fbpx

Muzikoterapija pomaže savladati fizička ograničenja i psihičke poteškoće – Antonija Vukelić nam pojašnjava kako

U svijetu moderne rehabilitacije, muzikoterapija već je neko vrijeme prisutna. Radi se o onoj terapiji koja uključuje aktivno korištenje glazbe, bilo sviranja, pjevanja, skladanja ili vježbanja ritma, da bi se tretirali pojedinci s nekim smetnjama ili posebnim potrebama. Nekad su to fizičke ili psihičke smetnje, a nekad poteškoće u učenju ili anksioznost koja onemogućuje druženje kod djece. Muzikoterapija pretpostavlja da svi ljudi posjeduju muzikalnost. To je mogućnost “shvatiti, zapamtiti i reproducirati ritmičke, melodijske i harmonijske elemente muzike”, definira Hrvatski jezični portal. Terapijom se nastoji aktivirati tu prirođenu muzikalnost i potaknuti njena rehabilitacijska svojstva.

“Volim reći da je muzikoterapija namijenjena svima. Svim osobama koje smatraju da im posredstvo muzike može pomoći u svladavanju teškoća svakodnevnog života”, ističe Antonija Vukelić. Trenutno radi kao muzikoterapeutkinja u Centru za odgoj i obrazovanje Lug Samoborski. Centar nudi poludnevni boravak za odrasle osobe s invaliditetom i privremeni smještaj za djecu s poremećajima u ponašanju, intelektualnim i psihičkim teškoćama.

“Aktivnosti u koje ih uključujem su glazbene igre, improvizacija – slobodno sviranje ili pjevanje – relaksacija, pjevanje pjesama, pisanje pjesama o nekoj temi koja im je svima zajednička. Sve aktivnosti naravno prati i razgovor. Kroz seanse imaju priliku proraditi i iskazati ono što osjećaju kroz glazbu.

muzikoterapija
Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Lug Samoborski, privatna arhiva

Muzikoterapija je stara znanost u novom okruženju

Kao spoj medicine i glazbe, muzikoterapija se u Hrvatskoj pojavljuje još u 17. stoljeću. U nekim oblicima postoji do 70-ih godina prošlog stoljeća. No ideja da glazba pospješuje razvoj kod djece i liječi emocionalne teškoće, postoji i mnogo duže. Na našim je prostorima bilo nekoliko pokušaja osnivanja tečaja ili studija muzikoterapije, no nisu potrajali. Tek unazad nekoliko godina prihvatila se muzikoterapija kao oblik rehabilitacije, koji dokazano pomaže u liječenju fizičkih ograničenja ili psihičkih poteškoća. Moguće ju je, dakle, pronaći i kod nas, no terapeuta je malo i nedovoljno se govori o temi.

U ovom razdoblju izražen je strah zbog korona virusa – kada ćemo se vratiti u normalu, kada će krenuti sve aktivnosti u kojima su sudjelovali, što ako se bližnji razbole. Isto tako prisutna je bojazan što će biti kada roditelji neće više moći brinuti o njima. Nadalje, sve situacije u svakodnevnom životu koje im stvaraju prepreku u ostvarenju onoga što žele, mogu im izazvati frustraciju. Ali opet ću reći da je sve pojedinačno,” objašnjava Antonija, koja se svakodnevno susreće s malim i velikim problemima svojih polaznika.

Izražavanje bez riječi, kroz glazbu

muzikoterapija
Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Lug Samoborski, privatna arhiva

Terapija djeluje u manjim grupama koje uz pomoć glazbe otkrivaju skrivene emocije i potisnute traume. Nekad se radi o učenju sviranja instrumenta, nekad o pjevanju, o učenju ritma, ali baš u svakom slučaju radi se o liječenju unutrašnjih sukoba i problema uz pomoć glazbe. Iako se u mnogim državama muzikoterapija koristi za olakšavanje komunikacije s raznim korisnicima, kod nas ona ostaje na razini liječenja osoba s poteškoćama. Uglavnom se tu radi o djeci i mladima s nekim oblikom autizma, osobama s fizičkim oštećenjima ili ograničenjima, ili pak odraslih koji pate od psihičkih smetnji i poremećaja. O tome je li to tabu tema, progovorila je i Antonija.

Mi smo kao društvo jako zatvoreni prema bilo kakvom radu na sebi. Često čujem da netko kaže: da, da, sve je to super, ali ja ne bih sudjelovao. Kroz ovo pandemijsko razdoblje sve se više priča o mentalnom zdravlju, stoga su zastupljenije različite psihološke teme, što je pozitivan pomak.

