fbpx

Placenta chef(ice) – stručnjakinje koje omogućuju majkama pripremu posteljice za konzumaciju

Placenta stručnjakinja, placenta lady ili placenta chef je zanimanje za koje najvjerojatnije niste nikad čuli. O čemu se ovdje radi? Neke žene nakon poroda, odluče pojesti placentu. Konzumacija posteljice je pokazala pozitivne utjecaje na psihičko zdravlje majke i posebno povezivanje s bebom. S obzirom na to da vjerojatno nitko ne bi pojeo “svježu” posteljicu, neke žene su se specijalizirale za “kuhanje” placente.

Dakako, ne radi se o tipičnom kuhanju, već o posebnom načinu pripreme placente za daljnju konzumaciju. Posteljica se isušuje, usitnjuje i pretvara u prah. Na kraju se prah dodaje voćnom smoothiju ili se puni u kapsule, objašnjava BirthWright, engleski webshop za placente. Proces konzumiranja placente se naziva placentofagija.

kapsule posteljica zdjela

Prednosti konzumacije posteljice za majku

Porođajem, majka gubi 1/8 ili 1/10 svoje krvi, prenosi Placenta Remedies Network. Gubitkom krvi, smanjuje se razina željeza u organizmu što izaziva umor i iscrpljenost. Placenta je bogata željezom i njezina konzumacija vraća majci energiju.

Placenta također sadrži matične stanice i faktore rasta čime se zacjeljuje svježa rana u maternici. Rana nastala zbog odvajanja posteljice od maternice uzrokuje krvarenje 3 do 6 tjedana nakon poroda. Konzumacijom placente, krvarenje je oslabljeno i traje samo 5 do 10 dana nakon porođaja.

Kako navodi Placenta Remedies Network, posteljica obiluje mnogim hranjivim tvarima poput vitamina B6 koji je zaslužan za stvaranje antitijela te vitamina E i citokina koji iscjeljuju oštećene stanice kože. Posteljica pomaže i u dojenju jer daje majci dodatnu dozu hormona oksitocina koji potiče stvaranje mlijeka i povezivanje s djetetom. Ono što posebno privlači nove majke kod konzumacije posteljice je prisutnost CRH, to jest kortikotropin hormona zaduženog za smanjenje stresa.

Što još placenta lady može napraviti s vašom posteljicom?

Osim kapsula i smoothija, britanski i američki webshopovi specijalizirani za pripremu placente, pružaju i mnoge druge usluge koje se tiču kozmetike. Na primjer, možete zatražiti placentu u obliku tinkture, esencije, balzama, ulja, maslaca za tijelo, homeopatskih lijekova i slično. U kojem god obliku, nutritivna vrijednost posteljice će se zadržati.

Postoje i druge neprehrambene usluge poput placenta printa. Umjetničko djelo koje je zapravo preslika posteljice i prikazuje takozvano drvo života i životnu liniju vaše bebe. Zanimljiva je i metoda oblikovanja pupčane vrpce u englesku riječ love (ljubav). Nakon što je oblikovano, vrpca se isušuje i ostaje vam trajna uspomena na vašu povezanost s bebom za vrijeme trudnoće.

Preslika posteljice

Je li placenta ipak štetna jer funkcionira kao bebin filtar?

The Nurturing Root tvrdi da nije. To je sveprisutni mit koji placenta stručnjaci pokušavaju iskorijeniti. Placenta opskrbljuje bebu s kisikom i hranjivim tvarima preko pupčane vrpce i ona funkcionira kao filtar, ali ne zadržava toksine i otpad. “Placenta prenosi otpadne tvari u majčin krvotok, koji se onda razgrađuje u njezinim bubrezima i plućima.”

Dakle, placenta je samo stanica za prijenos bebinih otpadnih tvari i ona ih ne upija. Ipak, neka istraživanja su pokazala prisutnost nekih potencijalno toksičnih elementa kao što su arsen, olovo, kadmij i živa u posteljici. Ovdje treba naglasiti da su koncentracije tih elemenata bile ispod EU-ovog praga toksičnosti za hranu, prenosi Placenta Remedies Network. Također naglašavaju da je sigurnije za nepušačice konzumirati svoju posteljicu jer cigarete sadrže visoke razine kadmija.

Možda će te zanimati i ovo: Iskustvo poroda u vodi: “Željela sam najprirodniji i najmanje moguće stresan porod za bebu i sebe”

Domaći placenta smoothie

S obzirom da još nemamo takvo zanimanje u Hrvatskoj, buduće majke mogu pronaći recepte na Internetu ili u stranim knjigama dostupnima na Amazonu kao što su DIY Placenta Encapsulation: A Step-By-Step Guide, 25 Placenta Recipes – Easy and Delicious recipes for cooking with placenta!, Re-Purpose Your Placenta i slično. Ipak, svakako je preporuka prvo razgovarati s liječnicom ili ginekologinjom koja će vas stručno savjetovati.

Prenosimo savjete za pripremu placente smoothija sa Women’sHealth portala:

Sastojci:
– placenta
– 1 šalica svježe iscijeđenog soka od naranče
– ½ šalice običnog organskog punomasnog jogurta
– 1 šalica zamrznutih jagoda

Priprema:
1. Ako želite, koristite rukavice.
2. Izrežite placentu na komadiće i stavite ju u blender ili sokovnik zajedno sa polovicom traženog soka od naranče.
3. Blendajte jednu do dvije minute nakon čega dodajte ostatak soka od naranče, jogurt i jagode.
4. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa i poslužite u čaši za smoothije sa par jagodica za dekoraciju.

Možda će te zanimati i ovo: Doula Dora: Svaka trudnica bi trebala imati doulu jer ako se pripremamo za ljetovanja i vjenčanje zašto ne bi i za porod

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!