fbpx

Gdje i kako naći osobnog trenera – savjeti stručne privatne trenerice

“Gdje i kako naći osobnog trenera?”, pitanje je koje se prvo javlja kada netko odluči poraditi na svojem tijelu. Bilo da se radi o želji za mršavljenjem, razradi mišića ili najzdravije, pomišljate o ravnoteži koju tjelovježba unosi u vašu svakodnevicu, privatni treninzi uvijek padnu na pamet. A kako se to postiže? Radi se o pronalasku osobnog trenera, koji će biti u potpunosti fokusiran na vas. Pripremit će individualni program vježbanja, prilagođen vašoj dobi, spolu, razini aktivnosti i ciljevima. Osobni treninzi mogu se održavati u teretani ili u nekom drugom prostoru, tamo gdje se osjećate sigurniji. Privatni trener postoji za to da pomogne svakome doseći svoj cilj. Svoje iskustvo u treniranju, s nama je podijelila Eva Kočiš, studentica diplomskog studija Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu te privatna trenerica.

Tko je privatni ili osobni trener i što on radi?

Postoje različiti razlozi za tjelovježbu. Višak kilograma, razrada mišića ili unošenje kontinuiteta u svoj život i riješavanje stresa, samo su neki. Nijedan razlog nije važniji od drugoga, no ovaj posljednji važan je za sve. Redovita tjelovježba znači usmjeravanje viška energije na nešto konstruktivno, što može biti oslobađajuće.

“Osobni trener može biti svaka osoba sa završenim kineziološkim ili stručnim studijem, kao i osobe sa završenim fitness učilištem. Svakako preporučujem odabir osobnog trenera koji ima formalno obrazovanje. Izbjegavati “trenere” koji se koriste rečenicama kao što su ‘cijeli sam život u sportu, ne treba mi papir’,” ističe Eva, koja smatra da je za trenera nabolje pitati na recepciji teretane ili do njega doći putem preporuke.

Ljudsko je tijelo stvoreno za pokret, stoga kad pokret nedostaje, potrebno je pronaći način da ga se vrati. Za to postoje mnoge opcije kao što su, primjerice, učlanjivanje u plesnu grupu ili u skupne treninge neke teretane. Dodatna mogućnost su i različite aplikacije i online programi, koji mogu dobro funkcionirati, ali potrebna je samodisciplina. Odabir osobnog trenera jedna je od mogućnosti, no ima prednost upravo zbog toga što trener upoznaje osobu i njene navike i u skladu s time slaže program.

Saznaj Kako prilagoditi trening i vježbe fazama menstrualnog ciklusa

Gdje i kako naći osobnog trenera?

S obzirom na to da ne postoji agencija za privatne trenere, pronaći jednog može oduzeti vremena. Neki se promoviraju putem društvenih mreža, neki su već zaposleni u teretanama, ali postoje i oni koji klijente pronalaze putem preporuke. “Trener se može pronaći na mnogo načina, preporukom prijatelja, na recepciji svake teretane, a u današnje vrijeme i uz pomoć društvenih mreža, no imaj na umu da to treba biti stručna osoba. Ako te zanima vježbanje u određenoj teretani najbolje je raspitati se na recepciji kluba ili teretane gdje će ti preporučiti najkompatibilnijeg trenera,” savjetuje Eva.

trening za žene

Gdje je bolje raditi s osobnim trenerom: Fitness centar ili park?

Onima koji nemaju problema s vježbanjem u teretani, ostati u jednoj možda je najbolje rješenje. No za one koji su ipak malo stidljiviji, to ne treba predstavljati problem. Postoje treneri koji svoje seanse održavaju u nekog privatnom ili iznajmljenom prostoru. Ako niste tip za intenzivno vježbanje, postoje i programi koji uključuju puno izlazaka u prirodu, planinarenja ili šetnji. “Ako angažiraš osobnog trenera, on će se prilagoditi tvojim potrebama, a nekada je trening ugodnije provesti na otvorenom. U današnje vrijeme treninzi se provode čak i virtualno. Na početku pandemije snalazili smo se po Jarunu i Maksimiru. To je bila odlična opcija za bijeg od monotone svakodnevice,” prisjeća je osobna trenerica i zaključuje kako je sve stvar dogovora, a granica ne postoji.

