornici olovaka, 2002. godine osnovala obrt i otvorila svoj prvi labos u iznajmljenom prostoru od 50 kvadrata. Kako se posao razvijao i dolazile su nove ideje, tako je poslovanje s obrta prebacila na tvrtku MarinaLab Opus d.o.o. Proizvodnja se selila iz jednog labosa u drugi, a onda je zbog svih regulativa koje su nas dočekale kad smo ušli u EU došla ideja za izgradnjom vlastitog prostora.

‘Sami počeci su bili teški jer tada nije bilo potpora kao danas. Tako sam morala sama dizati kredite i sama stvarati sve iz početka. Tek sam se 2009. godine kreditom HBOR-a odlučila za izgradnju proizvodnog pogona. Bilo je izrazito teško boriti se i stvarati, proizvoditi i prilagođavati procese proizvodnje svim regulativama, propisima, zakonima te osigurati dobivanje različitih certifikata. Pa mogu reći da se i danas borimo, nadograđujemo sustave kvalitete, osobito za proizvode kao što su Vaginalete i Supozitorij za hemoroide, a za koje radimo preregistraciju te će imati status lijeka’, kaže Rosa.

Ljubav prema poslu i rad kao odmor

Iz svega se može zaključiti kako Rosa zaista puno radi, a ona se pomalo šali kako je taj rad zapravo odmara. ‘Stvarno volim to što radim!’ – kaže.

‘Najveća podrška su mi bila djeca koja su s nestrpljenjem čekala završetak te moje male tvornice. Rano sam postala majka, i s te strane sam u potpunosti ispunjena. Kad sam počinjala i pokretala privatni posao djeca su mi bila odrasla. Malo su se pribojavali svega toga, ali su me ipak podržavali. Danas su mi oni partneri u tvrtki. Prijatelji su mi također velika podrška i uvijek nalazim vremena za druženja, kao i dovoljno vremena koje provodim s obitelji izvan tvorničkog kruga.

Razvoj novih proizvoda za zdravlje i novi projekti

Kako su proizvodi njene tvrtke prvenstveno bazirani na probioticima koji su zaslužni za jačanje imuniteta, produkciju serotonina te regeneraciju našeg mikrobioma u cjelini, pitala sam je koja je njihova uloga u sprečavanju ili ublažavanju alergija i kožnih problema.

‘Rezultati portugalske znanstvene studije pokazuju da probiotici, Lactobacillus i Bifidobacterium sprječavaju recidivne alergije, ublažavaju ozbiljnost simptoma i poboljšavaju kvalitetu života pacijenata s alergijskim rinitisom. Mehanizam djelovanja može se objasniti modulacijom imunološkog sustava stvaranjem citokina koji uzrokuju dominantan odgovor TH1 u bolesnika s rinitisom modulirajući učinak ravnoteže TH1 / TH2. Stoga, korištenje probiotičkih bakterija moglo bi biti učinkovito i sigurno za prevenciju i liječenje alergijskog rinitisa, ali mehanizmi koji su u osnovi ovog djelovanja i dalje ostaju nejasni. Zbog toga bi klinička ispitivanja koja koriste probiotike u kombinaciji s dodacima prehrani na osnovi biljnih ekstrakata trebala biti u središtu budućih istraživanja kako bi se široj javnosti omogućilo dublje i detaljnije razumijevanje samog mehanizma djelovanja’, smatra Rosa.

Otkriva kako je planova vezano uz nihove proizvode zaista puno. Za početak želi proširiti tržište i zaposliti nove radnike. Već su plasirali svoje proizvode na tržištu Europske Unije, a od početka ove godine proizvodi Acidosalus su dostupni i u ljekarnama Bosne i Hercegovine.

‘U suradnji s Institutom Ruđer Bošković započeli smo i neke nove projekte, također na razvoju novih proizvoda korisnih za budućnost i zdravlje koji su jako važni, imajući u vidu uvjete i okolnosti u kojima danas živimo: s puno stresa, zagađenog zraka i prirode, hranimo se nezdravom hranom, pijemo puno lijekova’, kaže Rosa.

Foto: Rosa Ferinčević – privatna arhiva

Žena s planom ili prilagodljiva situacijama

I za kraj, dotaknule smo se nekoliko osobnijih pitanja pa sam je pitala je li se kao žena susrela s određenim predrasudama u svojoj okolini i što joj je najviše pomoglo da savlada prepreke s kojima se susretala.

‘O predrasudama je teško govoriti, mislim da je danas teško u poslovnom svijetu jednako i muškarcima i ženama. Treba bit uporan, realan, ponekad i borben, pa i glavom kroz zid jer sve se zaista može ako radite s ljubavlju, s veseljem’, smatra Rosa.

Zanimalo me i je li žena s planom kojeg se čvrsto drži ili se često prilagođavala situacijama. Pitala sam je i s ovim znanjem i iskustvom sada, što bi poručila samoj sebi prije nego li je osnovala Marina Lab Opus d.o.o.

‘Planove uvijek imam, ali kako sam angažirana u društvenom i humanitarnom radu i životu ne uspijem uvijek ići po zacrtanom cilju. Često se prilagođavam situacijam jer mi je tako jednostavnije, ne volim komplicirati stvari. Olakšavam život koliko mogu sebi i drugima. Poruka bi bila: Radi ono što voliš, radis to s ljubavlju, stvaraj ono što je korisno i dobro za budućnost. Treba se odlučiti slušati intuiciju koja uvijek vodi u dobrom smjeru, barem mene je’, zaključuje Rosa.

Proizvode možete kupiti putem web shopa Acidosalus, u ljekarnama, trgovinama LavandaMia i drugim prodajnim mjestima.

Možda će te zanimati i ovo: Melinda French Gates – jedna od najbogatijih žena na svijetu poručuje: Ravnopravnost ne može čekati!

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!