Muzikoterapija često se pogrešno shvaća kao glazbena škola, što ona nikako nije. Radi se o terapijskom pristupu u liječenju problema ili olakšavanju komunikacije sa specifičnim pojedincima. Program je organiziran tako da se uz pomoć glazbe otkriju neke prepreke normalnom funkcioniranju. Osobe koje proizađu iz jedne takve grupe, ponekad stvarno nauče svirati instrument, ali to nije osnovna ideja iza same terapije. Cilj je svakog terapeuta ostvariti povjerenje polaznika prema njemu i prema ono što on rad. Preko toga se oslobađaju i mogućnosti za kreativno izražavanje te razvoj samopouzdanja i samopoštovanja. Dugotrajan je to proces, ističe terapeutknjiga, ali vrijedi. Vrijedi upravo zbog toga što korisnici steknu iskustvo koje im kasnije pomaže u stvarnim životnim situacijama.

Podrška onima kojima je najviše potrebna

Svaki je naš korisnik jedinstven i proživio je toliko toga u svom životu da je potrebna ogromna količina razumijevanja, empatije, a posebno ljubavi prema ovom poslu,” prisjeća se Antonija. “Svakom djetetu koji je odvojen iz obitelji i smješten u dom primarno nedostaje njegova obitelj. Bez obzira je li smješten kod nas zbog njegove dobrobiti ili nekog drugog razloga. Frustracije im stvara činjenica da dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, to što odnosi u obitelji nisu na zadovoljavajućoj razini, što kontakt s roditeljima nije uvijek onakav kakav bi htjeli i sve one loše stvari koje su im se dogodile tijekom života. Slijedom toga imaju teškoća u izražavanju svojih misli, osjećaja i potreba.”

muzikoterapija
Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Lug Samoborski, privatna arhiva

Osnovni je cilj tog pristupa probuditi kreativnost u pojedincima, dati im prostor da se izraze na drugačiji način od onoga na koji su navikli. Frustracija pojedinaca koje društvo smatra problematičnima, ističu stručnjaci, proizlazi upravo zbog nerazumijevanja za njih. Osobama s poteškoćama važan je osjećaj sigurnosti i pristupačnosti, koje radom u glazbenom okruženju dodatno dolazi do izričaja. Postoje dvije vrste muzikoterapije: aktivna i receptivna. Aktivna podrazumijeva uključivanje korisnika u glazbene procese, dakle, u sviranje i pjevanje. Receptivna, pak, podrazumijeva slušanje glazbe pri čemu se ne vježbaju koordinacija pokreta nego koncentracija i fokusiranje.

Raste interes za kreativnost i muzikoterapiju

“Uvijek ću reći da je muzikoterapija potrebna, no ono što vidim u posljednje vrijeme da postoji sve veći interes za područje svih kreativnih terapija. Umjetnost je sama po sebi direktan put prema našem unutarnjem svijetu,” zamjećuje ova rehabilitacijska stručnjakinja. Radi se o različitim načinima koji pomažu osobi da se izrazi, a da ne mora sve izgovoriti. To je liječenje iz unutrašnjosti, koje ne iziskuje puno riječi i naklapanja. “Muzika je zapravo izvanjska pomoć čovjeku i ima mogućnost dotaknuti ga u području intelekta, emocija i duhovnosti te mu omogućiti rast i razvoj,” zaključuje Antonija.

Studij muzikoterapije danas postoji kao smjer Poslijediplomskog specijalističkog studija kreativne terapije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Upravo taj završila je stručnjakinja iz Luga Samoborskog. Hrvatska Orff Schulwerk udruga, koja od 2002. godine u rehabilitaciji primjenjuje pedagogiju i muzikoterapiju njemačkog kompozitora Carla Orffa, nudi tečaj. Osim toga, muzikoterapijom liječe korisnike svojih radionica i Hrvatska udruga muzikoterapeuta koja posljednjih deset godina provodi edukacije na temu Primjena muzikoterapije u radu s osobama s razvojnim teškoćama, u suradnji s Hrvatskom Orff Schulwerk udrugom i Edukacijsko-terapijskim imanjem Vinkovec, te Kreativna klinika koja djeluje na području Osijeka.

Možda će te zanimati i ovo: Ana se bavi terapijom plesom i pokretom te pomaže djeci i odraslima da osvijeste snagu svoga tijela

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!