Vježbe koje se rade na privatnim treninzima – trening snage, kardio, kružni trening

Postoje različiti programi, od kardio treninga, treninga snage preko kružnog i nekih intenzivnijih programa, do pilatesa i aerobika pa sve do relaksirajuće joge. Uslijed svega toga, odabrati najbolji može biti zamorno. Možda je zato dobra ideja pronaći nekoga tko poznaje sve te programe i može odabrati umjesto vas. “Ono po čemu je individualni trening specifičan je to da se vježbe prilagođavaju osobi, a ne osoba vježbama,” ističe Eva. “Trener će na temelju inicijalnog testiranja utvrditi stanje i odrediti na kojim sposobnostima treba poraditi. Osobno, u treningu stavljam naglasak na stabilnosti trupa koji je osnova za provođenje svih vježbi, a jako je važan i u svakodnevnom životu. Izbor vježbi ovisi o postavljenim ciljevima, predznanju i stanju vježbača.”

Kako naći kvalitetnog osobnog trenera: Predznanje o vježbanju i kompatibilnost s privatnim trenerom

Za odluku o treniranju potrebni su isključivo motivacija i vrijeme, objašnjava Eva. Trener će se prilagoditi vašem stanju i predznanju – jer nije samo želja za boljim izgledom razlog vježbanja. Nekad se ljudi odlučuju za taj pothvat zbog različitih kliničkih i bolnih stanja, tvrdi Eva. U tom slučaju savjetuje pomoć trenera iz područja kineziterapije. O tome trebaju li si klijent i trener pasati po osobnošću, ona tvrdi da nema govora: “Osobno smatram da takva vrsta kompatibilnosti nije presudna. Trener je taj koji se mora potruditi stvoriti ugodnu atmosferu na treningu. U našem poslu susrećemo se s različitim ljudima i na nama je da sa svakim od njih nađemo teme za razgovor i stvorimo okruženje u kojem će svakome biti ugodno. Ne bih rekla da izbjegavam određene osobine – svakog klijenta proučavam individualno i tražim samo pozitivne osobine,” zaključuje ona.

Cijena privatnog treninga

Uslijed svih prednosti koje privatni treninzi donose, većini i dalje najveći problem predstavljaju financije. Zato je važno pitati: A koliko to sve košta? Cijene privatnih treninga ovise najviše o treneru, koji će pokušati osigurati cjenovnu ravnotežu. Svakome je cilj biti pristupačan, ali u rangu s opsegom posla koji će obaviti.

“Cijena treninga ovisi o više čimbenika, a cijene se kreću od 150 kuna po treningu na nadalje. Naravno, za duži trenažni proces vrijedi nešto pristupačnija cijena. Imaj na umu da ćeš uz trenera naučiti pravilnu izvedbu vježbi što je važno za kasniji nastavak vježbanja u grupi ili samostalno. Takvi su načini vježbanja novčano pristupačniji, ali ti je za isti potrebno predznanje kako ne bi pogrešnim vježbanjem došlo do ozljede,” ističe Eva i zaključuje, “Uz trenerovo vodstvo postavit ćeš realne i ostvarive ciljeve, ali planiranje i programiranje treninga prepusti kineziologu. Od tebe se očekuje jedino ustrajnost i pronalaženje motivacije čak i danima kada ti je draže ostati kod kuće.”

Možda će te zanimati i ovo: Diana je osmislila Q BOX – poseban trening za fizičko i životno osnaživanje žena svih dobnih skupina

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!